UDSAT. Katrine Henningsen bor i Valby med sin familie. Efter de fik målt meget høje mængder af radon i deres hus, fik de installeret et kraftigt udsugningsanlæg.
Foto: LASSE KOFOD

UDSAT. Katrine Henningsen bor i Valby med sin familie. Efter de fik målt meget høje mængder af radon i deres hus, fik de installeret et kraftigt udsugningsanlæg.

Sundhed

Efteråret er tid til at tjekke for radioaktiv luftart i din kælder

Selvom 300 danskere årligt dør af radon, måler alt for få deres hjem for luftarten.

Sundhed

Kulde.

Det får oftest danskerne til tage en varm uldtrøje på og gemme sig inden for. Men det er de færreste mennesker, som ved, at det også er det bedste tidspunkt at tjekke sit hus for mængden af den giftige luftart radon.

Hvert år dør omkring 300 danskere af lungekræft relateret til indåndingen af radon, vurderer Sundhedsstyrelsen. Det er flere, end der dør i trafikken. Alligevel er det få mennesker, der har fået målt, om der er sundhedsskadelige mængder af den giftige luftart i deres hus.

Sundhedsstyrelsen anslår, at omkring 350.000 huse indeholder for høje mængder af radon, samtidigt med at Dansk Radon Analyse vurderer, at det kun er et par tusind husejere, som får undersøgt radonkoncentrationen i deres hus.

Nu er det årstiden til at få vendt tendensen, for vintermånederne er det bedste tidspunkt at tjekke om dit hus, dig selv og din familie bliver udsat for den kræftfremkaldende luftart.

Radon?

Den usynlige dræber radon er en radioaktiv luftart, som siver ubemærket op i huset fra undergrunden gennem sprækkerne i gulvet eller gennem kældervægge. Den kan hverken ses, lugtes eller mærkes, alligevel er det farligt at indånde luftarten, da partiklerne er giftige.

Selvom radon er den anden hyppigste årsag til lungekræft, er vi, ifølge Statens Byggeforskningsinstitut, langt fra opmærksomme nok på at beskytte os mod luftarten.

»Det er utroligt, hvor få mennesker der kender radonkoncentrationen i deres hus. Radon er en meget høj enkelt faktor i forhold til forekomsten af kræft, så det undrer mig, at folk ikke får det undersøgt«, siger Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker i Statens Byggeforskningsinstitut.

Den tendens genkender Dansk Radon Analyse, som oplever, at folk ikke prioriterer at få målt mængden af giftgassen. Det vil foreningen Realdania nu forsøge at ændre på, og derfor starter de mandag en oplysningskampagne for at få folk til at måle koncentrationen af radon i deres hus denne vinter.

»Radon udgør en stor sundhedsrisiko for danskerne. Derfor vil vi gerne have, at de flere får målt radonniveauet i deres hjem, så dem, der har et problem, kan få det løst, og dem der ikke har, kan sove trygt«, siger direktør i Realdania Jesper Nygård.

Vintermånederne er det bedste tidspunkt at tjekke radonkoncentrationen i sit hus på, da det varme indeklima skaber et lille sug på undergrunden, hvilket øger radon-indsivningen. Samtidigt er det mere sjældent, at man lufter ud i sit hus, når det er koldt udenfor. Det betyder, at man ville kunne måle de mest tydelige radonværdier.

Beboelse i kældre er særligt farligt

Realdania anslår, at det er særligt problematisk med mængderne af radon, fordi folk i højere grad benytter kældre som opholdssted, og det er her den giftige luftart siver ind. Det er Realdania ikke ene om.

»Hvis jeg skulle have nogen til bo i min kælder, så ville jeg personligt få tjekket radonniveauet. Det kræver, at man er varsom, når man benytter kældre til beboelse«, siger Ole Raaschou-Nielsen, der er forsker i Kræftens Bekæmpelses forskningsafdeling Kost, Gener og Miljø.

Selvom man ikke benytter sin kælder til beboelse, skal man stadig være opmærksom på mængderne af radon. Ens hus kan godt være udsat for et højt indhold af den giftige luftart, særligt hvis ens hus er placeret direkte på jorden uden en krybekælder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Grundig udluftning kan være nok

Hvis koncentrationen af radon bliver målt til at være for høj i ens hus, kan enkle løsninger ofte hjælpe med at nedsætte niveauet af giftgassen. Derfor undrer det også Torben Valdbjørn Rasmussen fra Statens Byggeinstitut, at der ikke er flere danskere, som får målt mængden af radon.

»Når det er så nemt at tjekke radonniveauet, og også nemt i mange tilfælde at nedbringe niveauet af radon i ens hus, virker det dumt ikke bare at få det gjort«, siger han.

:

Radonkoncentrationen bliver målt i becquerel per kubikmeter. Hvis radonniveauet bliver målt til over 100 Bq/m3 anbefaler Energistyrelsen, at man foretager små ændringer i sit hus. Det kan være mere regelmæssig udluftning eller muligheden for at få lavet små ventilationskanaler i vinduerne.

Hvis værdien derimod er over 200 Bq/m3, kan mere drastiske tiltag være nødvendige. Det kan for eksempel være en udsugning under gulvet for at forhindre radon i at sive ind i huset eller installationen af et ventilationsanlæg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce