Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Sundhedsredaktøren om sin angst: Hvorfor tør jeg ikke stille Lars Løkke et spørgsmål?

Angsten for at tale for store forsamlinger eller i bestemte situationer kender de fleste.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En torsdag midt i valgkampen præsenterer Lars Løkke Rasmussen Venstres sundhedspolitiske udspil på et pressemøde på Christiansborg.

Selvfølgelig er jeg der. Der findes i al beskedenhed kun et par andre journalister i lokalet med samme detailviden på området som mig.

Alligevel hører ingen et eneste spørgsmål forlade min mund.

LÆS ARTIKEL

Af alle i lokalet burde jeg stille de oplagte spørgsmål. Levere de skarpe stød til et parti, der gentagne gange siger, at det vil meget mere på sundhedsområdet end Thorning-regeringen, men ’kun’ afsætter 1 milliard kroner mere end regeringen. Selv om det i realiteten vil medføre en historisk lav vækst på sundhedsområdet, så alle de politiske løfter med stor sandsynlighed slet ikke vil kunne blive indfriet.

Men det sker ikke.

Mens jeg knokler med at færdiggøre et spørgsmål i hovedet, bokser jeg med knuden i maven. Den knude, vi alle kender fra barndommens ondt i maven. Så jeg når det ikke. Pressemødet er slut, før min kamp med knuden er ovre.

For jeg hader at stille spørgsmål til pressemøder. Hader. Jeg får altid den der knude i maven, den øgede puls og tankemylderet, når jeg begynder at tænke på, hvad mit spørgsmål i givet fald skal være.

Skørt, fordi jeg lever af at stille spørgsmål. Skørt, fordi jeg ikke har nogen problemer med at interviewe sundhedsministre – og gå til dem. Skørt, fordi jeg ikke har problemer, når jeg som ordstyrer leder fagligt avancerede sundhedsdebatter foran hundredvis af mennesker.

Jeg har i det hele taget ingen nævneværdige psykiske udfordringer, synes jeg selv. Men at stille spørgsmål ved pressemøder – det bryder jeg mig bare ikke om.

Alligevel – og netop derfor – forsøger jeg så vidt muligt at gøre det, hver gang jeg er til pressemøde. For jeg ved, at denne lille angst, som jeg har, er skør. Ubegrundet. For jeg er god nok.

Angst er en underlig størrelse. Det giver sjældent mening – om det så er den fobiske angst for duer, fly eller åbne rum. Den sociale fobi, hvor man frygter andres opmærksomhed. Panikangsten, der sender hele kroppen i undtagelsestilstand. Eller den generaliserede angst for sygdom, fremtiden eller éns økonomiske situation.

Det fastslår eksperterne i Sundhed, der denne gang handler om den angst, som vi alle kender. Den naturlige menneskelige grundfølelse, vi ikke kan overleve uden. Den følelse, der hjælper os, når der er fare på færde, men som for nogle mennesker kører af sporet og kan blive invaliderende.

Eksperterne siger, at vi skal lære vores angst at kende, tage tyren ved hornene, udfordre den, ligesom vi skal lære at forstå, hvorfra den kommer, så vi ikke nærer den med bekymringer og ender med en langtidssygemelding.

Og det ved jeg. Sådan har jeg altid levet mit liv. Et af mine mange mottoer har altid været ’Spænd hjelmen’. Derfor tog jeg altid nybegynderne med ud på de svære pister, da jeg underviste i alpint skiløb – det gav nemlig en stor succesoplevelse, når de efterfølgende vendte tilbage til de lette pister og følte sig som konger på ski. De lærte at tackle og overvinde usikkerheden, så de hurtigere blev bedre.

Derfor presser jeg – næsten – altid mig selv til at stille spørgsmål ved pressemøder. Så jeg kan lære, at det – ligesom stort set alt andet i livet – ikke er farligt.

Ligesom jeg lærer, at det er mig selv, der er min egen største modstander. Og at det går i den rigtige retning. Også selv om jeg ikke nåede at stille Lars Løkke de oplagte spørgsmål den torsdag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden