Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Roald Als/Politiken-Tegning
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt register skal holde styr på omskæringer i Danmark

Fremover registrerer danske myndigheder fakta om, hvor udbredt det er at lade drengebørn omskære.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et nyt register skal for første gang registrere, hvor mange børn der bliver omskåret og hvorfor, skriver Kristeligt Dagblad.

Det er afdelingen for Sundhedsdokumentation under Statens Serum Institut, SSI, der er i gang med at etablere et register for rituelle omskæringer af drengebørn for at kortlægge omfanget af den omdiskuterede praksis.

Når omskæringerne indberettes, skal det fremover oplyses, om indgrebet er klinisk eller religiøst betinget. Det skal også fremgå, om indgrebet er foretaget af en læge eller under opsyn af en læge.

Registret mangler endnu den endelige godkendelse fra Datatilsynet. Men det forventes ifølge avisen at være klar inden årets slutning.

»I Sundhedsdokumentationens registreringer har vi ikke tidligere skelnet mellem de to former for omskæring, og derfor har vi ikke kunnet følge op på, om der ofte opstår eventuelle sundhedsmæssige komplikationer efter de rituelle indgreb«.

»Et register vil kunne tilføre mere konkret viden på området«, siger Henrik Mulvad Hansen, der er sektionsleder i afdelingen for Sundhedsdokumentation på SSI, til Kristeligt Dagblad.

Det er den tidligere SR-regering, der har iværksat undersøgelsen af omskæringer, efter det for år tilbage kom frem, at der i forbindelse med flere omskæringer ikke var læger til stede.

Tidligere overrabbiner Bent Lexner ser ikke noget problem for jøderne i et nyt register.

Men talsmand for Det Islamiske Trossamfund i Danmark, Imran Shah, studser over, hvorfor man nu vil skelne mellem de forskellige typer af omskæringer.

»Hvis registret bliver et politisk redskab til at fremme et forbud, så er det ikke en god idé«.

»Derudover er jeg spændt på, hvordan registreringerne skal foregå, og hvordan man får fat i dem, der enten ikke vil indberette omskæringen eller får det gjort i udlandet«, siger han til Kristeligt Dagblad.

Imran Shah tilføjer, at omskæringen af muslimske drenge altid udføres af læger.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden