Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jan Grarup
Foto: Jan Grarup

Abort. Ny forskning viser, at fluorstoffer øger risikoen for at abortere spontant.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hormonforstyrrende stoffer øger risikoen for abort

En undersøgelse blandt gravide peger på, at fluorstoffer skader fostre.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En undersøgelse fra Syddansk Universitet lavet blandt gravide kvinder viser, at de hormonforstyrrende kemikalier, kaldet fluorstoffer, kan give øget risiko for spontan abort.

Undersøgelsen fandt, at de kvinder, der havde oplevet at abortere spontant, havde markant højere niveauer af fluorstoffer i blodet end de øvrige gravide kvinder, der indgik i undersøgelsen.

Det drejer sig især om de to stoffer PFNA og PFDA, der begge er såkaldte perfluorede kemikalier, der betegnes som hormonforstyrrende. Fluorstoffer bruges til overfladebehandling, fordi de er vand- og smudsafvisende, og er at finde i mange forskellige typer produkter, både tøj, møbler, teflon og pap og papiremballage.

Blodprøver viste høje niveauer

Undersøgelsen er lavet baggrund af blodprøver taget fra 392 kvinder i Odense, der var gravide i tiende uge. Forskerne undersøgte blodprøverne og inddelte dem i grupper efter, hvor høj koncentration af fluorstoffer, man havde fundet.

Forskerne kunne se, at blandt de kvinder, der havde aborteret spontant, var der klart flest i den gruppe, der havde det højeste niveau af fluorstoffer.

Resultatet kom meget bag på professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Tina Kold Jensen, der står bag undersøgelsen.

»Vi var meget overraskede. De højest eksponerede havde helt op til 16 gange øget risiko for at abortere. Vi havde slet ikke regnet med, at resultatet ville være så markant. Men det er her også et område, vi generelt ved alt for lidt om«, siger Tina Kold Jensen.

De nye stoffer er værst

Undersøgelsen viste desuden, at der kun var øget risiko for abort kun blandt de kvinder, der var udsat for nye fluorstoffer, de såkaldte PFAS-stoffer. PFAS-stofferne er den nyeste generation af fluorerede stoffer, der erstatter den tidligere type fluorstoffer, PFOA.

PFOA-stoffer udfases fordi de af EU karakteres som ’meget problematiske’ på grund af den hormonforstyrrende virkning. Fælles for fluorstofferne er, at de ophobes i kroppen og bliver der i op til seks år.

Ifølge Tina Kold Jensen er det meget begrænset, hvor meget man ved om de nye PFAS-stoffer.

»Vi har længe været bekymrede over de gamle fluorstoffer, og nu er der også grund til at være bekymret for de nye, som vi slet ikke ved nok om endnu«, siger Tina Kold Jensen.

Hun mener at opdagelsen af sammenhængen mellem stofferne og abort kalder på mere forskning.

»Resultaterne af vores undersøgelse giver grund til at undersøge de her stoffer nærmer. Denne såvel som andre undersøgelser tyder på, at stofferne kan skade mennesker og fostre«, siger Tina Kold Jensen.

I undersøgelsen har man også testet for blandt andet de hormonforstyrrende ftalater, men kun fluorstoffer gav et udsving.

Ministeren vil speede op

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) kalder forskernes fund for bekymrende, og har bedt Miljøstyrelsen om at undersøge resultaterne fra Odense nærmere. Det skriver Fyens Stiftstidende.

»Mit klare mål er, at vi skal have mindre skadelig kemi i vores hverdag«, siger Kirsten Brosbøl til Fyens Stiftstidende.

Indsatsen skal dog ske i EU-regi, skriver Fyens Stiftstidende. Miljøministeren er dog ikke tilfreds med tempoet

»Der skal speedes op«, siger Kirsten Brosbøl til Fyens Stiftstidende.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden