Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
skadeligt. Tandlæger advarer mod unges stigende brug af hash, som smadrer deres tænder.
Foto: JONAS PRYNER ANDERSEN

skadeligt. Tandlæger advarer mod unges stigende brug af hash, som smadrer deres tænder.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hash giver grimme og hullede tænder

Flere og flere unge ryger hash. Det kan gå hårdt ud over deres tænder.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mindst hver 10. af danske unge mellem 15 og 25 år ryger hash dagligt eller næsten dagligt. Det fastslog en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse for nylig. Rapporten dokumenterede samtidig, at forbruget er stigende, og det får nu Tandlægeforeningen til at slå alarm. For mens det er velkendt, at hash og andre euforiserende stoffer kan give forskellige psykiske, fysiske og sociale problemer, så ved færre, at de illegale rusmidler også kan ødelægge tænderne.

»Det er stærkt bekymrende, for hash og andre euforiserende stoffer går hårdt ud over den orale sundhed«, siger Charlotte Groule, formand for sundhedsudvalget i Tandlægeforeningen.

»Der er flere mennesker, der tager stoffer, end den almindelige tandlæge er klar over, og derfor er der behov for, at tandlægerne bliver mere opmærksomme på, at det kan være hash eller andre stoffer, der ligger til grund, når unge kommer ind med dårlige tænder. Det er ikke altid sodavand og søde sager«, pointerer Charlotte Groule og opfordrer alle til at fortælle det til deres tandlæge, hvis de tager stoffer - også, selv om det kun er engang imellem til fester.

»Tandlægerne skal blive bedre til at fange misbrugsproblemer, men det kræver, at patienten er åben og ærlig om sin brug af stoffer, selv om det kan være svært. På den måde kan tandlægen hjælpe med at forebygge skader«.

Dårlige tænder er stigmatiserende

Anne Marie Lynge Pedersen forsker i lægemidlers virkning på mundhule og spytkirtler på Tandlægeskolen i København. Hun forklarer, at forskellige stoffer giver forskellige skader i mundhulen. Hash er især årsag til huller i tænderne, tandkødsbetændelse, paradentose (løse tænder), svampeinfektioner, mundtørhed og en sviende, brændende fornemmelse i munden. Man ser også, at tandkødet bliver tykt og vokser henover tænderne som følge af hashmisbrug, mens det er uklart, om hashrygning medfører øget risiko for kræft i mundhulen.

»Lige nu er det stigningen i brug af hash blandt unge, der især bekymrer os. Det kan ikke undgås, at vi også kommer til at se et stigende problem med skader på unges tænder og mund på grund af det, og derfor er det vigtigt at få informeret bredt om, at hash og andre euforiserende stoffer kan sætte grimme, varige spor på tænderne og i resten af mundhulen«.

Anne Marie Lynge Pedersen understreger, at hash og andre stoffer også har mange andre alvorlige, skadelige virkninger på kroppen - især hjernen.

»Men det er også vigtigt at have perspektivet omkring tand- og mundsundheden med. Dels kan man opleve at få smerter i sine tænder og slimhinder og derfor få svært ved at spise, men dårlige tænder sender også signaler til omverdenen, som kan få væsentlig indflydelse på ens liv«, forklarer hun.

LÆS OGSÅ

»Har man mørke og brunligt misfarvede og uplejede tænder med huller og måske endda manglende tænder, er det voldsomt stigmatiserende - tænderne er en væsentlig del af vores ydre fremtoning og virkelig noget, vi måler hinanden på i samfundet. Flotte tænder signalerer i dag overskud og succes. Derfor kan det for eksempel blive svært at få et arbejde, og det kan give problemer i vores sociale relationer, hvis vi har dårlige tænder«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Både små og store doser kan skade

Ifølge Anne Marie Lyng Pedersen er det umuligt at sige, hvor meget eller hvor lidt, der skal til, før stofmisbrug ødelægger tænderne.

»Det er forskelligt fra person til person. Det kan sammenlignes med alkohol. Nogle kan tåle at drikke store mængder over en længere periode, før det giver skader på organerne, mens andre er disponerede for at få skader, selv om de ikke drikker nær så meget«, forklarer hun.

»Men det, vi ved, er, at risikoen for tandskader som følge af stoffer øges, hvis man har et blandingsmisbrug, hvor man tager flere forskellige slags stoffer, og man for eksempel også ryger tobak og drikker alkohol ved siden af. Mundhygiejnen og det, man spiser og drikker - for eksempel slik, juice og sodavand - har naturligvis også indflydelse på, hvor alvorlige skader, man udvikler«.

Selve måden, stofferne tages på, kan også give bestemte typer af skader. For eksempel kokain, der smøres mellem overlæben og tandkødet, kan give tilbagetrukket tandkød med smertende, blottede tandhalse, mens snifning kan give kronisk bihulebetændelse og i værste fald huller i ganen og nedbrydning af næseskillevæggen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden