Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark. Op imod 600.000 danskere er tatoveret, hvilket svarer til 13 procent af voksenbefolkningen.s
Foto: ENGEL JANUS

Danmark. Op imod 600.000 danskere er tatoveret, hvilket svarer til 13 procent af voksenbefolkningen.s

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tatoveringer kan resultere i blødninger og blodforgiftning

Hver tredje dansker får kroniske eller periodevise gener af deres tatovering.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I takt med at flere og flere danskere får lavet en tatovering, stiger antallet af bivirkninger.

Det viser en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse. Rapporten, 'Tatovering - helbred, risici og kultur', er den første danske gennemgang af international videnskabelig litteratur om tatoveringer.

Ifølge rapporten oplever mange danskere, at der opstår blødninger og infektioner, efter at de er blevet tatoveret.

En ud af tre danskere oplever kroniske eller periodevise gener, mens to ud af tre får hudproblemer, i tiden efter at de har fået en tatovering.

For andre kan det ende endnu værre. Jyllands-Posten skriver i dag om en mand, der har fået amputeret benet på grund af en tatovering. Samt om to andre mænd, som har oplevet at få en livsfarlig blodforgiftning og en farlig allergi, efter at en tatovør har været i gang med at arbejde på deres hud.

»Stadig flere bliver tatoveret, og som naturlig følge heraf er der også flere, som får gener eller alvorlige komplikationer. Synderen er i nogle tilfælde tatoveringsblækket, vi ved eksempelvis, at 10 procent af alt nyindkøbt blæk er forurenet med bakterier. Men ofte skyldes det også selve tatoveringsproceduren, amatørtatovering og uhygiejniske forhold«, siger Jørgen Serup, der professor og hudlæge ved Bispebjerg Hospital og formand for arbejdsgruppen bag rapporten.

Regler skal strammes

Vidensråd for Forebyggelse foreslår i rapporten, at man iværksætter en forebyggende indsats mod generne ved tatovering i Danmark.

Det skønnes, at op imod 600.000 danskere er tatoveret, hvilket svarer til 13 procent af voksenbefolkningen. Alligevel er tatovørbranchen kun i meget begrænset omgang underlagt regulativer.

»Skønt tatoveringsindustrien er i vækst og har været det i mange år, må vi konstatere, at det er et forsømt område. Det er lidt som i det Vilde Vesten. Der er ingen regler eller kontrol med området, ligesom der heller ikke stilles krav til tatovørerne. Alle og enhver kan købe et tatoveringssæt på nettet og slå sig ned som tatovør. Det betyder, at forbrugerne står uden sikkerhed« siger Morten Grønbæk, der er formand for Vidensråd for Forebyggelse.

Her ser man gerne, at der fra politisk hold strammes op på den generelle information om faren ved tatoveringer, samt at der indføres fælles standarder for hygiejne hos tatovører.

Vidensråd for Forebyggelse foreslår blandt andet en ansvarlig instans, der skal regulere og føre kontrol med området.

»Det handler om at forbedre sikkerheden og forebygge komplikationer hos de danskere, der vil have en tatovering. De skal sikres bedre vilkår end i dag. Blækket skal være sterilt, tatovørerne skal certificeres, klagemulighederne skal forbedres, og der skal mere oplysning til, sådan at borgerne kender de sundhedsmæssige risici ved en tatovering«, siger Morten Grønbæk.

Politisk indgreb måske på vej

Rådet påpeger også, at en frivillig registreringsordning for tatovører, som blev indført 1. januar 2014, aldrig er slået igennem.

Således har ingen af de 1.000-1.200 tatovører, som findes i Danmark, endnu tilmeldt sig ordningen.

Flere partier er dog nu klar til at sætte ind på området.

Ifølge Jyllands-Posten vil både Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, De Radikale, De Konservative og Dansk Folkeparti se på, om reglerne skal strammes.

»Når nu ingen har benyttet sig af den frivillige ordning, er det klart, at vi bør indgå i en dialog med branchen. Det virker jo til, at den organiserede del af tatovørbranchen gerne vil reguleres«, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), til Jyllands-Posten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden