Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskernes helbred er kortlagt: Befolkningen har ondt i sindet

Psykiske lidelser koster samfundet milliarder, viser ny rapport. Omfanget kommer bag på Sundhedsstyrelsen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Engang blev danskerne primært førtidspensioneret, fordi de var fysisk nedslidte. Sådan er det ikke længere.

Angst, skizofreni og depression udgør i dag tre ud af de fem hyppigste årsager til ufrivillig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Alene angst sender hvert år 1.900 på førtidspension, viser ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

»Vi står over for en stor udfordring med danskernes mentale sundhed, og det er bekymrende. Vi har ondt i både sjæl og krop. Omfanget af psykiske lidelser springer meget i øjnene, og det har overrasket os, må vi sige«, siger Jette Jul Bruun, enhedschef i Sundhedsstyrelsen og ansvarlig for rapporten.

LÆS OGSÅ

For første gang nogensinde har Sundhedsstyrelsen kortlagt, hvordan 21 store sygdomme og lidelser påvirker den enkelte dansker og samfundsøkonomien. Rapporten ’Sygdomsbyrden i Danmark’, der udkommer tirsdag, er udarbejdet af forskere ved Statens Institut for Folkesundhed, der har sammenholdt data fra 13 offentlige registre.

Med 28.000 nye tilfælde er angst og depression to af de fem diagnoser, som fleste danskere fik sidste år. Sammen med skizofreni og misbrug er de fire psykiske lidelser de væsentligste sygdomme, som danskerne kommer på skadestuen med.

Ifølge rapporten koster angst, depression og skizofreni det danske samfund 17,4 milliarder kroner alene i tabt produktion om året, altså sygedage, førtidspension og tidlig død. Skizofreni koster mest i behandling og pleje; 2,6 milliarder kroner.

Læger: Enormt trist, at vi er kommet dertil

Selvom psykisk sygdom ikke er det, der ifølge rapporten oftest slår danskerne ihjel, er de praktiserende læger overrasket over, hvor meget psykiske lidelser fylder og kalder resultaterne for »meget tankevækkende«:

»Det er enormt trist, at vi er kommet dertil, hvor så mange danskere har det så svært med sig selv og livet i almindelighed«, siger Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation og fortsætter:

»Folk kommer ikke og ønsker en førtidspension eller ønsker, at de skal hjælpes økonomisk. Men rigtig mange kommer til lægen og siger, at de ikke kan klare arbejdspresset. De oplever et stor pres fra chefen, fra kolleger eller fra kunderne. Og det udløser deres angsttilstande. Det ser vi desværre i stigende grad«.

Danskerne oplever et stigende pres

I landets kommunerne kender man også til problematikken:

»Jeg tror, der stilles større krav til både unge og ældre på arbejdspladsen om, at man skal kunne følge med. Det gør, at nogle har det svært. De får stress og går ned med depressioner, angst eller andre lidelser. Det ser vi også i kommunerne«, siger Helle Linnet, social- og arbejdsmarkedschef i Vordingborg Kommune og formand for Danske Socialchefer.

Ifølge Anders Dræby, filosof og forskningsmedarbejder på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, skyldes de mentale sundhedsproblemer en stigende individualisering i samfundet:

»Vi er selv ansvarlige for at lykkes med vores liv, og derfor bliver individet også selv ansvarlig, når noget mislykkes. Vi bebrejder os selv, frem for at kigge udad. I 1970’erne ville vi skyde skylden på samfundet. I dag vender vi det indad, og det bliver til skyld, skam og angst«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden