Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Penge skal blandt andet sikre døgndækning af rådgivningstelefonen Livslinien, hvor selvmordstruede kan få hjælp.
Foto: MARTIN LEHMANN

Penge skal blandt andet sikre døgndækning af rådgivningstelefonen Livslinien, hvor selvmordstruede kan få hjælp.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Millioner skal forebygge selvmord

Langt færre dør i trafikken end ved egen hånd. Alligevel ved forskerne langt mindre om årsagerne til selvmord. Nye penge skal hjælpe viden på vej.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg kan ikke love noget. Men jeg håber, at det får effekt«.

Sådan siger professor, overlæge, psykiater Merete Nordentoft, der er en af Danmarks førende eksperter i selvmord og selvmordsforsøg.

Regeringen, SF og Enhedslisten er netop afsat 43 millioner kroner over de næste tre år til forebyggelse af selvmord, som en del af den næsten 200-millioner kroner store forebyggelsespulje, som regeringen og de to partier blev enige om ved årets finanslov.

30 millioner er afsat til kommunerne til et øget fokus på særligt de unge piger og de ældre mænds selvmordsforsøg.

LÆS MERE:

Ni millioner skal bruges til nationel partnerskaber mellem offentlige myndigheder og frivillige organisationer til analysearbejde, konferencer, koordination og øvrige tiltag.

Og fire millioner kroner er afsat til Livslinjen, der er en frivillig telefonrådgivningslinje, hvor folk kan ringe anonymt, hvis de går med selvmordstanker. Pegene skal sikre rådgivning døgnet rundt.

Omkring 10-12.000 danskere forsøger hvert år at tage deres eget liv. Et tal, der tidligere voksede og voksede, men som er stagneret de senere år. Ifølge professor Merete Nordentoft skyldes det, at de store pakninger på svage smertestillende lægemidler som Panodil kom på recept forrige år.

LÆS MERE:

»Så det kan lykkes at vende udviklingen for særlige grupper, vi har fokus på, som vi eksempelvis så det med de unge piger og pakningsbegrænsningen. Der er interventioner, der virker. Men vi mangler et ’kort’, så vi kan navigere vores indsats mere præcist, for ret beset ved vi ikke særligt meget«, siger Merete Nordentoft.

Derfor er hun også særligt glad for de ni millioner kroner, der skal være med til at målrette tiltag til de særlige risikogrupper, der er.

Vi savner viden

»I dag ved vi ret beset ikke, hvorfor selvmord eller selvmordsforsøg stiger og falder over tid for de enkelte risikogrupper – det kunne være de unge piger, de ældre mænd eller de psykisk syge. Vi savner i den grad viden«, siger Merete Nordentoft.

Mens 600 danskere dør hvert år af et selvmord, så er tallet for trafikdrab ’kun’ omkring 170 årlige dødsfald. Alligevel er det store paradoks, ifølge Merete Nordentoft, at der er langt mere detaljeret viden om de langt færre trafikdrab end om selvmordene.

»Vi ved præcis, hvor mange trafikdrab, der skyldes højresvingsulykker fra lastbiler uden dobbelte sidespejl. Så detaljeret viden har vi slet ikke på selvmordsområdet, selvom det kræver langt flere liv hvert år. Derfor er vores indsats også langt mere famlende«, siger hun.

Hvorfor forgiftes flere mænd

Professoren forklarer, at der i øjeblikket sker en stigning med forgiftningsselvmord blandt mænd. Men ingen ved præcis, hvilke metoder de har benyttet til disse forgiftninger.

»Dermed kan vi jo heller ikke tænke intervention, der hjælper, når vi ikke kender detaljerne. Vi ved også, at der er mange selvmordsforsøg, når psykisk syge udskrives, og derfor laver vi rundt omkring i landet mange forskellige tiltag, der skal forebygge netop disse selvmordsforsøg. Men vi ved bare ikke, om det virker. Og det er desværre en af pointerne på det her område – vi ved for lidt. Det skal en del af de afsatte ni millioner kroner forsøge at råde bod på. Og det håber jeg kan hjælpe«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden