Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: DANIEL HJORTH
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge piger vælger i stigende grad HPV-vaccinen fra

Næsten hver femte 12-årige pige vælger udskældt vacine fra.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den omdiskuterede HPV-vaccine bliver nu i stigende grad valgt fra, når 12-årige piger skal til lægen for at have deres vacciner.

Det anbefales ellers, at unge piger får både MFR-vaccinen og HPV-vaccinen i 12-års alderen og allersenest inden udgangen af det 13. år.

Kun 82 procent af de piger, som er født i 2001, har fået den anbefalede HPV-vaccine i år. Det er et fald, da tilslutningen de sidste fire år ellers har ligget over 90 procent.

»Det er bekymrende, fordi vaccinen virker bedst, hvis man får den første før man fylder 14. Og det er vigtigt at at få den før sin seksuelle debut, som jo ikke altid er planlagt lang tid i forvejen«, siger Palle Valentiner-Branth, der er ekspert i HPV-vaccinen hos Statens Serum Institut, til Berlingske.

Vaccine under angreb

HPV-vaccinen har flere gange været oppe i medierne, da der har været mistanke om voldsomme bivirkninger. Forældre til vaccinerede piger har meldt om stærke smerter, uforklarlige udslæt og andre forhold, som de mener, skyldes vaccinen.

På et møde tidligere på året blev læger fra alle fem regioner enige om, at de piger, der meldte om bivirkninger, skulle undersøges for en række andre forhold, blandt andet hjertekarlidelser, stofskiftesygdomme og allergier, som kan have de samme symptomer, som der blev indberettet.

HPV-vaccinen er gratis til piger under 15 år. For mænd og kvinder, som ikke er under 15 år, kan det koste op mod 3.000 kroner at få en HPV-vaccine.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden