0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danskernes helbred er kortlagt: Befolkningen har ondt i sindet

Psykiske lidelser koster samfundet milliarder, viser ny rapport. Omfanget kommer bag på Sundhedsstyrelsen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Engang blev danskerne primært førtidspensioneret, fordi de var fysisk nedslidte. Sådan er det ikke længere.

Angst, skizofreni og depression udgør i dag tre ud af de fem hyppigste årsager til ufrivillig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Alene angst sender hvert år 1.900 på førtidspension, viser ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

»Vi står over for en stor udfordring med danskernes mentale sundhed, og det er bekymrende. Vi har ondt i både sjæl og krop. Omfanget af psykiske lidelser springer meget i øjnene, og det har overrasket os, må vi sige«, siger Jette Jul Bruun, enhedschef i Sundhedsstyrelsen og ansvarlig for rapporten.

LÆS OGSÅ

For første gang nogensinde har Sundhedsstyrelsen kortlagt, hvordan 21 store sygdomme og lidelser påvirker den enkelte dansker og samfundsøkonomien. Rapporten ’Sygdomsbyrden i Danmark’, der udkommer tirsdag, er udarbejdet af forskere ved Statens Institut for Folkesundhed, der har sammenholdt data fra 13 offentlige registre.

Med 28.000 nye tilfælde er angst og depression to af de fem diagnoser, som fleste danskere fik sidste år. Sammen med skizofreni og misbrug er de fire psykiske lidelser de væsentligste sygdomme, som danskerne kommer på skadestuen med.

Ifølge rapporten koster angst, depression og skizofreni det danske samfund 17,4 milliarder kroner alene i tabt produktion om året, altså sygedage, førtidspension og tidlig død. Skizofreni koster mest i behandling og pleje; 2,6 milliarder kroner.

Selvom psykisk sygdom ikke er det, der ifølge rapporten oftest slår danskerne ihjel, er de praktiserende læger overrasket over, hvor meget psykiske lidelser fylder og kalder resultaterne for »meget tankevækkende«:

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.