Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JAN GRARUP (arkiv)
Foto: JAN GRARUP (arkiv)

Screening. Gravide på Hvidovre Hospital skal til at screenes for MRSA-bakterier.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt screeningprogram: Gravide skal undersøges for MRSA

Et nyt projekt skal beskytte fødende kvinder og spædbørn mod MRSA.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Region Hovedstaden har i dag startet et stort screeningprogram for gravide kvinder på Hvidovre Hospital. Alle gravide kvinder, der kommer til graviditetstjek på hospitalet, skal fremover podes for MRSA.

Det sker, fordi man i løbet af de sidste syv år har set ti udbrud af MRSA på landets neonatalafdelinger - altså afdelinger for syge og for tidligt fødte børn.

Ifølge professor ved Hvidovre Hospitals VidenCenter for MRSA Henrik Westh begynder man at screene for at undgå, at MRSA fremover spredes på neonatalafdelinger.

»Hvis vi får undersøgt, hvem der har MRSA, kan vi sørge for, at andre familier ikke smittes. Og så begynder vi også at screene for at forebygge, at gravide kvinder får infektion i operationssår ved kejsersnit«, siger Henrik Westh.

MRSA på neonatalafdelinger

Når en nyfødt bliver smittet med MRSA, sidder bakterien på hele hudoverfladen, og det kan tage flere år for barnet at komme af med bakterien igen.

Ifølge Henrik West kommer MRSA'en ind på neonatalafdelingerne fra børnenes forældre.

»Derfor skal vi forebygge, at bakterien kommer ind ved at finde ud af i tide, om moren har MRSA. Så kan hun komme i behandling, og forhåbentligt blive fri for MRSA, inden hun skal på fødegangen«, siger Henrik Westh.

Man behandler MRSA ved at vaske med medicinsk sæbe og smøre salve i næsen, hvor bakterierne typisk sidder.

Indtil videre har MRSA kun resulteret i hudinfektioner og øjenbetændelse hos de børn, der er blevet udsat for bakterien på neonatalafdelingerne.

Infektion ved kejsersnit

Under normale omstændigheder får gravide en antibiotikabehandling forud for et kejsersnit. Men er kvinden smittet med MRSA kan det altså give problemer, fordi bakterien er resistent over for de fleste almindelige typer antibiotika. Det kan give infektioner, og derfor er det vigtigt at vide på forhånd, om kvinden er smittet med MRSA.

»De seneste år har vi set kvinder med MRSA-infektioner i operationsar fra kejsersnit. Det kan undgås, enten hvis kvinden bliver fri for MRSA, inden hun skal føde, eller hvis man på forhånd ved, at hun er smittet og kan give den rigtige behandling op til kejsersnittet«, siger Henrik Westh.

Hvis en kvinde, der er smittet med MRSA, skal have kejsersnit, kan man sikre hende mod infektioner ved at give hende ekstra antibiotika ud over standardbehandlingen.

Ideelt set er den gravide fri for MRSA, inden hun skal føde, men for nogle kan det tage op til to år at komme helt af med bakterien, forklarer Henrik Westh.

Uklart hvem der smittes

Ifølge Henrik Westh er det Region Hovedstaden, der har oplevet flest tilfælde af MRSA på neonatalafdelingerne. Det er stadig uklart, hvorfor det er sådan fordelt.

»Mange af de smittede er helt almindelige kvinder, og det kan få en til at tænke, 'hvor i alverden har de fået bakterien fra?' Men mange tager den med hjem fra ferier i lande, hvor bakterien er mere almindelig, eller fra hospitaler i udlandet«, siger Henrik Westh.

Screeningprogrammet løber i første omgang over tre måneder på Hvidovre Hospital, og man regner med, at omkring 1.500 kvinder vil blive podet for MRSA i det tidsrum. Screeningen foretages ved en simpel podning i næsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden