Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

UDDANNET? Scannes man på fødeafdelingen kan man være sikker på, at personalet er uddannede sonografer. Det er jordemødre, radiografer eller sygeplejersker, som har en 2-årig efteruddannelse med certificering i at ultralydsscanne gravide. Men der er ingen krav til private klinikker.
Foto: Kim Nielsen

UDDANNET? Scannes man på fødeafdelingen kan man være sikker på, at personalet er uddannede sonografer. Det er jordemødre, radiografer eller sygeplejersker, som har en 2-årig efteruddannelse med certificering i at ultralydsscanne gravide. Men der er ingen krav til private klinikker.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor: Vær varsom - ultralydscanning opvarmer fostret

Private klinikker, der tilbyder vordende forældre scanning af fostret, er fuldstændig uden tilsyn.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er blevet populært for kommende forældre at tage på scanningsklinikker for at være helt sikre på, at guldklumpen har det godt og måske få en detaljeret 3D- eller 4D-video, som man kan tage med hjem og vise familien.

Men når det gælder private scanningstilbud, findes der ingen lovgivning, og det betyder, at de danske kvinder skal være ekstra opmærksomme, hvis de ønsker flere scanninger end de to rutinemæssige ultralydsscanninger, som alle gravide bliver tilbudt af staten, skriver netavisen Dagens.dk.

LÆS ARTIKEL

Det kræver nemlig ingen særlig uddannelse at tilbyde private scanninger. Det på trods af, der kan være en risiko forbundet med undersøgelsen, hvis den ikke foretages af personale med en sundhedsfaglig baggrund eller erfaring.

Generelt betragtes ultralyd som risikofrit, hvis apparatet anvendes korrekt, og personalet føgler de faglige anbefalinger og f.eks. ikke scanner for længe på samme sted, skriver Sundhedsstyrelsen i en netop offentliggjort informationsskrivelse.

Scannes man på fødeafdelingen kan man være sikker på, at personalet er uddannede sonografer. Det er jordemødre, radiografer eller sygeplejersker, som har en 2-årig efteruddannelse med certificering i at ultralydsscanne gravide.

Ultralyd består af lydbølger, som opvarmer fostret og dets omgivelser. 3D- og 4D-scanninger, som tilbydes privat, giver væsentligt større doser.

Langtidsvirkninger af ultralydsscanning af gravide er noget, der forskes intenst i, forklarer Ann Tabor, professor i føtalmedicin ved Københavns Universitet.

»Der er ikke, så vidt vi ved, skadelige effekter af ultralydsscanning. Det, vi ved, er, at scanner man gennem længere tid på et område, så stiger temperaturen op til en grad, og vi ved ikke, hvad det på længere sigt betyder for eksempelvis fosterets hjerne. Det er én af grundene til, at vi ikke bare scanner løs i det offentlige, og derfor bør man være forsigtig, hvis man opsøger private tilbud« siger hun til Kristeligt Dagblad.

På fødeafdelingen er der ifølge Sundhedsstyrelsen ikke påvist fare ved at blive scannet. Men søger man ekstra tilbud væk fra fødeafdelingen, bliver der ikke ført tilsyn.

»Autoriserede sundhedspersoner er naturligvis underlagt nogle regler, men der er intet, der hindrer, at du som privatperson køber scanningsudstyr på nettet og starter en praksis op to timer senere uden den relevante uddannelse«, siger Christine Brot, overlæge i Sundhedstyrelsen, til Dagens.dk.

I Sverige valgte myndighederne i 2010 at anbefale de kommende mødre kun at lade sig scanne inden for de rammer, sundhedsmyndighederne stiller op, og kun hvis der er tegn på, at der er noget galt med barnet.

Hos den danske sundhedsstyrelse ser man dog ingen grund til anden anbefaling end, at de kommende forældre »udviser almindelig forsigtighed«.

»Det er kvindens egen beslutning, om hun ønsker de ekstra scanninger. Vi vil ikke følge Sveriges eksempel og anbefale ikke at gøre det. Det er den enkeltes sag«, siger Christine Brot.

Og det er formand for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo, enig i. Hun råder blot de vordende mødre til at undersøge, hvad det er for en klinik, de er på vej ind til.

»Der findes mange dygtige jordemødre på de private scanningsklinikker, så jeg vil ikke sige, kvinderne skal lade være, hvis de føler sig mest trygge ved at få flere end de to scanninger. Men jeg vil råde til, at man undersøger klinikken og stiller spørgsmål til personalets uddannelse og erfaring«, siger hun til Dagens.dk.

»Desuden er det vigtigt, at personalet er gode til at kommunikere, hvad de ser på scanningen, så det bliver tolket rigtigt. På den måde undgår man at vække unødig bekymring, selvom alt ser fint ud, eller give den gravide en falsk tryghed, hvis der er tegn på noget unormalt«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden