mundbind eller ej. Motion er godt selv i forurenet luft, viser ny dansk forskning.
Foto: JOACHIM ADRIAN

mundbind eller ej. Motion er godt selv i forurenet luft, viser ny dansk forskning.

Sundhed

Motion i forurenet luft er bedre end ingen motion

Motion kan opveje luftforureningens skadelige bivirkninger, viser ny forskning.

Sundhed

Fordelene for vores helbred ved motion er større end luftforureningens negative bivirkninger, når man tager udgangspunkt i risikoen for for tidlig død.

Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, der bygger på data fra 52.000 aarhusianere og københavnere samlet ind siden 1993.

Undersøgelsen viser, at selv om luftforurening har en skadelig indvirkning på vores helbred, bør man ikke se dette som en hindring for at motionere i byområder.

LÆS ARTIKEL

»Selv for de mennesker, der bor i de mest forurenede områder i København, er det sundere at løbe en tur eller at gå eller cykle til arbejde, end det er at forblive inaktive«, siger Lektor Zorana Jovanovic Andersen fra Center for Epidemiologi og Screening, Københavns Universitet.

Forskningsprojektets resultater er blevet offentliggjort i det internationale tidsskrift Environmental Health Perspectives.

Det er velkendt, at fysisk aktivitet nedsætter risikoen, mens luftforurening højner risikoen for tidlig død. Fysisk aktivitet forstærker indåndingen og deponeringen af luftforurenede partikler i lungerne, hvilket kan forstærke forureningens skadelige bivirkninger ved motion.

»Luftforurening opfattes ofte som en hindring for at motionere i urbane områder. Men i lyset af den stigende sundhedsbyrde på grund af fysisk inaktivitet og fedme, støtter vores undersøgelse op om de tiltag, der fremmer fysisk udøvelse, også i urbane områder med høj luftforurening«, siger Zorana Jovanovic Andersen.

»Men vi anbefaler stadig, at folk motionerer og cykler i grønne områder, parker og skove med lav luftforurening og ikke på befærdede veje, når det er muligt«, tilføjer hun.

Undersøgelsen fra Københavns Universitet er den første store befolkningsbaserede, langsigtede gruppeundersøgelse, der har kigget på den overordnede effekt af både fysisk aktivitet og luftforurening ved for tidlig død. Undersøgelsen er baseret på kvalitetsdata om både fysisk aktivitet og optagelsen af forurenede luftpartikler.

Undersøgelsen omfatter 52.061 personer på 50 til 65 år fra Aarhus og København, der alle deltog i gruppeundersøgelsen 'Kost, kræft og helbred'.

Fra 1993-97 oplyste de om deres fysiske fritidsaktiviteter, herunder sportsudøvelse, cykling til og fra arbejde og i fritiden, havearbejde samt gåture. Forskerne estimerede herefter graden af trafikal luftforurening på deres hjemmeadresse.

5.500 deltagere døde inden 2010, og forskerne observerede cirka 20 procent færre dødsfald blandt de deltagere, der var fysisk aktive end blandt dem, der ikke var fysisk aktive, selv for de deltagere som boede i de mest forurenede områder af Aarhus og København, herunder i nærheden af tæt trafikerede veje.

»Det er også vigtigt at bemærke, at resultaterne først og fremmest siger noget om Danmark og områder med lignende mængder af luftforurening. Det ser muligvis meget anderledes ud i byer med en meget højere koncentration af luftforurening, som man ser det andre steder i verden«, konkluderer Zorana Jovanovic Andersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden