Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

forebyggende. Læge Mathias Klok Pedersen vaccinerer Mathilde Dyrholm (bagerst) og Monica Wiese Christensen mod HPV. (Arkivfoto)
Foto: Daniel Hjorth (arkiv)

forebyggende. Læge Mathias Klok Pedersen vaccinerer Mathilde Dyrholm (bagerst) og Monica Wiese Christensen mod HPV. (Arkivfoto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsstyrelsen: HPV-vaccine er fortsat sikker

EU-myndighed kan hverken be- eller afkræfte, om sjælden lidelse skyldes vaccine.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tja bum.

Sådan må konklusionen lyde, efter den europæiske lægemiddelmyndighed EMA’s bivirkningskomite netop har afsluttet en analyse, der skulle fastslå, om HPV-vaccinen Gardasil kan give det alvorlige svimmelheds- og træthedssyndrom POTS.

»Vi har nu fået Europas klogeste eksperters ord for, at vi fortsat ikke ved, om HPV-vaccinen kan medføre POTS eller ej. EMA siger, sådan som vi også siger, at der kan være en sammenhæng mellem vaccine og den alvorlige bivirkning, men de kan endnu hverken be- eller afkræfte det. Der er brug for mere viden«, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Henrik G. Jensen.

Han ærgrer sig personligt over, at svaret ikke er krystalklart:

»Det ville være rart, om vi kunne give nervøse kvinder og pårørende klar besked. Det kan vi desværre ikke endnu«, siger han.

POTS bliver derfor ikke medtaget på listen over potentielle bivirkninger til den vaccine, som 55 millioner kvinder på verdensplan, heraf 11 millioner i Europa, har modtaget.

Styrelse: Der vil desværre optræde alvorlige bivirkninger

De senere år har der været stort fokus på mulige alvorlige bivirkninger fra HPV-vaccinen, og efter Politiken i 2013 satte massivt fokus på de potentielle skader af vaccinationen, væltede det ind med indberetninger - herunder fra kvinder med symptomer som forhøjet puls og svimmelhed, der kan være tegn på postural ortostatisk takykardi-syndrom, eller POTS.

Mere end 480.000 danske piger og kvinder har siden 2009 modtaget vaccinen, og Sundhedsstyrelsen har i den periode modtaget 33 indberetninger om POTS, som læger eller pårørende mener kan stamme fra vaccinen. Da POTS ikke er en anerkendt bivirkning til vaccinen, sendte den danske myndighed i både 2013 og 2014 oplysninger om de danske tilfælde til EMA, der nu har gennemgået materialet for at fastslå, om der er en årsagssammenhæng. Uden entydigt resultat.

»Når så mange kvinder vaccineres, vil der desværre i sjældne tilfælde optræde alvorlige bivirkninger fra selve vaccinen, ligesom en masse af de vaccinerede kvinder helt naturligt vil opleve noget alvorligt, som man vil tro, kan skyldes vaccinen. Derfor er det vigtigt at få undersøgt, om de her hændelser, alvorlige som mindre alvorlige, skyldes selve vaccinen eller ej, så vi hele tiden sikrer os, at effekten overgår de potentielle skadevirkninger«, siger Henrik G. Jensen.

Ekspert: Fuld bivirkningsprofil afsløres først på markedet

Ifølge overlæge Christian Gluud fra Copenhagen Trial Unit, Center for klinisk interventionsforskning på Rigshospitalet, en af landets førende eksperter i lægemiddelstudier, er det normalt, at et lægemiddels fulde bivirkningsprofil først bliver afklaret ved udbredt brug efter flere års anvendelse.

»De kliniske forsøg, som lægemidler godkendes på, indeholder typisk forsøg med mange tusinde deltagere. Men der fanger man normalt kun de mest hyppige bivirkninger. Det er først, når en vaccine, som her anvendes til et meget større antal personer, at de mere sjældne – både alvorlige og ikke alvorlige – bivirkninger optræder«, siger han og fortsætter:

»Derfor er det aktuelle forløb, hvor myndighederne får rapporter om nye bivirkninger efter markedsføring bestemt ikke atypisk. Specifikt i forhold til POTS er jeg enig i EMA’s vurdering; når så mange kvinder både i Danmark og globalt har modtaget vaccinen og så relativt få har oplevet syndromet, så virker antallet ikke alarmerende. Er der en stærk association mellem vaccinen og POTS, ville forekomsten formentlig være større – også i andre lande end Danmark. Men som altid må personen, der skal vaccineres, og den vaccinerende læge sammen søge at afveje fordele og ulemper«, siger han.

Mange danske POTS-tilfælde

I hele verden er der rapporteret om 66 tilfælde af POTS angiveligt fra HPV-vaccinenen, og dermed stammer halvdelen af alle tilfælde fra Danmark.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Henrik G Jensen, Sundhedsstyrelsen, hvorfor er halvdelen af alle POTS-tilfælde på verdensplan indberettet i Danmark?

»Det har også undret os. Men vi har et meget effektivt indberetningssystemet, ligesom vi har eksperter på Synkobecenteret på Frederiksberg Hospital, der er gode til at stille den relativt nye diagnose. Dem kan vi ikke rose nok. De mener heller ikke, at man på nuværende tidspunkt kan be-eller afkræfte en mulig sammenhæng mellem vaccinen og så de symptomer, som vi har set. Men det vigtigste er også, at vi får sat de her piger i behandling uanset, om symptomerne stammer fra vaccinen eller noget helt andet. De skal behandles«, siger Henrik G. Jensen.

POTS er også diagnosticeret hos mænd og kvinder, der ikke er HPV-vaccinerede.

»EMA har ikke kun set på diagnosen, men også symptomerne på tværs af Europa og globalt, men uden at de har et klart svar. Men fordi der foregår så stor en debat i Danmark om vaccinens sikkerhed i både de etablerede medier og på de sociale medier, føler vi, at vi bliver nødt til at melde ud, hvor vi står lige nu. Selv om svaret er uklart«, siger Henrik G. Jensen.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at selv hvis de europæiske myndigheder på sigt vil fastslå, at POTS kan være en direkte alvorlig bivirkning ved vaccinen, vil det hverken ændre synet på vaccinen eller vaccinationsprogrammet i Danmark eller Europa:

»Næsten 20 procent af alle danske kvinder er nu vaccineret. 33 piger er diagnosticeret med POTS. Selv om der skulle være sammenhæng, vil fordelen i form af at redde liv, langt overgå ulemperne«, siger Henrik G. Jensen.

283 alvorlige bivirkninger

Ifølge Sundhedsstyrelsen dør omkring 100 kvinder årligt af livmoderhalskræft, 370 får stillet diagnosen, mens 6.000 hvert år opereres for forstadier til livmoderhalskræft.

Både verdenssundhedsorganisationen WHO, de amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA samt EMA og Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccinen.

Når læger eller andre indberetter bivirkninger til Sundhedsstyrelsen, bliver de registreret som en ’formodet bivirkning’. Det er ikke nødvendigvis det samme som, at det er selve vaccinen, der har forårsaget generne, som patienten oplever. Heller ikke selv om der kan være et tidssammenfald mellem hændelse og vaccinationstidspunkt. Det kræver en nærmere undersøgelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der på seks år indberettet 283 tilfælde af formodede alvorlige bivirkninger ud af den næsten halve million vaccinerede kvinder.

Styrelsen anslår, at 10-15 procent af de indberetninger, der er klassificeret som alvorlige, skyldes HPV-vaccinen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden