Fedme. Freja Svensson blev mobbet med sin overvægt. I to år har familien nu omlagt alle kost- og motionsvaner. Datteren - og resten af familien - har tabt sig.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Fedme. Freja Svensson blev mobbet med sin overvægt. I to år har familien nu omlagt alle kost- og motionsvaner. Datteren - og resten af familien - har tabt sig.

Sundhed

Hel familie tabte sig: »Vi har bare ændret lidt på kosten«

Den lille datter var svært overvægtig og blev mobbet. Nu har alle tabt sig. De nye vaner har bidt sig fast.

Sundhed

»Skal jeg skære agurk?«

8-årige Freja Svensson står i køkkenet i lejligheden i udkanten af Roskilde sammen med sin mor Gülsüm, der er pædagogisk assistent, og sin far Jesper, der er elektriker.

De hjælpes alle om aftensmaden, hjemmelavede burger i en rugbolle med masser af grøntsager fra en grøntsagskasse, familien får leveret til døren.

»Så får vi også spist flere grøntsager og sådan nogle ting, vi ikke selv ville købe«, siger Gülsüm Svensson.

Ketchup, remoulade og ristede løg bærer Freja ind på bordet. Da Jesper Svensson hiver revet ost ud af køleskabet, mens Politiken fotograferer, siger han:

»Når de ser billedet i avisen, hiver de sgu fat i os i Holbæk«.

Freja blev mobbet for sin overvægt

Holbæk hentyder til Enhed for Overvægtige Børn på Holbæk Sygehus, hvor familien har været i behandling i to år for Frejas svære overvægt.

Egen læge havde flere år forinden henvist den lille pige til børneafdelingen på Roskilde Sygehus, men de for mange kilo på den lille pige forblev på. Mens hun i børnehaven blev mobbet for sit udseende.

Noget radikalt måtte familien gøre. Svaret var en henvisning videre til Holbæk Sygehus, hvor de ansatte går drastisk til værks. Her behandler de ikke barnet, men hele familien.

Freja Svensson blev skannet, fik taget blodprøver, så lægerne kunne fastslå, at der ikke lå genetiske problemer til grund for de for mange kilo. Ergo var det familiens livsstil.

Familien blev tæt fulgt af en diætist, fik gennemgået alle familiens måltider og vaner, og der blev lagt en gennemgribende plan, så spise- og bevægemønstre i familien blev ændret.

Slut med hvidt brød, pandekager, saft, sodavand, langt mindre frugt, langt mere grønt, mindre portioner, færre fede pølser og ingen slik, is, kager og alt det, som alle ved, er usundt, men som alligevel ofte kommer i munden. Og i stedet fuldkorn. Masser fuldkorn.

Går til det meste

»Jeg må godt få lidt fredagsslik. Men skal vi have kage, skal min mor og mig først ud og gå en laaang tur«, siger Freja Svensson, mens moderen supplerer, at familien i dag går så vidt muligt.

»Jeg hentede Freja i dag og så gik vi sammen fire kilometer hen til hendes karatehold, hun er begyndt på. Vi tager ikke bus, vi går til det meste. Når vi går ned med flasker i containeren, gør vi det med en ad gangen, for så får vi gået mere på trapper«, siger Gülüm Svensson, hvis skridttæller mandag aften afslører, at hun denne dag har gået 12 kilometer, mens Freja afbryder:

»Ja, mor leger meget mere med mig, vi danser, og det er jeg altså bedst til, og nogle gange, hvis det regner, så går vi ned i kælderen og sjipper«, siger datteren, mens hun spiser sin burger.

Familien er begyndt at løbe ture sammen, og skal de forkæle sig selv med en større is, skal de alle først ud og gå en tur på ti kilometer.

»Vi taler meget om, hvad vi gør, og hvorfor vi gør det. Vi er alle med i denne her proces, vi gør det her sammen. Det er ikke Freja, men os, der har ændret vores liv. Selv om det kan lyde af meget, synes jeg alligevel ikke, at ændringerne har været så voldsomme. Vi har ændret lidt på kosten, og det har haft åbenbare store konsekvenser, særligt for Freja, men også for os andre. Og det giver jo mod på at fortsætte,« siger Jesper Svensson, der selv har tabt seks kilo, selvom han aldrig har vejet for meget.

»Jeg synes sådan set ikke, at jeg har gjort det store – udover undværet mit brød til aftensmåltidet. Det savner jeg«, siger han.

»Ja, jeg kan også rigtig godt lide mors brød, som vi får til suppe«, supplerer Freja.

Resultatet skyldes diætistens indsats

Ifølge forældrene skyldes de tabte kilo på alle familiemedlemmerne »for 98 procents tilfælde vores diætist«, som Jesper Svensson formulerer det.

Da Freja Svensson var til kontrol på Holbæk Sygehus efter et år, fastslog lægerne, at hun ikke længere var svært overvægtig, blot overvægtig.

I det seneste år har familien fortsat de nye sundere vaner. Og de kan se på datteren, at den kraftige krop er blevet mere spinkel, og hun har fået mere energi og selvtillid:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi skal til kontrol til januar. Jeg er helt, helt overbevist om, at hun der bliver erklæret for normalvægtig«, siger Jesper Svensson.

Hele familien forsøger at holde sig til de nye leveregler, de alle har lært. De voksne skal ikke spise det fede og det sukkerholdige, når Freja sover.

»Vi er sammen om det her. Hun skal ikke røre sig, vi skal røre os. Der er ikke Freja-mad og så mad til os. Det er vores mad. Ellers dur det ikke«, siger Gülüm Svensson.

Freja savner hotdogs

I det store hele synes familien ikke, at kostomlægningen har været så svær, da det – når man ser bort fra det usunde – blot er små og få knapper, som familien har skullet skrue.

Men der er fortsat noget fra den gamle livsstil, der sluttede for to år siden, der trækker:

»Min livret er hotdogs. Det får vi desværre ikke så tit«, siger Freja Svensson.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce