Antipsykotika. Skizofreni er mere end en sygdom, mener lægerne. Derfor er det naturligt, at medicinen ikke virker ensartet på alle med diagnosen i dag.
Foto: LASSE KOFOD

Antipsykotika. Skizofreni er mere end en sygdom, mener lægerne. Derfor er det naturligt, at medicinen ikke virker ensartet på alle med diagnosen i dag.

Sundhed

Professor i skizofreni: Der er meget vi endnu ikke ved

For nemt at kritisere medicin, når viden om psykoser fortsat er mangelfuld, siger professor.

Sundhed

Birte Glenthøj, overlæge, dr.med, professor i neuropsykiatri, leder af Center for Neuropsykiatrisk Skizofreniforskning, Psykiatrisk Universitetscenter Glostrup

»Al medicin har bivirkninger, og antipsykotiske lægemidler kan hos nogle patienter medføre alvorlige bivirkninger. Derfor skal medicinen også kun bruges til de patienter, der har gavn af den. Og altid i lavest mulige dosis.«

Hvorfor bruger I så al den medicin?

»Skizofreni er hos nogle patienter en meget alvorlig sygdom. Vi ved, at antipsykotika hjælper flertallet af patienterne med alvorlige psykoser. Tænk på tiden før antipsykotika, hvor patienter med skizofreni aldrig kom udenfor institutionerne. Men det skal også siges, at de nuværende behandlinger ikke virker godt nok hos mange patienter, og nogle ingen gavn af antipsykotisk medicin. Og de skal naturligvis ikke have den«.

Hvorfor virker medicinen ikke godt nok?

»Vi er desværre ikke nået så langt, som for nogle af de fysiske lidelsers vedkommende med hensyn til at matche behandlingen til den enkelte patient. Vi mangler markører for, hvem der har gavn af hvilken behandling, og derfor kan valget af antipsykotisk præparat næsten betegnes som ’trial and error’. Et stort problemer er, at skizofreni i virkeligheden ikke er én, men flere forskellige sygdomme, og hvem ville behandle patienter med kræft i lungerne, som man behandler kræft i tyktarmen?«

Hvad gør I så medicin mod psykoser kommer til at virke bedre?

»Alle antipsykotiske lægemidler hæmmer et af hjernens signalstofsystemer, det såkaldte dopaminsystem. Vi ved fra forskningen, at patienter, der lider af skizofreni i gennemsnit har en øget dannelse og frigivelse af dopamin, og at det hænger sammen med udviklingen af de psykotiske symptomer. Øget dopaminaktivitet ses også før patienterne første gang har fået antipsykotisk medicin, så den har intet med medicinen at gøre. Det er primært er dem med øget frigivelse af dopamin, der har gavn af medicin, men endnu har vi ikke muligheden for at finde dem i klinikken. Selv om avancerede skanninger kan give os et fingerpeg om sandsynligheden for effekt af behandlingen, har vi endnu ikke værktøjer, som vi kan bruge i den daglige klinik. Vi håber på sigt, at kunne målrette behandlingen til den enkelte og bidrage med viden, der kan føre til nye forebyggende tiltag mod hjerneændringerne. Det arbejder min afdeling på«.

Hvordan skal vi som almindelige borgere forholde os til behandlingen af skizofreni?

Baseret på den viden, vi har i dag, er der ikke tvivl om, at antipsykotisk medicin forbedrer sygdomsforløbet hos flertallet af de patienter, der lider af skizofreni, men medicinen skal bruges med omtanke og altid gives i mindst mulig dosis, og kun til de patienter, der har gavn af behandlingen. Man bør også i videst muligt omfang undgå samtidig behandling med flere forskellige antipsykotika på en gang, polyfarmaci. Det er også vigtigt at huske, at det, at skizofreni ikke er en, men flere sygdomme, betyder, at sygdomsforløbene er meget forskellige. Selv om nogle patienter bliver meget invaliderede, er der, heldigvis, andre, der bliver raske eller har et mildt forløb«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce