Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Antipsykotika. Skizofreni er mere end en sygdom, mener lægerne. Derfor er det naturligt, at medicinen ikke virker ensartet på alle med diagnosen i dag.
Foto: LASSE KOFOD

Antipsykotika. Skizofreni er mere end en sygdom, mener lægerne. Derfor er det naturligt, at medicinen ikke virker ensartet på alle med diagnosen i dag.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor i skizofreni: Der er meget vi endnu ikke ved

For nemt at kritisere medicin, når viden om psykoser fortsat er mangelfuld, siger professor.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Birte Glenthøj, overlæge, dr.med, professor i neuropsykiatri, leder af Center for Neuropsykiatrisk Skizofreniforskning, Psykiatrisk Universitetscenter Glostrup

»Al medicin har bivirkninger, og antipsykotiske lægemidler kan hos nogle patienter medføre alvorlige bivirkninger. Derfor skal medicinen også kun bruges til de patienter, der har gavn af den. Og altid i lavest mulige dosis.«

Hvorfor bruger I så al den medicin?

»Skizofreni er hos nogle patienter en meget alvorlig sygdom. Vi ved, at antipsykotika hjælper flertallet af patienterne med alvorlige psykoser. Tænk på tiden før antipsykotika, hvor patienter med skizofreni aldrig kom udenfor institutionerne. Men det skal også siges, at de nuværende behandlinger ikke virker godt nok hos mange patienter, og nogle ingen gavn af antipsykotisk medicin. Og de skal naturligvis ikke have den«.

Hvorfor virker medicinen ikke godt nok?

»Vi er desværre ikke nået så langt, som for nogle af de fysiske lidelsers vedkommende med hensyn til at matche behandlingen til den enkelte patient. Vi mangler markører for, hvem der har gavn af hvilken behandling, og derfor kan valget af antipsykotisk præparat næsten betegnes som ’trial and error’. Et stort problemer er, at skizofreni i virkeligheden ikke er én, men flere forskellige sygdomme, og hvem ville behandle patienter med kræft i lungerne, som man behandler kræft i tyktarmen?«

Hvad gør I så medicin mod psykoser kommer til at virke bedre?

»Alle antipsykotiske lægemidler hæmmer et af hjernens signalstofsystemer, det såkaldte dopaminsystem. Vi ved fra forskningen, at patienter, der lider af skizofreni i gennemsnit har en øget dannelse og frigivelse af dopamin, og at det hænger sammen med udviklingen af de psykotiske symptomer. Øget dopaminaktivitet ses også før patienterne første gang har fået antipsykotisk medicin, så den har intet med medicinen at gøre. Det er primært er dem med øget frigivelse af dopamin, der har gavn af medicin, men endnu har vi ikke muligheden for at finde dem i klinikken. Selv om avancerede skanninger kan give os et fingerpeg om sandsynligheden for effekt af behandlingen, har vi endnu ikke værktøjer, som vi kan bruge i den daglige klinik. Vi håber på sigt, at kunne målrette behandlingen til den enkelte og bidrage med viden, der kan føre til nye forebyggende tiltag mod hjerneændringerne. Det arbejder min afdeling på«.

Hvordan skal vi som almindelige borgere forholde os til behandlingen af skizofreni?

Baseret på den viden, vi har i dag, er der ikke tvivl om, at antipsykotisk medicin forbedrer sygdomsforløbet hos flertallet af de patienter, der lider af skizofreni, men medicinen skal bruges med omtanke og altid gives i mindst mulig dosis, og kun til de patienter, der har gavn af behandlingen. Man bør også i videst muligt omfang undgå samtidig behandling med flere forskellige antipsykotika på en gang, polyfarmaci. Det er også vigtigt at huske, at det, at skizofreni ikke er en, men flere sygdomme, betyder, at sygdomsforløbene er meget forskellige. Selv om nogle patienter bliver meget invaliderede, er der, heldigvis, andre, der bliver raske eller har et mildt forløb«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden