Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann (Arkiv)
Foto: Martin Lehmann (Arkiv)

Lyst. Ikke alle danske par har lyst til sex. Og en ny undersøgelse viser, at for hvert ottende par er sexlivet næsten stoppet helt.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvert ottende par har opgivet sex

Parforhold uden sex bliver mere almindeligt. Eksperterne er uenige om, hvorvidt det er et problem.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I hvert ottende danske parforhold er sexlivet stort set gået i stå.

Cirka halvdelen af dem har sex højst en gang om året, mens den anden halvdel aldrig dyrker sex med hinanden, viser en måling, som Megafon har foretaget for Politiken.

LÆS OGSÅ

Et af de par er Namthip, 52, og Kjeld Sørensen, 72, fra Roskilde. De holdt op med at dyrke sex for cirka fem år siden.

»Vi er ikke seksuelt tiltrukket af hinanden og betragter sex som lige meget. Vi har accepteret, at sex ikke er vigtigt for os«, siger Kjeld Sørensen.

Snarere et venskab
Men for de fleste par sætter det alvorlige spor, hvis det erotiske samliv er mere eller mindre stoppet. Det vurderer parterapeut Kasper Larsen, som driver en privat praksis i København:


»Sex binder os sammen og bekræfter os som par. Hvis der ikke længere er sex, er forholdet snarere et venskab end et kærlighedsforhold«.

Professor i sexologi ved Aalborg Universitet Christian Graugaard sætter spørgsmålstegn ved, om det er helt så enkelt.

»Meget tyder på, at evnen til at indgå i intime relationer med hinanden er langt vigtigere for parforholdet end det absolutte antal af samlejer, rejsninger og orgasmer per uge«, siger professoren.

Fokus på hinanden

Det er især par over 50 år, der sjældent eller aldrig har sex. Men helt fra 30-års alderen stopper nogle par med at have sex mere end højst en gang om året, viser Megafon-målingen. Samtidig erklærer 45 procent, at de føler, de dyrker sex for sjældent, mens 1 procent af dem, der lever i parforhold, synes, de har sex for ofte. Ifølge sexolog Joan Ørting er det udtryk for de normer, der er i samfundet, snarere end udtryk for en reel sexlyst. »Vi får tudet ørerne fulde med, at hvis vi ikke har sex, så er der noget galt i parforholdet. Men det er faktisk mere normalt og almindeligt, når par ikke har lyst til sex, end det modsatte«, siger Joan Ørting. LÆS OGSÅ Parterapeut Kasper Larsen fastholder, at et erotisk samliv er afgørende for, at parforholdet ikke blot bliver en ordning, der holder sammen på familien. »I det moderne parforhold er alt strømlinet og effektiviseret. Mange par taler sjældent rigtig sammen og laver ganske få ting sammen. Når vi har sex, er vi sammen, vi fokuserer på hinanden og skaber noget dejligt sammen«, siger Kasper Larsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden