SF foreslår systematisk indsats over for psykisk syges børn

Partiet går efter en lovændring, men har næppe politisk opbakning i Folketinget

Sundhed

Alt sundhedspersonale, både læger og hospitalsansatte, får pligt til at støtte og informere børn, som har forældre med psykiske lidelser

Sådan lyder det blandt andet i et beslutningsforslag til Folketinget, som SF har fremsat den 19. december sidste år.

Forslaget blev førstebehandlet den 19. februar, og skal til afstemning i Folketinget inden for de næste uger, oplyser forslagsstilleren Özlem Cekic.

»Vi vil rigtig gerne have en lovændring, så børn specifikt bliver nævnt som pårørende, for i dag tænker man ikke automatisk på børn som pårørende i sundhedsvæsenet«, siger SFs psykiatriordfører Özlem Cekic.

Hun efterlyser, at der i Danmark sker en systematisk støtte til børn, når en af deres forældre bliver indlagt på grund af en sindslidelse.

»Vi skal forpligte sundhedspersonalet, sådan at de - hver gang mor eller far bliver indlagt og udskrevet - spørger, om der er børn. Det skal ske lige så automatisk, som når de spørger, om de må indhente oplysninger fra egen læge«, siger Özlem Cekic.

Som det er i dag er der ingen landsdækkende, systematiske tilbud til børn af forældre med psykiske lidelser, påpeger en række eksperter.

En af dem er forskningslektor Anne Thorup, som er projektleder for en omfattende undersøgelse i Region Hovedstaden, VIA 7, der undersøger betydningen af forældrenes psykiske sygdom for barnets udvikling.

»Der er ingen specialiserede tilbud til hele familien, hvor et koordineret samarbejde mellem voksen- og børnepsykiatere tager vare på både forældre og barn, så det er der reelt behov for«, siger Anne Thorup.

Også Psykiatrifonden efterlyser nogle obligatoriske retningslinjer i sundhedsvæsenet.

Alligevel er der ikke politisk opbakning til SFs forslag. Samtlige partier er venligt stemt over for at støtte børn og unge til forældre med psykiske lidelser (og alvorlig fysisk sygdom og misbrug), men anfører, at der allerede er en række tilbud i Danmark.

Venstres Jane Heitmann mener, at pligten til at støtte børn som pårørende allerede ligger hos kommunerne som en del af Serviceloven samt den almindelige Sundhedslov.

»Hvis kommunerne ikke løfter den opgave godt nok, som nogle siger, så må de stilles til ansvar. Så er det det, der er behov for at diskutere og forbedre, ikke en ny lov i Folketinget«, siger psykiatriordfører Jane Heitmann (V).

Heller ikke regeringspartierne bakker op om SFs forslag, som partiet anslår vil koste cirka 10 millioner kroner, der skal finansieres »som en del af væksten i det offentlige forbrug«.

Under førstebehandlingen i Folketinget henviste sundhedsminister Nick Hækkerup (S) blandt andet til en allerede indgået aftale med netop SF om at afsætte 300 millioner kroner til bedre inddragelse af pårørende til patienter.

»Og vi bruger ikke penge, som vi ikke har«, sagde sundhedsministeren.

Både han og de øvrige ordførere henviste til en række eksisterende projekter, herunder også på satspuljeområdet, der blandt andet skal tilgodese støtten af børn og unge med forældre med psykiske lidelser.

»Med satspuljen har vi altså afsat mere end 250 millioner kroner over de kommende fire år til blandt andet at hjælpe børn og unge, som er pårørende til alvorligt syge forældre eller forældre med misbrug«, lød det fra Nick Hækkerup.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra den radikale ordfører Marlene Borst Hansen lød argumentet for ikke at støtte forslaget, at »der netop er afsat 300 millioner kroner i regeringens sundhedsudspil til, at sundhedsvæsenet inddrager patienterne og deres pårørende noget mere«.

Samme melding kom fra Enhedslistens Stine Brix, som dog er villig til at se på, om nogle af disse penge kan bruges til »at kigge nærmere på det«.

Det er dog ikke godt nok, mener SF. De forskellige projekter er spredte og har ingen systematik, påpeger partiets psykiatriordfører. Og de har en slutdato.

»Når puljerne udløber, så udløber indsatsen. Det kan simpelthen ikke passe, at indsatsen over for disse børn løber ud, når puljen udløber«, siger Özlem Cekic.

Hun henviser til Norge, hvor man i lovgivningen har givet sundhedspersonalet nogle konkrete retningslinjer for, hvordan de skal agere overfor børn som pårørende.

»I Norge er det en obligatorisk indsats. Allerede når ambulancen kommer, rykker man ud til børnene«, siger SFs Özlem Cekic.

I en tidligere version af denne artikel lå der grundet en teknisk fejl et billede, som ikke hørte til historien. Billedet er nu fjernet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce