0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Professor: P-piller er ikke ufarlige

For mange kvinder spiser p-piller uden at kende risikoen og uden at kende symptomerne, når noget går galt, mener professor.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

P-PILLER. Det er vigtigt at kende til bivirkningerne af p-piller, lyder opfordringen til kvinder.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kvinde, kend din risiko for blodprop, hvis du spiser p-piller. Og symptomerne.

Sådan lyder meldingen fra professor, overlæge Øjvind Lidegaard, Gynækologisk Afdeling, Rigshospitalet, der har brugt en stor del af sit videnskabelige virke på at dokumentere, at p-piller, især de nyeste af slagsen, er forbundet med en øget risiko for blodpropper især i ben og lunger.

»Der er nok en tendens til, at vi stirrer os blinde på fordelene frem for at minimere ulemperne«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Øjvind Lidegaard understreger, at risikoen for blodpropper ved indtag af p-piller selvfølgelig skal vejes op mod de gevinster, kvinderne samtidig får: beskyttelse mod graviditet, regelmæssige menstruationer med mindre menstruationssmerter og -blødninger. Men ikke desto mindre øges risikoen for blodpropper, og i yderste konsekvens, kan det koste dig livet.

Blodpropper er ifølge professoren en sjælden, men velbeskrevet bivirkning ved brug af kombinations-p-piller.

»Derfor er det utrolig vigtigt, at kvinder bliver informeret om, at der er en risiko for alvorlige bivirkninger ved p-pille-brug, så de selv kan vælge, om de vil have en af de nye højrisikopræparater eller et af de ældre lavrisikopræparater«, siger Øjvind Lidegaard.

Siden 2009 har der været solid dokumentation for, at de tidligere så udbredte 3.- og 4.-generations p-piller indebærer signifikant højere risiko for blodpropper i ben og lunger sammenlignet med de ældre 2.-generations p-piller.

Og samtidig at de mest sikre p-piller, de såkaldte 2.-generations p-piller, også øger risikoen for blodpropper, som det fremgår af historien om Emilie Rytter her på opslaget.

Hvert år vil 1 enkelt 20-årig kvinde ud af 10.000, der ikke spiser p-piller, få en blodprop i ben eller lunger af andre årsager, mens 3 ud af 10.000 20-årige kvinder, der spiser p-piller med lavest risiko, får en blodprop og 6 ud af 10.000 får en blodprop på 3.- eller 4.-generations p-piller.

Minipiller, p-stav og hormonspiral indebærer ikke risiko for blodpropper.

»Det er vigtigt, at kvinder kender til symptomerne, hvis de skulle få en blodprop i lunger eller ben, så de kan søge læge i tide. Det er især lungeblodpropperne, der er farlige. Kom kvinderne til læge i tide, kunne vi undgå de få dødsfald, der årlig er blandt yngre kvinder efter lungeblodpropper«, siger Øjvind Lidegaard.

Lungeblodpropper er livsfarlige

En blodprop i benet medfører ømhed og et hævet ben, ofte bliver det også rødt og varmt. Når man trykker på det ømme ben, vil det føles fastere og hårdere end det raske. Samtidig vil blodårerne i det ramte ben blive mere synlige. Det bliver ekstra farligt, når blodproppen i benet – som spærrer, så blodet har sværere ved at løbe retur – river sig løs og flyder op til lungerne. En lungeblodprop kan ende med dødsfald.

Op til 1 halv procent, der får en blodprop i ben og lunger i Danmark, dør ifølge professoren af det. Det svarer til omkring 5 dødsfald årlig. Af den håndfuld er 1 gravid, 1 ville have fået blodproppen alligevel, mens 3 er p-pille-udløst. Rent statistisk.

»Det er de sidste 3 dødsfald, vi skal koncentrere os om, for det er dem, vi kan få færre af, hvis kvinder enten undlader kombinations-p-piller eller vælger dem med den laveste risiko«, siger Øjvind Lidegaard.

Ifølge formand for Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik, overlæge Karen Reinhold Wøjdemann er det et af de »vigtigste budskaber« til unge kvinder og førstegangsbrugere, at de får en grundig snak med lægen, før de får ordineret p-piller.

»P-piller skal ikke opfattes af unge kvinder som noget, man trækker i en automat. Men vi skal heller ikke blive så forskrækkede over en fremragende præventionsform, der også bare øger risikoen for blodpropper. Det handler om fordele og ulemper«, siger hun.

Allerede da p-pillerne kom på markedet i 1960’erne og satte gang i den seksuelle revolution, fordi kvinderne fik bestemmelsesret over egen krop, har lægerne kendt til risikoen for blodpropper. I starten var det mængden af østrogen i p-pillerne, som fagfolkene satte i relation til risikoen for blodpropper. Derfor blev der opfundet nye præparater med et lavere østrogenindhold.

Men i 90’erne viste forskning, at det især er i kombination med gestagen i p-piller, at risikoen for blodpropper øges.

De nyeste data, som primært bygger på Øjvind Lidegaards mangeårige forskning, viser, at gestagen i de nyeste p-piller er forbundet med en større risiko end hidtil antaget.

»Din risiko for blodpropper, når du spiser p-piller, afhænger af flere faktorer. To vigtige faktorer er: din alder og hvilken type p-piller du spiser. Jo ældre kvinde du er, og jo nyere slags p-pille, jo større er risikoen for alvorlige komplikationer som blodpropper i ben og lunger«, siger han og understreger, at rygning blandt især yngre øger risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne.

Han opfordrer især ældre fertile kvinder til at overveje at skifte til et hormonelt produkt uden risiko for blodprop: minipiller, hormonspiral eller p-stav.

»De indeholder nemlig kun gestagen«, siger han og fortsætter:

»Kombinationsprodukter som p-ring eller p-plastre, hvor der både er østrogen og gestagen i, er lige så farlige eller farligere end højrisiko-p-piller«.

»Kvinder over 30 år skal seriøst overveje, om de ikke skal have en hormonspiral i stedet for p-piller. Så fjerner de fuldstændig risikoen for blodpropper udløst af prævention«, siger han.

Hvad skal kvinder gøre, hvis de ikke ønsker p-piller eller andet med hormoner i?

»De skal til at bruge kobberspiral igen. Nogle vil sige øv, men hvorfor ikke, når alternativet risikerer at give en blodprop«.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter