kritik. 23-årige Jonas Jersborg er helt uenig med overlæge og dr. med. Peter Gøtzsche, der mener, at alle psykofarmaka bør trækkes fra markedet, fordi de gør mere skade end gavn. Depressionspiller gør, at jeg kan fungere i hverdagen, fortæller Jonas Jersborg.
Foto: JOACHIM ADRIAN

kritik. 23-årige Jonas Jersborg er helt uenig med overlæge og dr. med. Peter Gøtzsche, der mener, at alle psykofarmaka bør trækkes fra markedet, fordi de gør mere skade end gavn. Depressionspiller gør, at jeg kan fungere i hverdagen, fortæller Jonas Jersborg.

Sundhed

Jonas har autisme, angst og depression: »Uden medicin ville jeg ikke være her i dag«

Depressionspiller er nødvendige for, at jeg kan leve, siger Jonas Jersborg.

Sundhed

Han havde taget pillerne i omkring halvandet år. De virkede. Jonas Jersborg kunne pludselig holde ud at være sammen med andre mennesker. Han blev ikke ked af det hele tiden. Han havde venner på besøg. Det kørte. Han holdt op med at tage sine depressionspiller, for han tænkte, at han ikke havde brug for dem længere. Det gik ned ad bakke efter et par dage. Han holdt sig indenfor i sin lejlighed på Nørrebro i København, havde ikke besøg af andre mennesker og blev mere og mere trist.

Efter to ugers isolation tog han en drastisk beslutning.

»Jeg tænkte, at jeg ville få det bedre, hvis jeg tog en hel masse piller. Så jeg tog 40 depressionspiller. Det var ikke et selvmordsforsøg, jeg prøvede faktisk at få det bedre. Men da det gik op for mig, hvad jeg havde gjort, sad jeg bare en halv time og græd og græd. Så ringede jeg til den psykiatriske skadestue og fortalte dem, hvad jeg havde gjort. Jeg kom til aftgiftning, og det reddede mit liv. Jeg kunne være død«, fortæller 23-årige Jonas Jersborg.

Læste Kroniken og blev vred Han begyndte på lægernes opfordring at tage pillerne igen, og langsomt fik han det bedre. Oplevelsen overbeviste ham om, at han har brug for pillerne til at dæmpe sine følelser, så han ikke er ked af det hele tiden. Så han ikke er bange for at være sammen med andre og nervøs for, hvordan de tænker om ham.

Forleden læste Jonas Jersborg en kronik i Politiken, skrevet af overlæge og dr. med. Peter Gøtzsche, der leder Det Nordiske Cochrane Center ved Rigshospitalet. Gøtzsche er stærkt kritisk over for brugen af psykofarmaka og har netop udgivet en bog, der hudfletter medicinalindustrien.

Overlægen skriver i Kroniken, at antidepressiv medicin - som den Jonas får - og alt andet psykofarmaka gør mere skade end gavn på patienterne, og derfor bør samtlige præparater fjernes fra markedet.

Den kronik gjorde Jonas Jersborg vred.

LÆS ARTIKEL

»Han forstår slet ikke, at de piller hjælper mig og en masse andre mennesker«, siger han.

Derfor satte han sig ved computeren og skrev en mail til Poltiken, hvor han fortalte, at han er diagnosticeret med autisme, angst og depression og har fået antidepressiv medicin gennem to år. Jonas Jersborg er overbevist om, at han ikke kunne leve uden medicinen.

»Det gør utroligt ondt at læse i flere aviser, samt hos jer, hvordan der tales ned om deres virkning, samt hvad de gør ved unge mennesker [...] Uden medicin ville jeg ikke være her i dag«, skrev han.

Det var slemt, da han skulle spille fugl til drama
Vi inviterede Jonas Jersborg ind til et interview, og to timer senere sidder han her i et mødelokale på Politiken og fortæller sin livshistorie. Allerede i folkeskolen i Solrød havde Jonas Jersborg det svært. Han havde næsten ingen venner, sad for sig selv i frikvartererne og kunne ikke holde ud at være sammen med de andre børn.

Helt slemt var det til drama.

»Jeg skulle spille en fugl og skulle stå foran alle de andre elever. Jeg blev ked af det, svedte og rystede og havde det skidt. Jeg følte, at alle gloede på mig, som om jeg gjorde det helt forkert«, fortæller Jonas Jersborg.

Lærerne skrev til hans forældre, at han ikke fungerede i klassen.

Han holdt sig for sig selv og ville ikke deltage i de fælles aktiviteter. For eksempel gjorde han alt, hvad han kunne, for at undgå idræt. Bare tanken om at stå der foran alle de andre elever, gjorde ham skidt tilpas. De andre børn syntes, at deres klassekammerat virkede sær. Han blev drillet. Når han ikke var i skole, sad han det meste af tiden alene på sit værelse i hjemmet i Solrød og rodede med computere. Han skilte dem ad, fandt ud af hvordan de fungerede, og samlede dem igen.

»Jeg havde det bedst med at fokusere på én ting ad gangen. Alene«, siger han.

Blev mobbet og skiftede skole
Drilleriet tog fart, så Jonas Jersborg flyttede skole. I begyndelsen var de nye kammerater flinke, men efter noget tid blev han drillet igen. Efter folkeskolen begyndte han på Handelsskolen, men droppede ud efter et halvt år. Han kunne ikke finde sig til rette i et miljø med fester og druk. Han kunne ikke holde ud at være sammen med alle de mennesker.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et par år gik, hvor Jonas Jersborg fik det dårligere og dårligere. Selv den mindste modstand i livet fik ham til at bryde sammen. Fik han serveret noget aftensmad, han ikke kunne lide, begyndte han at græde.

Og hvis hans daværende kæreste ikke kunne ses en dag, så ramlede hans verden sammen. Han havde forskellige småjobs på lagre og i butikker, men stoppede hurtigt, da han ikke kunne holde de mange indtryk ud, og han var bange for, om han kunne finde ud af jobbet.

Pludselig kunne han være sammen med andre
»Mine forældre var bekymrede for mig, og min mor tilbød at tage mig med til lægen. Min praktiserende læge henviste mig til en psykiater, og vi havde mange lange samtaler. Han diagnosticerede mig med depression og besluttede efter noget tid, at terapi ikke var nok, så han skrev en recept på et depressionsmiddel. Til at begynde med fik jeg kvalme, men efter nogle uger begyndte medicinen at virke«, fortæller Jonas Jersborg og fortsætter:

»Medicinen lægger et låg på mine følelser, så jeg ikke så nemt bliver ked af det. Verden er, som den hele tiden har været, men jeg kan nemmere være sammen med andre mennesker. Jeg fik job i Netto, hvor jeg sad ved kassen. Jeg kunne holde ud at have kontakt med kunderne, selv om det var underligt at småsnakke med dem, for jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle sige. Jeg fik også job på Mcdonalds på Københavns Hovedbanegård, hvor jeg både stod i køkkenet og ved kassen. Det ville jeg aldrig have klaret uden pillerne«.

LÆS ARTIKEL

Jonas Jersborg har været gennem flere samtaler, hvor læger har interviewet ham. Konklusionen er, at han har autisme og lider af angst - oveni den depression, han oprindelig blev sat i behandling for. Nu har han taget depressionspiller i to år, og han har det bedre.

»Jeg begyndte i november på at uddanne mig som elektriker, og det går godt. Lærerne roser mig. Jeg kan godt lide at finde ud af, hvordan tingene fungerer. Nu leder jeg efter en praktikplads. Jeg har søgt én, hvor jeg har skrevet lidt om, hvad jeg lider af. Nu håber jeg, det går«, siger Jonas Jersborg.

Vil have succes som elektriker

Han synes selv, at han er blevet mere social gennem de seneste to år. Tidligere holdt han sig helst for sig selv, men nu holder han af at mødes med venner, han inviterer gerne en hel flok hjem til sig selv eller går i byen. Det var utænkeligt, før han kom i medicinsk behandling, mener han.

En gang om måneden er han til samtale hos sin læge, hvor han får fornyet sin recept. Lægen spørger til, hvordan det går. Jonas Jersborg tænker over, om han mon skal tage pillerne resten af sit liv, og det bekymrer ham. Men han er overbevist om, at som situationen er nu, har han brug for pillerne for at fungere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mit håb er, at jeg kan gøre min uddannelse som elektriker færdig og få et arbejde. Jeg vil gerne have succes med det her og føler, at jeg har en chance for at gennemføre det med rigtig gode resultater«, siger Jonas Jersborg.

Han mistede lejligheden på Nørrebro, fordi han ikke kunne betale huslejen, og bor nu hos sine forældre i Solrød. Men Jonas Jersborg vil gerne have sin egen lejlighed i København og leder med lys og lygte efter en bolig. Og så er der lige det med kærligheden:

»Jeg vil selvfølgelig gerne have en kæreste«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden