Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

HPV-vaccine. Overlæge mener, det er nødvendigt at se på bivirkninger af vaccinen.
Foto: SISSE DUPONT (arkiv)

HPV-vaccine. Overlæge mener, det er nødvendigt at se på bivirkninger af vaccinen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overlæge om HPV-advarsel: Vi er nødt til at undersøge bivirkninger

Aktive piger advares mod at få HPV-vaccine. Der tegner sig et tydeligt billede, siger overlæge.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi er ikke ude efter at miskreditere vaccinen - men vi er nødt til at være åbne for at undersøge de mulige bivirkninger grundigt«.

Sådan siger Jesper Mehlsen, der er overlæge og forskningschef på Synkopecentret på Frederiksberg, til Politiken. Det sker oven på gårsdagens udmelding i Berlingske om, at man bør advare piger, der er meget fysisk aktive, om at blive vaccinerede mod Human Papillomavirus, HPV.

Advarslen kommer på baggrund af undersøgelser af 90 vaccinerede piger, der alle har haft symptomer som hovedpine, muskelsvækkelse, smerter, svimmelhed og besvimelser efter at være blevet vaccineret med HPV-vaccinen Gardasil.

Lad tvivlen komme pigerne til gode

Synkopecentret opdagede i deres undersøgelse af de ramte piger, at to tredjedele af pigerne havde det fællestræk, at de dyrkede meget hård træning. Faktisk var en stor del af de ramte piger eliteudøvere af deres sportsgren.

Det er den observation, der har fået Jesper Mehlsen til at komme med en advarsel. Det på trods af at der ikke er bevis for, at det er vaccinen, der er skyld i pigernes symptomer. Både den danske sundhedsstyrelse og den fælleseuropæiske lægemiddelstyrelse kan hverken be- eller afkræfte, at der er en sammenhæng mellem symptomerne og HPV-vaccination.

»Der er stadig meget, vi ikke ved. Men på baggrund af det, vi ved nu, mener jeg altså, at vi er nødt til at informere pigerne om risikoen ved vaccination. Det er bedst, at vi lader tvivlen komme dem til gode i denne situation«, siger Jesper Mehlsen.

Overbevist om, at der er tale om bivirkninger

På trods af manglende beviser for sammenhængen mellem HPV-vaccinen og pigernes symptomer mener Jesper Mehlsen, at der tegner sig et meget tydeligt billede:

»Jeg er efterhånden ret overbevist om, at der er tale om bivirkninger ved HPV-vaccinen. Det er stort set de samme symptomer, man ser hos vaccinerede patienter over hele verden«, siger Jesper Mehlsen.

Han er dog ikke ude på at afskrække folk fra at blive vaccineret.

»Mit budskab er ikke, at man ikke skal vaccineres. Det er for så vidt heller ikke, at man skal lade være med at træne. I første omgang lyder min opfordring, at man lader sig vaccinere i perioder, hvor man ikke træner så meget«, siger Jesper Mehlsen.

Fælles markør

Jesper Mehlsen og forskerne på Synkopecentret håber på sigt at finde en fælles ’markør’ for de piger, der oplever symptomer efter HPV-vaccinen.

Indtil videre er det høje træningsniveau, som de ramte piger har, den eneste klare markør. Men Jesper Mehlsen håber på at få et mere klart billede af, hvem der er i særlig risiko for at få bivirkninger af vaccinen.

»Vi skal kunne identificere den gruppe af piger, der vil få bivirkninger af vaccinationen. Vi leder nogle markører, vi kan screene for, så vi kan se, om der er nogle piger, der er i risikogruppen. Her er træningsniveau den bedste markør indtil videre«, siger Jesper Mehlsen.

»Udfaldet vil måske blive, at nogle ikke skal vaccineres«, tilføjer Jesper Mehlsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden