Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jan Grarup (Arkiv)
Foto: Jan Grarup (Arkiv)

Apotekerlov. Den nye apotekerlov får stor betydning rundt i landet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny lov nedlægger alle landets døgnapoteker

Alle landets døgnapoteker lukker i løbet af halvandet år. Antallet af apoteker med åbent til midnat bliver samtidig skåret ned.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra 2017 vil det ikke længere være muligt for folk i de større byer i Danmark at gå på apoteket og købe hverken recept- eller håndkøbsmedicin i nattetimerne. 11 døgnåbne apoteker i fortrinsvis de store byer i Danmark skal nemlig ikke længere holde åbent i nattetimerne.

Det bliver en af konsekvenserne af den nye apotekerlov, som netop er trådt i kraft. Døgnapotekerne mister deres tilskud fra 2017, og uden tilskud løber forretningen ikke rundt.

Småbørnsforældre og andre med behov for apotekervarer om natten vil fremover kun kunne få receptmedicin fra en akutklinik, hvis de har været i kontakt med en vagtlæge.

Den nye apotekerlov er vedtaget af et stort flertal i Folketinget og er netop trådt i kraft for at blive implementeret i løbet af det kommende halvandet år.

LÆS ARTIKEL

Men også i resten af landet vil den nye lov medføre markante ændringer. Antallet af vagtapoteker, der i dag kan udlevere medicin fra klokken 6 om morgenen til midnat samt i weekenderne, skal reduceres fra 50 til 34. Også her sker det ved at fjerne det offentlige tilskud.

Reduktionen betyder, at mellem 15 og 20 byer, der ikke har en akutklinik eller skadestue i byen, efter 2016 heller ikke længere skal have et vagtapotek. Flertallet af dem er i dag placeret i de såkaldte yderområder af Danmark.

De byer, som risikerer at miste deres vagtapotek, er Rudkøbing, Skagen, Lemvig, Marstal, Nakskov, Frederikshavn, Grenaa, Grindsted, Hobro, Kalundborg, Fredericia, Haderslev, Lyngby, Ringsted, Skive, Sønderborg, Tønder og Vordingborg. Roskilde kommer måske også med på listen, hvis kommende planer om at omdanne Roskilde Sygehus til specialhospital uden akutklinik gennemføres.

Til gengæld kanaliseres en del af tilskudskronerne over i nye filialer, der har åbent i almindelig butiksåbningstid. Det sikrer ifølge det politiske flertal samlet set et større antal medicinudleveringssteder - for eksempel som mindre butikker i supermarkederne efter den model, som Post Danmark anvender.

Trods det samlet set større antal apotekerfilialer og en større konkurrence, som er et af målene med loven, er Forbrugerrådet Tænk kritisk over for nedlæggelsen af døgnapotekerne og en stor del af de nuværende vagtapoteker.

»Det synes vi bestemt ikke er heldigt. Apotekernes vagttjeneste skal fungere, og forbrugerne kan ikke være tjent med forringelser. Vi kan derfor ikke støtte, at der lægges op til at skære ned i antallet af apoteker med vagttjeneste«, siger vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe.

Han peger dog på, at man nu har halvandet år til at se på, hvordan forholdene mere detaljeret skal tilrettelægges. Og han roser loven for at åbne op for, at patienter med transportproblemer kan få medicinen tilsendt inden for vagtapotekets åbningstid, hvis deres praktiserende læge ordinerer det på recepten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vagn Jelsøe peger også på, at det i den nye apotekerlov fremgår, at Sundhedsstyrelsen skal bemyndiges til efter forskellige modeller at pålægge apotekerdrift i tyndtbefolkede områder og åbne op for, at der gives tilskud til drift af disse.

Kritikken er mere kras fra Danmarks Apotekerforening. Foreningen er tilfreds med flere elementer i den nye lov, blandt andet muligheden for, at den enkelte apoteker kan oprette flere filialer som for eksempel shop-in-shops.

Men foreningen mener, at den efterlyste større konkurrence blandt apotekerne kun vil være en fordel for patienter og forbrugere i de større byer, hvor antallet af udleveringssteder vil stige. I yderområderne risikerer lovforslaget at øge afstanden til det nærmeste apotek.

Apotekerforeningens formand Anne Kahns karakteriserer den nye vagtordning som det største problem i den nye apotekerlov.

»Vagtapotekerne bliver omlagt på en måde, som faktisk giver apotekerne dårligere muligheder for at levere god service uden for normal åbningstid. Mange af de nuværende vagtapoteker bliver lukket. Der forsvinder vagtdækning i 15-20 byer sammen med døgnvagten i de største byer. Det er ærgerligt at begrænse en god vagtservice, som mange mennesker har haft glæde af«, siger Anne Kahns.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har selv som sundhedsordfører for Venstre været med til at forhandle apotekerloven på plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den nye apotekerlov skal øge tilgængeligheden til receptpligtig medicin. Derfor skal det selvfølgelig også være sådan, at borgerne, uanset hvor de bor, kan få udleveret medicin uden for normal åbningstid«, skriver Sophie Løhde (V) i en mail til Politiken.

»Det er ingen hemmelighed, at forhandlingerne om apotekerloven var svære, og at der var mange knaster undervejs. Og en af de ting, jeg som sundhedsordfører var meget optaget af under forhandlingerne, var netop at sikre, at det også fremover skal være muligt at få udleveret medicin i vagtapotekernes åbningstider mellem klokken 6 og 24. Jeg vil derfor også nøje følge med i, om der sker serviceforringelser, når den nye vagtordning træder i kraft i 2017«, skriver hun.

Sophie Løhde undlader at kommentere på nedlæggelsen af de døgnåbne apoteker, men tilføjer, at der ikke officielt er taget stilling til, hvilke apoteker der skal fungere som vagtapoteker i fremtiden. Det træffer regionerne og Sundhedsstyrelsen først beslutning om i midten af 2016 – et halvt års tid før den nye vagtordning træder i kraft.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden