Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjertestartere er efterhånden tilgængelige mange steder, men det er stadig de færreste der ved hvordan man benytter dem. Politiken viser dig her hvordan du betjener en hjertestarter, der i sidste ende kan redde liv. Kilde: politiken.tv / Johannes Skov Andersen. Producer: Henrik Haupt

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det koster menneskeliv, at hjertestartere samler støv

Vi anskaffer hjertestartere som aldrig før og redder mange flere menneskeliv end tidligere. Men flere kunne reddes, hvis ikke så mange hjertestartere var gemt væk indendørs, ofte bag lås og slå.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Chancen for at være i nærheden af en hjertestarter er efterhånden stor i Danmark, men man gør bedst i at falde om med hjertestop i dagtimerne.

Efter klokken 16 er over halvdelen af landets registrerede cirka 12.000 hjertestartere nemlig låst inde, viser videnskabelige opgørelser.

»Der kan ske et hjertestop lige uden for en bygning, hvor vi kan se, at der er en hjertestarter, men den er ikke tilgængelig«, siger Freddy Lippert, direktør, Akutberedskabet i Region Hovedstaden, og formand for Dansk Hjertestopregister.

LÆS ARTIKEL

Den væsentligste grund til, at de ikke bliver brugt nok, er, at de hænger indendørs i offentlige bygninger, forretninger, indkøbscentre og institutioner, som lukker og slukker ved almindelig arbejdstids ophør.

»Det optimale er at hænge hjertestarteren udendørs i et varmeskab, så alle kan have gavn af den. Mange steder hænger de bare og samler støv«, siger projektchef i TrygFonden Grethe Thomas.

TrygFonden står bag HjertestarterNetværket, som er det mest udbyggede af sin art i verden, hvor man kan registrere de hjertestartere, der bliver anskaffet rundt om i landet. De bliver plottet ind på et offentligt tilgængeligt landkort, så både 112, vagtcentraler og almindelige mennesker kan orientere sig om nærmeste hjertestarter.

Antallet af hjertestartere er eksploderet. Hvor der for blot 5 år siden var mindre end 1.500 hjertestartere i Danmark, er det tal i dag mere end 8-doblet til 11.729 i skrivende stund, flest i hovedstaden.

Frygten for hærværk og tyveri er den største grund til, at næsten halvdelen forbliver indenfor.

Men det er en ubegrundet frygt.

»Der sker stort set aldrig noget med de hjertestartere, som hænger udenfor. Og under alle omstændigheder bør frygten for hærværk og tyveri ikke overskygge chancen for at redde liv«, siger Grethe Thomas.

TrygFonden har doneret en stor andel af hjertestarterne, og i dag er dækningen i København i de såkaldte højrisikoområder – sportsklubber, togstationer, hoteller, restauranter – oppe på hele 50 procent. Ikke fordi det er farlige steder, men fordi der færdes mange mennesker, og dermed stiger risikoen for hjertestop.

»En hjertestarter signalerer, at man tager sig godt af gæsterne og tager deres sikkerhed alvorligt«, siger projektchef Grethe Thomas.

16. oktober er europæisk hjertestarterdag, Restart A Heart Day, hvor borgerne kan lære at bruge hjertestarter. Se mere på hjertestarterdagen.dk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden