Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Parforhold: Hver tredje er utilfreds med sexlivet

Sexen er 'under middel' eller 'meget under middel', siger hver tredje i parforhold.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Manglende lyst eller seksuelle præferencer, der går i hver sin retning. Uenighed om, hvor ofte kludene skal smides. En fornemmelse af, at alle andre har meget bedre sex.

Årsagerne kan være mange, men faktum er, at 30 procent af de danskere, der lever i et parforhold, er utilfredse med deres sexliv. I en ny Megafon-måling lavet for Politiken giver 18 procent sexlivet karakteren ’under middel’, mens 12 procent angiver, at det er ’meget under middel’.

LÆS OGSÅ

Et af de par, der har svært ved at finde samklang seksuelt, er Johanne og Ulrik Olsen fra Holstebro. Selv om de har været sammen i otte år og elsker hinanden, så opstår der ofte gnidninger imellem dem, når de dyrker sex. Parret fortæller, at de har den samme diskussion under næsten hvert eneste samleje.

»Jeg vil gerne have det hårdt. Ulrik skal helst tage fat i mig og gå kraftigt til den, men han er mere til blid sex«, forklarer Johanne Olsen.

Glansbilleder og tabu
Ifølge ledende overlæge Astrid Højgaard fra Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital er det et almindeligt problem, at par ikke tænder på den samme form for sex. Men også en formodning om, at andre par giver den langt mere gas på lagnerne, kan spille ind, når folk dumper deres eget sexliv.

»Det er meget udbredt, at folk tror, at andres sexliv er bedre. Både film, tv-serier, blade, bøger og porno giver folk et fordrejet billede af, hvad normal sex og et normalt sexliv er«, fortæller Astrid Højgaard.

»Det er svært for almindelige mennesker at leve op til de glansbilleder, de får serveret. Og i kombination med, at problemer i sexlivet er et stærkt tabuiseret emne, som de færreste taler med nogen om, så kan det skabe utilfredshed med, hvordan det foregår hjemme i ens eget soveværelse«.

Men når det er sagt, så er det især uenighed om, hvor ofte, man skal dyrke sex, der er kilde til utilfredshed, forklarer Astrid Højgaard.

»Flere forskellige undersøgelser viser, at mænd helt generelt livet igennem har en større appetit på sex, end kvinder har. De har oftere lyst, og det kan let føre til, at kvinden føler sig presset, mens manden føler, at han ikke får dækket sit behov. Det er en indbygget ulighed mellem kønnene, som ofte skaber frustrationer«.

Går ud over selvværdet
Politikens Megafon-måling viser da også, at det især er mænd, der er utilfredse med de erotiske udfoldelser. 36 procent af alle mænd i parforhold karakteriserer deres sexliv som værende under middel eller meget under middel, mens det samme gælder for 23 procent af kvinderne.

Det kan næsten ikke undgå at have konsekvenser for ens selvværd og selvfølelse, når sexlivet ikke fungerer, mener Astrid Højgaard.

»Et godt og tilfredsstillende sexliv er noget helt eksistentielt for langt de fleste mennesker. Ens seksualitet er en del af det at føle sig som et helt og raskt menneske«.

'Jeg elsker dig' hjælper
Den konklusion er parterapeut Martin Østergaard enig i. Men han advarer imod kun at fokusere på selve sexlivet i jagten på at blive tilfreds i parforholdet.

»Det handler om at være kærlige overfor hinanden i stort og småt. Sommetider kan det at sige ’jeg elsker dig’ lidt oftere, eller rose hinanden for at være en god far eller mor, bane vej for, at sexlivet begynder at fungere bedre. Dyb øjenkontakt eller helt simpelt at holde hinanden i hånden kan også medvirke til at etablere den intimitet, der som regel skal til for at have rigtig god sex«.

Ifølge både ham og Astrid Højgaard, så er råd nummer ét, hvis sexlivet er kørt fast eller på anden vis er utilfredsstillende, at få talt ærligt med hinanden om det.

»Det lyder forfærdeligt banalt, men sådan er det. Det er afgørende at få en alvorlig snak om det mønster, man er kommet ind i, og få afdækket, hvordan man i fællesskab kan få brudt mønsteret og få et mere tilfredsstillende sexliv for begge parter«, siger Astrid Højgaard.

Hun pointerer dog, at det også er relevant at tale med sin praktiserende læge om det, hvis lysten eller evnen pludselig daler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Både sygdom og medicin kan have meget stor indvirkning på sexlivet. For eksempel kan psykofarmaka og p-piller forringe lystfølelsen, og sukkersyge kan både give tørhed i skeden hos kvinder og rejsningsproblemer hos mænd«.

Forskellighed kan give nye oplevelser

Hos Johanne og Ulrik Olsen er det hverken sygdom eller mangel på ærlig snak, der spænder ben for den gode sex. Parret fortæller, at netop det at tale sammen uden omsvøb har bragt dem tættere på hinanden seksuelt.

LÆS OGSÅ

»Vi er med årene blevet enige om at tage det som en udfordring at prøve at nå hinanden i sengen og finde frem til det kompromis, der tilfredsstiller os begge to«, siger Johanne Olsen.

»I stedet for at fokusere på det negative ved, at den ene af os er til SM og den anden ikke er, så finder vi det positive ved vores forskellighed. Vi lærer begge to noget nyt om os selv og hinanden, som vi ellers ikke ville have lært eller prøvet. Og vores sexliv bliver bedre og bedre«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden