Sundhed

Danskernes helbred er kortlagt: Befolkningen har ondt i sindet

Psykiske lidelser koster samfundet milliarder, viser ny rapport. Omfanget kommer bag på Sundhedsstyrelsen.

Sundhed

Engang blev danskerne primært førtidspensioneret, fordi de var fysisk nedslidte. Sådan er det ikke længere.

Angst, skizofreni og depression udgør i dag tre ud af de fem hyppigste årsager til ufrivillig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Alene angst sender hvert år 1.900 på førtidspension, viser ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

»Vi står over for en stor udfordring med danskernes mentale sundhed, og det er bekymrende. Vi har ondt i både sjæl og krop. Omfanget af psykiske lidelser springer meget i øjnene, og det har overrasket os, må vi sige«, siger Jette Jul Bruun, enhedschef i Sundhedsstyrelsen og ansvarlig for rapporten.

LÆS OGSÅ

For første gang nogensinde har Sundhedsstyrelsen kortlagt, hvordan 21 store sygdomme og lidelser påvirker den enkelte dansker og samfundsøkonomien. Rapporten ’Sygdomsbyrden i Danmark’, der udkommer tirsdag, er udarbejdet af forskere ved Statens Institut for Folkesundhed, der har sammenholdt data fra 13 offentlige registre.

Med 28.000 nye tilfælde er angst og depression to af de fem diagnoser, som fleste danskere fik sidste år. Sammen med skizofreni og misbrug er de fire psykiske lidelser de væsentligste sygdomme, som danskerne kommer på skadestuen med.

Ifølge rapporten koster angst, depression og skizofreni det danske samfund 17,4 milliarder kroner alene i tabt produktion om året, altså sygedage, førtidspension og tidlig død. Skizofreni koster mest i behandling og pleje; 2,6 milliarder kroner.

Læger: Enormt trist, at vi er kommet dertil

Selvom psykisk sygdom ikke er det, der ifølge rapporten oftest slår danskerne ihjel, er de praktiserende læger overrasket over, hvor meget psykiske lidelser fylder og kalder resultaterne for »meget tankevækkende«:

»Det er enormt trist, at vi er kommet dertil, hvor så mange danskere har det så svært med sig selv og livet i almindelighed«, siger Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation og fortsætter:

»Folk kommer ikke og ønsker en førtidspension eller ønsker, at de skal hjælpes økonomisk. Men rigtig mange kommer til lægen og siger, at de ikke kan klare arbejdspresset. De oplever et stor pres fra chefen, fra kolleger eller fra kunderne. Og det udløser deres angsttilstande. Det ser vi desværre i stigende grad«.

Danskerne oplever et stigende pres

I landets kommunerne kender man også til problematikken:

»Jeg tror, der stilles større krav til både unge og ældre på arbejdspladsen om, at man skal kunne følge med. Det gør, at nogle har det svært. De får stress og går ned med depressioner, angst eller andre lidelser. Det ser vi også i kommunerne«, siger Helle Linnet, social- og arbejdsmarkedschef i Vordingborg Kommune og formand for Danske Socialchefer.

Ifølge Anders Dræby, filosof og forskningsmedarbejder på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, skyldes de mentale sundhedsproblemer en stigende individualisering i samfundet:

»Vi er selv ansvarlige for at lykkes med vores liv, og derfor bliver individet også selv ansvarlig, når noget mislykkes. Vi bebrejder os selv, frem for at kigge udad. I 1970’erne ville vi skyde skylden på samfundet. I dag vender vi det indad, og det bliver til skyld, skam og angst«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce