Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skytsengel. Bent Klein trådte til i en fart, da hans kollega Christina Søe Langholm faldt om med hjertestop i januar sidste år.
Foto: Mads Nissen

Skytsengel. Bent Klein trådte til i en fart, da hans kollega Christina Søe Langholm faldt om med hjertestop i januar sidste år.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Redningsmand: Jeg tænkte: Det her, det kan jeg godt

Tømrer Bent Klein har aldrig været roligere end den morgen i januar, da han så sin kollega Christina ligge livløs på gulvet, helt blå og med opspilede øjne.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bent Klein er et sødt og venligt menneske. Og så er han rigtig god at være i nærheden af, hvis uheldet er ude. For eksempel hvis ens hjerte beslutter sig for at nedlægge arbejdet og man falder død om.

Chancen for at overleve et hjertestop er lille. I Danmark er det blot 12 ud af 100 (12 pct.), som får livet tilbage. Christina Søe Langholm er en af dem. Takket være sine tre redningsmænd, eller ’engle’, som hun selv kalder dem.

Den ene hedder Bent Klein. Han er 46 år, tømrer i BRFkredit i Lyngby, bor i rækkehus i Herlev sammen med sin kone Birgitte og deres to sønner Alexander (21 år) og Anders (24 år).

Bent Klein husker meget lidt fra den vintermorgen i januar, da han blev Christinas engel. Cyklede han eller kørte i bil til arbejde? Var det koldt? Var der trafikkaos, som der ofte er på Lyngbymotorvejen?

»Det er, som om dagen først starter med Leas stemme«, fortæller han.

Hjertestartere er efterhånden tilgængelige mange steder, men det er stadig de færreste der ved hvordan man benytter dem. Politiken viser dig her hvordan du betjener en hjertestarter, der i sidste ende kan redde liv. Kilde: politiken.tv / Johannes Skov Andersen. Producer: Henrik Haupt

LÆS ARTIKEL

Lea er firmaets receptionist. Klokken 8.06 ringer hun ned til det kontor og værksted, hvor Bent Klein sidder og spiser rundstykker og drikker kaffe med sine fire håndværkerkolleger. Det gør de hver fredag. Han har skiftet til sorte arbejdsbukser og sort polo-T-shirt med firmalogo.

Lea siger, at han skal gå ud og tage imod en ambulance og vise vej til massagerummet. Men Bent Klein gør noget andet. Han ved ikke selv hvorfor. Måske var det noget i Leas stemme.

»Jeg valgte at gå ned i massagerummet i stedet. Vores massør Christina ligger livløs på gulvet. Hun er blå om munden og på fingrene. En, der hedder Nina, er i gang med at give hjertemassage. Hun er ikke så stor, så jeg overtager. De andre er ved at pakke hjertestarteren ud. Jeg tilslutter den, mens jeg fortsætter hjertemassagen, og beder den unge pige Malene om at give indblæsninger mund til mund. Malene var helt chokket, men fattet, og hun gjorde, som jeg sagde. Det var helt fantastisk«, fortæller den 46-årige tømrer.

Få minutter forinden var det Malene, der lå på massagebriksen og fik massage af Christina, som nu er død.

Bent Klein ved godt, hvor han skal trykke og med hvilken rytme. Med flere førstehjælpskurser i ryggen, og som far til to drenge og spejderleder gennem mange år har han prøvet lidt af hvert. Brækkede lemmer, hjernerystelser og lidt for mange overnatninger på Herlev Sygehus. Men hjertestop, det har han aldrig prøvet før.

Han fortæller nøgternt og usentimentalt om den skelsættende morgen på arbejdet, men han kan stadig få en tåre i øjenkrogen af at tænke på, at han har været med til at redde Christinas liv.

»Det er en fin fornemmelse«, som han siger.

Det var ikke nemt at genoplive den dengang 40-årige Christina Søe Langholm. De arbejdede på hende i cirka 10 minutter, gav hjertemassage, mund til mund (hjerte-lunge-redning) og fulgte hjertestarterens anvisninger.

»Efter første stød er man lettet over, at den virker, men den bad om at fortsætte, og det gjorde vi så. Vi stødte 3-4 gange mere, og jeg begyndte at tænke, at nu skal hun altså vågne. Det skal bare virke. Sidste gang vi stødte, kunne jeg høre noget uro ude på gangen og så mærker jeg en, som slår mig på brystkassen«.

»Det er den bedste følelse, jeg nogen sinde har haft«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For det er Christina, som prøver at skubbe ham væk. Christina oplever selv, at hun ligger og spræller og sparker. Hun er i total panik over, at der står nogen og hopper på hendes brystkasse, og har vanvittige smerter i brystet. Du kan takke smerterne for, at du er live, fortæller ambulancemanden hende, da han overtager.

Bagefter er det business as usual. Bent Klein går tilbage til arbejdet. Hr-afdelingen tilbyder krisehjælp, men nej tak.

»Jeg havde det fint og talte med en del andre og fik stykket sammen, at hun var 40 år og havde to små børn. Senere blev vi kaldt sammen og fik at vide, at Christina havde det godt. Det betød meget. Men det hele var en smule uvirkeligt. De sagde, at nu skulle vi ikke gå hjem til et tomt hus. Det kan jeg huske, at jeg synes var lidt mærkeligt«.

Bent Klein kom ikke hjem til et tomt hus. Fruen og sønnerne var hjemme. Bent Klein snuppede en Tuborg Classic fra køleskabet. Det plejer han ellers ikke at gøre. Og så satte de sig alle ind i stuen og talte om dagens oplevelser.

»Jeg tænkte mest på, hvad hvis det var gået galt. Hvordan kunne jeg være så højrøvet at overtage genoplivningen fra de andre og bare tro, at det kunne jeg godt klare. Det tænker jeg stadig tit over«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden