Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FRUGTBARHED. Dansk forskning i hormonforstyrrende stoffer risikerer at blive barberet i bund. Det er ellers den forskning, der skal afhjælpe os med de historisk høje forekomster af fertilitetsproblemer i Danmark.
Foto: CASPER DALHOFF (arkiv)

FRUGTBARHED. Dansk forskning i hormonforstyrrende stoffer risikerer at blive barberet i bund. Det er ellers den forskning, der skal afhjælpe os med de historisk høje forekomster af fertilitetsproblemer i Danmark.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil skrotte støtte til forskning i hormonforstyrrende stoffer

Forskning, der skal hjælpe danskere med at få børn, står til at miste 35 millioner kroner i ét hug

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen planlægger at stoppe støtten til forskning i hormonforstyrrende stoffer, viser en skitse til et internt arbejdsdokument fra regeringen, som Politiken er i besiddelse af.

Ved sidste års finanslov blev der sat 50 millioner kroner fra 2015 til 2018 til et nyoprettet forskningscenter på Rigshospitalet, som skulle sætte Danmark på verdenskortet. Centeret skulle forske i de stoffer, forskerne har under mistanke for at skade menneskers mulighed for at få børn.

Kort efter oprettelsen tidligere i år kunne Politiken blandt andet skrive hvordan forskerne så frem til at 'hente de bedste af de bedste ind' og proklamerede, at det skulle være en 'international højborg på forskningsområdet'.

Centeret kan nu se frem til kun at få 15 millioner kroner, dvs. 35 millioner mindre, end forskerne har budgeteret med.

»Det var meningen, at vores center skulle samle og skabe ny viden og dermed være et af de førende centre i verden på området. Det her er en kæmpe forringelse«, siger professor Anders Juul, der er leder for det nyoprettede center for forskning i hormonforstyrrelser, EDMaRC, ved Rigshospitalet.

Forskerne er bekymrede for fremtiden

Et kraftigt reduceret budget vil lamme de projekter, forskerne i EDMaRC ellers havde planlagt for de næste år. En reduktion på 35 millioner kroner er hård kost for forskerne, der nu må spænde livremmen ind og vingeskyde flere af deres tiltag, der ellers knapt nok var lettet fra jorden.

»Vi har allerede ansat forskere fra udlandet, som er blevet lovet at kunne være her i tre år, fordi vi troede, at pengene var sikret. Hvad skal vi nu gøre? Vi må jo nok lægge vores projekter ned igen, som vi ellers havde startet op på. Det ærgrer mig«, siger Anders Juul, og fortsætter:

»Jeg er en bekymret mand lige nu, det behøver jeg ikke lægge skjul på.«

Socialdemokraterne: »Som samfund kan vi ikke være det bekendt«

Sundhedsordfører for Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen, mener, at det handler om at turde tage ansvar.

»Som samfund kan vi ikke være det bekendt. Det handler om at turde tage et politisk ansvar«, siger han.

Det var Socialdemokraterne, som sidste år fik sat de 50 millioner af på finansloven til det nye center.

»Som regering føler man jo aldrig, at man har nok penge, når man skal sidde og forhandle finanslov. Derfor gør det da også ekstra ondt i hjertet at se, at ét af de projekter, som vi har været med til at presse gennem nåleøjet, nu bliver slagtet, før det overhovedet er kommet i gang.«, siger han.

I Danmark har frugtbarheden haft problemer i mange år, og tal fra Sundhedsstyrelsen skønner, at godt 1 ud af 10 børn kommer til verden med hjælp fra fertilitetsbehandlinger.

Anders Juul, som også er overlæge på Rigshospitalets afdeling for reproduktion og vækst, ser dagligt, hvordan ellers unge og sunde par kommer ind, fordi de har svært ved at få børn. I hans øjne er der ingen tvivl:

»Vi ved, det ikke kan skyldes noget genetisk, så det efterlader to mistænkte: livsstil eller hormonforstyrrende stoffer, og det er sidstnævnte, som vi i de her år mener er virkeligt vigtige at holde øje med«, siger han.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil ikke direkte forholde sig til, om de 35 millioner kroner er fjernet. Sundhedsministeriet oplyser i et skriftligt svar, at midler til sundhedsområdet for 2016 vil fremgå af regeringens kommende finanslovsforslag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden