Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stukket. HPV-vaccinen beskytter effektivt mod livmoderhalskræft, fastholder Sundhedsstyrelsen.
Foto: SISSE DUPONT (arkiv)

Stukket. HPV-vaccinen beskytter effektivt mod livmoderhalskræft, fastholder Sundhedsstyrelsen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsstyrelsen om udskældt HPV-vaccine: »Jo flere der bliver vaccineret jo bedre«

Fordele ved HPV-vacciner overstiger langt ulemperne, fastholder Sundhedsstyrelsen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods nye meldinger om alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccinen, er Sundhedsstyrelsen ikke i tvivl:

Vaccinationen af piger mod livmoderhalskræft beskytter effektivt mod de HPV-typer, den er rettet mod.

Og fordelene ved vaccinationen overstiger langt ulemperne.

Vi ikke ændre vurdering »Vi har store mængder data, der viser, at vaccinen er en meget sikker og virkningsfuld, så vi ser absolut ingen grund til at ændre vores anbefaling«, siger Søren Brostrøm, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

»Livmoderhalskræft er en forfærdelig sygdom, og jo flere, der bliver vaccineret mod sygdommen, jo bedre«.

Meldingen kommer som reaktion på, at foreningen Vaccinationsforum i et åbent brev til sundhedsminister Astrid Krag (SF) beder om et stop af HPV-vaccinen Gardisil, indtil man har fundet frem til årsagen til bivirkningerne.

Alene i august har foreningen modtaget godt 35 henvendelser om alvorlige bivirkninger, der formodes at hænge sammen med HPV-vaccinen. Seneste eksempel er en pige, som fik ekstremt lavt blodtryk og vejrtrækningsproblemer - angiveligt efter en vaccination med Gardisil.

Det går dog ikke Sundhedsstyrelsen til at ændre sin vurdering, der bygger på en WHO-rapport fra foråret 2013 og på vurderinger foretaget årligt siden 2007, oplyser Sundhedsstyrelsen.

HPV-vaccinen beskytter mod fire virustyper, hvoraf de to er kræftfremkaldende, og årsag til cirka 70 procent alle tilfælde at livmoderhalskræft.

»Vaccinen er et af de største gennembrud i kampen mod livmoderhalskræft, og det er vores håb, at vi med vaccinen og med screening kan udrydde den forfærdelige sygdom«, siger enhedschef Søren Brostrøm.

I Danmark er vaccineret mindst 350.000 kvinder. Sundhedsstyrelsen har frem til den 26. august 2013 modtaget 786 indberetninger om bivirkninger, hvoraf 129 var klassificeret som alvorlige.

Blandt de indberettede alvorlige bivirkninger er forskellige neurologiske symptomer og symptomer på, at patienters immunsystem er blevet påvirket. Men der ikke noget ensartet mønster i symptomerne, hvilket man ville forvente , hvis de pågældende symptomer var forårsaget af vaccinen, skriver Sundhedsstyrelsen.

En endnu ikke offentliggjort undersøgelse udført af blandt andre Statens Serum Institut taler imod, at symptomerne rent faktisk skyldes HPV-vaccinen.

Ny forskning støtter vaccinen

Undersøgelsen har fulgt næsten en million svenske og danske kvinder, hvoraf cirka en tredjedel var HPV-vaccinerede. Blandt dem blev der ikke fundet en øget forekomst af disse sygdomme, oplyser Sundhedsstyrelsen.

På verdensplan er der givet 170 millioner doser Gardasil, og både danske og internationale myndigheder følger forekomsten af bivirkninger ved brug af Gardasil, og Sundhedsstyrelsen forsikrer, at der bliver grebet ind, hvis udviklingen går den forkerte vej.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden