Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SF foreslår systematisk indsats over for psykisk syges børn

Partiet går efter en lovændring, men har næppe politisk opbakning i Folketinget

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alt sundhedspersonale, både læger og hospitalsansatte, får pligt til at støtte og informere børn, som har forældre med psykiske lidelser

Sådan lyder det blandt andet i et beslutningsforslag til Folketinget, som SF har fremsat den 19. december sidste år.

Forslaget blev førstebehandlet den 19. februar, og skal til afstemning i Folketinget inden for de næste uger, oplyser forslagsstilleren Özlem Cekic.

»Vi vil rigtig gerne have en lovændring, så børn specifikt bliver nævnt som pårørende, for i dag tænker man ikke automatisk på børn som pårørende i sundhedsvæsenet«, siger SFs psykiatriordfører Özlem Cekic.

Hun efterlyser, at der i Danmark sker en systematisk støtte til børn, når en af deres forældre bliver indlagt på grund af en sindslidelse.

»Vi skal forpligte sundhedspersonalet, sådan at de - hver gang mor eller far bliver indlagt og udskrevet - spørger, om der er børn. Det skal ske lige så automatisk, som når de spørger, om de må indhente oplysninger fra egen læge«, siger Özlem Cekic.

Som det er i dag er der ingen landsdækkende, systematiske tilbud til børn af forældre med psykiske lidelser, påpeger en række eksperter.

En af dem er forskningslektor Anne Thorup, som er projektleder for en omfattende undersøgelse i Region Hovedstaden, VIA 7, der undersøger betydningen af forældrenes psykiske sygdom for barnets udvikling.

»Der er ingen specialiserede tilbud til hele familien, hvor et koordineret samarbejde mellem voksen- og børnepsykiatere tager vare på både forældre og barn, så det er der reelt behov for«, siger Anne Thorup.

Også Psykiatrifonden efterlyser nogle obligatoriske retningslinjer i sundhedsvæsenet.

Alligevel er der ikke politisk opbakning til SFs forslag. Samtlige partier er venligt stemt over for at støtte børn og unge til forældre med psykiske lidelser (og alvorlig fysisk sygdom og misbrug), men anfører, at der allerede er en række tilbud i Danmark.

Venstres Jane Heitmann mener, at pligten til at støtte børn som pårørende allerede ligger hos kommunerne som en del af Serviceloven samt den almindelige Sundhedslov.

»Hvis kommunerne ikke løfter den opgave godt nok, som nogle siger, så må de stilles til ansvar. Så er det det, der er behov for at diskutere og forbedre, ikke en ny lov i Folketinget«, siger psykiatriordfører Jane Heitmann (V).

Heller ikke regeringspartierne bakker op om SFs forslag, som partiet anslår vil koste cirka 10 millioner kroner, der skal finansieres »som en del af væksten i det offentlige forbrug«.

Under førstebehandlingen i Folketinget henviste sundhedsminister Nick Hækkerup (S) blandt andet til en allerede indgået aftale med netop SF om at afsætte 300 millioner kroner til bedre inddragelse af pårørende til patienter.

»Og vi bruger ikke penge, som vi ikke har«, sagde sundhedsministeren.

Både han og de øvrige ordførere henviste til en række eksisterende projekter, herunder også på satspuljeområdet, der blandt andet skal tilgodese støtten af børn og unge med forældre med psykiske lidelser.

»Med satspuljen har vi altså afsat mere end 250 millioner kroner over de kommende fire år til blandt andet at hjælpe børn og unge, som er pårørende til alvorligt syge forældre eller forældre med misbrug«, lød det fra Nick Hækkerup.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra den radikale ordfører Marlene Borst Hansen lød argumentet for ikke at støtte forslaget, at »der netop er afsat 300 millioner kroner i regeringens sundhedsudspil til, at sundhedsvæsenet inddrager patienterne og deres pårørende noget mere«.

Samme melding kom fra Enhedslistens Stine Brix, som dog er villig til at se på, om nogle af disse penge kan bruges til »at kigge nærmere på det«.

Det er dog ikke godt nok, mener SF. De forskellige projekter er spredte og har ingen systematik, påpeger partiets psykiatriordfører. Og de har en slutdato.

»Når puljerne udløber, så udløber indsatsen. Det kan simpelthen ikke passe, at indsatsen over for disse børn løber ud, når puljen udløber«, siger Özlem Cekic.

Hun henviser til Norge, hvor man i lovgivningen har givet sundhedspersonalet nogle konkrete retningslinjer for, hvordan de skal agere overfor børn som pårørende.

»I Norge er det en obligatorisk indsats. Allerede når ambulancen kommer, rykker man ud til børnene«, siger SFs Özlem Cekic.

I en tidligere version af denne artikel lå der grundet en teknisk fejl et billede, som ikke hørte til historien. Billedet er nu fjernet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden