Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Diabetesprofessor: Derfor er diabetes så svært at leve med

Livet med diabetes er svært, siger diabeteslæge.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere med den kroniske sygdom diabetes, både type 1 og 2, ender ofte uden for arbejdsmarkedet, viser ny undersøgelse.

For langt de fleste patienter er det en kronisk sygdom, der velbehandlet ikke burde sende den enkelte på overførselsindkomst eller ud i arbejdsløshedskøen.

Politiken har spurgt professor, overlæge på Steno Diabetes Center og formand for landets diabeteslæger Peter Rossing, hvorfor diabetes er sådan en problematisk sygdom.

»Diabetes er en systemsygdom, som rammer hele kroppen. Den har både akutte og kroniske udfordringer. Fra dag ét hvor diagnosen stilles, skal patienten lære at balancere sit fremtidige liv som kronisk patient. Det handler om alt, lige fra hvad man spiser, hvordan og hvor meget man bevæger sig og motionerer, og om man husker sin medicin«.

»I den akutte første fase opstår der også de psykiske følgervirkninger, hvor man skal lære at leve med en kronisk sygdom, der potentielt kan være dødelig. Ikke selve sygdommen, men alle de følgesygdomme den kan medføre. Det kan for mange patienter være en enorm psykisk belastning, der tager tid at overkomme og vænne sig til«.

Hvad er det væsentligste, når man får en kronisk sygdom som diabetes?

»Det helt centrale er at få skabt balance i forhold til sin sygdom, ellers kan kroppen ikke fungerer ordentligt og så opstår de daglige problemer med hovedpine, træthed og andre gener, der i værste fald kan føre til besvimelse og akut sygdom«.

Hvad er så de langvarige kroniske udfordringer med diabetes?

»Får patienten ikke sin diabetes i balance, som vi kalder der, så er der mange skadelige langsigtede konsekvenser. Det er påvirkning af mange af kroppens organer, der kan føre til blindhed, nyresvigt, hvor man skal i dialyse eller kan patientens potentielt dør af det. Der er fodsår, der kan føre til ambutation af fødder eller ben. Nervebetændelse, som egentlig er en nerveskade, fører til føleforstyrrelser i fødder og ben og medfører mange gener for et almindeligt liv med arbejde og familie. Derudover er der så risikoen for en lang række følgesygdomme, som alle andre mennesker også kan få, men som oftere udløses af en diabetes – primært blodprop i hjerte og hjerne. Alt i alt medfører disse langsigtede konsekvenser, hvis sygdommen kommer ud af balance, at man ikke er arbejdsfør, ikke i stand til at fungere ordentligt i sin hverdag og så medfører det jo desværre også en risiko for tidlig død«.

Hvordan er udsigterne for diabetespatienten i dag?

»Engang døde diabetespatienten meget tidligere end gennemsnitsdanskeren, men heldigvis går det i dag langt bedre, så de i snit 'kun' dør omkring fem år for tidligt. Det skyldes bedre medicinsk behandling, men mindst i lige så høj grad at mange diabetespatienter har fået en bedre forståelse for, at de selv spiller en stor rolle for at holde sygdommen i balance«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det går heldigvis meget, meget bedre i dag for diabetespatienterne samlet set. Af den totale mængde patienter får færre komplikationer end tidligere. Både læger og patienter er blevet bedre til at sikre en diabetes i kontrol, der ikke udvikler sig negativt. Men det er en stor, stor udfordring at leve med diabetes. Og når stadigt flere patienter får sygdommen og lever længere med den, så er det jo også derfoor, at patienterne ender med at koste samfundet så meget«.

»En nydiagnostiseret patient i dag har en langt, langt bedre udsigt end for 50 år siden. Mange flere har sygdommen i balance. Men selv i balance er man ikke sikker på, at der ikke kommer senkomplikationer, der kan være potentielt meget farlige«.

Hvorfor er det svært at få sygdommen i balance?

»Det er rigtig svært. For nogle patienter er det problemfrit, men for mange er det en stor udfordring. For livet med diabetes vedrør alt, hvad du gør. Hvad du spiser, hvad du ikke spiser, hvor meget du spiser. Hvordan du bevæger dig. Om du tager din medicin på de rigtige tidspunkter. Det kræver en meget stor grad af selvkontrol og disciplin at leve godt med en diabetes. Og vi ved jo alle, hvor svært det er at ændre vores måde at leve på. Sådan er det også, selvom man får en diagnose som diabetes«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden