Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

bivirkninger. Nu vil Danske Regioner forsøge at hjælpe piger med uklare symptomer efter hpv-vaccinationer. Senest 1. juni vil én afdeling i hver af de fem regioner være udpeget som stedet, der skal være tovholder i pigernes udrednings- og potentielle behandlingsforløb.

bivirkninger. Nu vil Danske Regioner forsøge at hjælpe piger med uklare symptomer efter hpv-vaccinationer. Senest 1. juni vil én afdeling i hver af de fem regioner være udpeget som stedet, der skal være tovholder i pigernes udrednings- og potentielle behandlingsforløb.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regionerne: Her kan piger med hpv-bivirkninger henvende sig

Ét hospital i hver region skal tjekke piger med eventuelle vaccinebivirkninger.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indtil nu har piger og unge kvinder, der har fået uklare invaliderende symptomer som træthed, svimmelhed, smerter og alvorlige hovedpiner, de mener skyldes vaccinen mod livmoderhalskræft, været kastebolde i det danske sundhedsvæsen.

Ingen har taget ansvar for deres udredningsforløb og få læger har taget dem alvorligt. Det er i hvert fald den følelse forældre, som Politiken har talt, sidder tilbage med.

Men nu vil Danske Regioner forsøge at hjælpe piger med uklare symptomer. Senest 1. juni vil én afdeling i hver af de fem regioner være udpeget som stedet, der skal være tovholder i pigernes udrednings- og potentielle behandlingsforløb.

»Nu bliver der taget bedre hånd om disse piger. Det er bestemt ikke tilfredsstillende, hvis man skal gennem 20 forskellige afdelinger for at blive undersøgt, og de står måske nogle gange som Palle Alene i verden. Det er ikke i orden«, siger Ulla Astman (S) , formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner og regionsrådformand i Region Nordjylland.

Hvad går Danske Regioners nye initiativ ud på?

»For at skabe en bedre sammenhæng for patienten, så der er nogen, der tager hånd om dem, tager ansvar, holder sammen på patientforløbet og får inddrage de relevante lægefaglige kompetencer, så laver vi nu det vi kalder én indgang. Det gør det alt andet lige også nemmere for os, så vi får opbygget noget viden om den her patientgruppe og får skabt et bedre fagligt netværk blandt dem, der er involveret. For der er rigtig mange faggrupper involveret. Det kan vi heller ikke undgå, at der også vil være fremadrettet, men så er der ét sted, der tager hånd om dem. Når vi ikke kan undgå, at der er flere steder, hvor pigerne skal sendes hen, så er det fordi, at de har mange forskellige symptomer. Der er ikke én speciel definition på deres lidelse, desværre«.

Hvorfor kommer jeres nye initiativ samtidig med, at TV2 viser en kritisk dokumentar?

»Vi har sådan set været på vej med det her længe. Også før programmet har vi af ministeriet været bedt om at finde en løsning for de her piger. Og det gør vi så nu. Vi synes, det har været rigtigt svært. Vi har brugt lang tid på at lytte både til pigerne, deres forældre og tale med fagfolk. Og så har vi skulle aftale en ny samarbejdsstruktur for, hvordan vi løfter viden, erfaring og ekspertise på et område, hvor vi ærligt må sige, at vi ikke har et ret klart billede af, hvad der er i vejen. Der er mange symptomer. Der er ikke ét udredningforløb og én behandling eller ét bestemt lægeligt speciale, hvor de her piger hører hjemme. Derfor har det taget tid. Men initiativet kommer altså ikke, fordi der kommer en fjernsynsudsendelse. Det har vi også arbejdet på før den tid«.

LÆS KRONIK:

Hvordan vil det fungere i praksis. Hvis min datter efter hun har fået vaccinen, får symptomer, vi har begrundet mistanke om kan skyldes vaccinen, hvad skal vi nu gøre?

»I skal gøre, som man altid har gjort: gå til egen praktiserende læge. Man skal som med alle andre sygehusydelser henvises. Det gør egen læge. Men lægen skal nu henvise til det ene sted i regionen, som vi nu har udpeget, der vil være indgangen til et udredningsforløb. I Region Hovedstaden er det eksempelvis Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital. Det bliver indgangen. hvor man bliver henvist til, og hvor de tager hånd om patienten. Alt efter hvilke symptomer der er, finder de relevante specialister, der skal ind over og udrede patienten. Men det er stadig den praktiserende læge, der skal henvise«.

Men ved den praktiserende læge overhovedet, hvad de nu skal gøre?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det vil de blive oplyst om, og så vil der være en faglig konsulent i hver region, der skal rådgive og vejlede de praktiserende læger om de her patienter og de afdelinger, der skal henvises til«.

Der har i lang tid være kritik af, at de her piger er sejlet rundt i systemet, uden nogen har taget ansvar. Når jeg ringer til dig om et år, er de problemer så løst?

»Jeg håber ikke, at vi længere vil møde forældre, der føler det sejler. Men vi vil stadig møde forældre, der synes, at de møder rigtig mange specialister. For der er ikke som sagt ikke ét udredningsforløb eller én specialist til de her piger. Men man vil møde ét sted fra starten, der tager hånd om dem, et sted der har behandlingsansvar, et sted der sikrer sig, at de kommer den rette vej rundt i systemet. Så de ikke føler, at de står alene, og som har givet de her store frustrationer. Det kan jeg sagtens forstå som politiker som menneske og som forældre. Det er rigtig, rigtig frustrerende at blive sendt rundt til 20 afdelinger og specialister og selv skal holde styr på det. Det vil man forhåbentligt ikke opleve længere. Det er i hvert fald intentionen«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden