Pillen Grazax, skal lægges under tungen dagligt for at slippe af med græsallergien.
Foto: FINN FRANDSEN

Pillen Grazax, skal lægges under tungen dagligt for at slippe af med græsallergien.

Sundhed

Dansk pille fjerner græsallergi for altid

En daglig pille i tre år kan gøre det af med allergien uden gentagne vaccinationer hos lægen.

Sundhed

Denne artikel udkom 19. april 2011.

RETTELSE: Der er ingen dokumentation for, at Grazax fjerner græsallergi for altid. Det fastslår Lægemiddelstyrelsen og virksomheden bag pillen, ALK. Ifølge kliniske data fra ALK får 8 ud af 10 en bedre livskvalitet. De får færre symptomer sammenlignet med sidste års sæson for græsallergi.

ALK har lavet to opfølgende, femårige studier for at undersøge effekten af Grazax. ALK oplyser, at studierne påviste, at effekten af Grazax kan vedblive i mindst to år efter endt behandling. Det er de længste studier, der endnu er foretaget. Politiken beklager.

En daglig pille i tre år, og græsallergien er væk for altid.

Medicinalvirksomheden ALK fra Scion DTU i Rudersdal har netop fået godkendt tilskud fra Lægemiddelstyrelsen.

Dermed bliver den tabletbaserede allergivaccination Grazax bredt tilgængelig på det danske marked. Pillen lindrer symptomerne her og nu og fjerner allergien på langt sigt.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Bedre for børn og unge

Med Grazax vil det ikke længere være nødvendigt for allergipatienter at møde hos lægen til et prik i overarmen uge efter uge i årevis for at blive de kløende øjne og den løbende næse kvit.

»Den afgørende forskel er, at det nu bliver meget lettere at gennemføre en behandling. Med den traditionelle behandling skal man igennem et langt forløb, hvor man skal møde hos sin læge og vaccineres«, siger direktør i Astma-Allergi Forbundet, Thorkild Kjær.

»Derfor er det også mere hensigtsmæssigt i forhold til børn og helt unge, fordi man ikke skal lave det her overgreb på sit barn, hver gang det skal stikkes«.

Tøvende tilskud

Pillen har været tilgængelig i flere EU-lande siden 2006.

Men på trods af, at Grazax er udviklet herhjemme, har Lægemiddelstyrelsen villet vente med at give et generelt tilskud til pillen, til man havde set, om virkningen holdt sig efter, at den tre-årige behandling var overstået.

Hos ALK er det håbet, at Grazax på langt sigt sigt kan afløse de indsprøjtnings-baserede allergivaccinationer.

»Vi har sagt, at hvis vi vil udbrede allergivaccine til en større gruppe, er vi nødt til at gøre det lettere. Derfor vil vi udvikle en tablet til de fem mest almindelige allergier«, siger kommunikationsdirektør hos ALK, Martin Barlebo.

Også andre præparater på vej

Med cirka 400.000 patienter er græsallergi den mest almindelige allergi i Danmark og derfor den første allergitype, som ALK har udviklet en pille imod.

Men virksomheden har fire andre præparater til klinisk afprøvning, som skal kunne bruges til behandling af pollen fra træer, husstøvmider, katte og en amerikansk ukrudtsplante ved navn ragweed. Forventningen er, at de er klar i 2015-2020.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce