Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: KATINKA HUSTAD (arkivfoto)
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye tilskudsregler har gjort det dyrere at gå til tandlægen

50 millioner kroner dyrere er den regningen til det offentlige blevet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er blevet dyrere for det offentlige, når tandlægen stikker bordet i munden på borgerne. I løbet af seneste kvartal er tilskud til tandbehandlinger steget med 50 millioner på landsplan. I Region Nordjylland alene er udgifterne steget med 10 millioner kroner, skriver DR Nordjylland.

En af årsagerne kan være den nye tandlægereform fra 1. april i år. Den har medført et nyt kategoriserings-system, hvor patienterne deles ind i grupperne grøn, gul og rød.

Patienter i den gule og røde gruppe er berettiget til flere tilskud om året, end patienterne i den grønne gruppe, og er derfor også dyrere for det offentlige.

Den nye overenskomst giver den enkelte tandlæge et større ansvar for, at de rigtige patienter får tilskud. Det kan ifølge Carsten Rabe Kvist, kontorchef i Primær Sundhed i Region Nordjylland, være en af årsagerne til stigningen i udgifter.

»Det tyder på, at hver patient bliver dyrere. Ordningen bliver administreret hos den enkelte tandlæge. Jeg kan frygte, at nogle patienter ikke ender i den rigtig kategori, men jeg har ikke noget belæg for at sige, at det er det, der foregår«, siger han til DR Nordjylland.

Hos Tandlægeforeningen er man mere rolig, da ordningen stadig er ny.

»Det er ganske naturligt, at der går lidt tid, inden alle har helt styr på det, og inden at alle patienterne har været igennem systemet. Nogle skal måske have én ydelse første gang og så en anden næste gang«, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen til DR Nordjylland.

Patienter i grøn gruppe får kun få tilskud om året. I de gule og røde gruppe er der mulighed for flere tilskud, og derfor koster disse patienter også mere for det offentlige.

Det er første gange i verden, at systemet med de forskellige farvegrupper er indført. Tandlægerne har derfor heller ikke haft nogen steder at kigge hen for inspiration eller retningslinjer.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet nogle kliniske retningslinjer, som giver tandlægerne en praktisk rettesnor i forhold til, hvilken gruppe patienterne skal placeres i.

GUIDE

Sundhedsstyrelsen har dog ikke givet nogen retningslinjer for, hvor mange der er råd til at placere i de enkelte grupper. Det mangler formand for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg.

»Vi har overhovedet ikke noget at gribe tilbage på. Der er jo ingen, der har sagt til os, hvor mange der skal være i den ene eller den anden kategori. Vi har bedt om, at få lagt nogle videnskabelige data frem, men det har vi ikke kunne få«, siger han til DR Nordjylland.

Hos Region Nordjylland frygter man, at underskuddet på tandlægeområdet skal findes andre steder i sundhedssektoren.

»Hvis vi kommer til at bruge i omegnen af 20 millioner mere, end der er budget til, skal penge findes andet sted for eksempel på sygehusene, som er hårdt presset i forvejen«, siger Carsten Rabe Kvist, kontorchef i Region Nordjylland til DR Nordjylland.

Ifølge Anders Kühnau, formand for løn- og praksisudvalget i Danske Regioner vil man afvente en nærmere analyse af tallene, inden man træffer eventuelle forholdsregler på området.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden