Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
viden. Cirka halvdelen af kronisk syge føler, at deres læge ikke ved nok om deres sygdom.
Foto: MARTIN BUBANDT

viden. Cirka halvdelen af kronisk syge føler, at deres læge ikke ved nok om deres sygdom.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kronisk syge tvivler på at deres egen læge ved nok

Hver anden kronisk syge er utryg ved den praktiserende læges kendskab til deres sygdom.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De praktiserende læger ved for lidt og gør for lidt, når patienter med alvorlige, kroniske lidelser henvender sig for at få hjælp.

Det svarer op mod hver anden i en undersøgelse blandt knap 5.000 patienter og pårørende, som paraplyorganisationen Danske Patienter har foretaget.

Mere end hver tredje patient svarer i undersøgelsen, at deres egen læge ikke vidste nok om deres sygdom, og hver anden svarer, at lægen ikke kendte nok til deres symptomer.

»Patienterne oplever, at der i dialogen med egen læge går alt for lang tid, før man kommer ind til kernen af, hvad de fejler«, siger direktør i Danske Patienter Morten Freil.

»Og det kan have alvorlige konsekvenser for den syge, dels fordi det skaber en masse utryghed, og dels fordi sygdommen simpelthen kan udvikle sig, mens tiden går«, siger han.

Derfor efterlyser Danske Patienter »et kompetenceløft« blandt de praktiserende læger, der også skal blive bedre til at påtage sig rollen som koordinerende tovholder for patientens forløb videre i sundhedsvæsnet.

»De praktiserende læger er jo ikke specialister, men de er uddannet til at afklare symptomer og sende videre til specialisterne. Der er behov for at styrke lægernes kompetencer til og vilkår for hurtigt at afklare symptomer«, siger Morten Freil.

I de praktiserende lægers organisation, PLO, henviser næstformand Niels Ulrich Holm til, at mange læger er pressede, fordi både patienter og sygehuse stiller store krav.

»Vi oplever generelt, at sygehussystemet flytter flere opgaver til os, og samtidig er der mange patienter, der forventer, at jeg skal være deres private sundhedssekretær«, siger han.

Dertil kommer ifølge næstformanden, at sygehuslægerne ofte er meget hurtige til at kaste ansvaret for behandlingen tilbage til de praktiserende læger.

»Hvis jeg henviser en patient med vejrtrækningsproblemer til en hjerteundersøgelse, så ser jeg tit, at sagen kommer tilbage med et 'afsluttet til egen læge,, når hjertelægerne ikke fandt noget«, siger Niels Ulrich Holm.

»Men patienten kan jo stadig ikke trække vejret, så hvad tror du, patienten synes om forløbet«, spørger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden