Antibiotika. Vi bruger alt for meget af det, og det har gjort baktierier, der udvikler resistens, til et stort problem for folkesundheden. Nu sætter regeringen penge af til at afhjælpe det.
Foto: OLESEN PETER HOVE

Antibiotika. Vi bruger alt for meget af det, og det har gjort baktierier, der udvikler resistens, til et stort problem for folkesundheden. Nu sætter regeringen penge af til at afhjælpe det.

Sundhed

Finansloven giver 20 millioner til kampen mod resistente bakterier

Resistens er ifølge WHO et af verdens 3 største folkesundhedsproblemer.

Sundhed

Kampen mod resistente bakterier bliver af WHO kaldt et af verdens tre største folkesundhedsproblemer.

Og nu er problemet kommet på finanslovsdagsordenen, efter regeringen i går satte 20 millioner kroner af til »en styrket resistensbekæmpelse« i 2016.

DE 12 HOVEDPUNKTER:

»Bakterier, som er modstandsdygtige over for penicillin og andre former for antibiotika, er et alvorligt sundhedsproblem, som desværre ser ud til at vokse sig større, hvis ikke vi forsøger at vende udviklingen«, siger sundhedsminister Sophie Løhde.

»Derfor sætter vi nu penge af til at styrke indsatsen mod infektioner og til at forebygge, at bakterierne bliver resistente over for antibiotika«.

Dræber 25.000 om året

Beslutningen glæder praktiserende læge Lars Bjerrum, der er medlem af Antibiotikarådet og desuden forsker i antibiotika og resistens ved Københavns Universitet.

»Alt kan hjælpe. Hvor meget ved jeg ikke, men det er da et skridt i den rigtige retning. Vi har en masse viden på området, men er ikke ret gode til at omsætte den til praksis. Det er et problem, vi har brug for at gøre noget mere ved«, siger han.

HOSTER DU?

Udbredelsen af resistente bakterier skyldes i vid udstrækning, at bakterierne for ofte møder antibiotika og med tiden lærer at udmanøvrere modstanden. Det betyder, at der i dag findes flere bakterier, som man ikke længere har effektiv antibiotika over for. Et problem, der ifølge Lars Bjerrum fører til årligt 25.000 dødsfald i Europa - næsten lige så mange, som der årligt dør i trafikken.

»Det helt store problem er, at vi i dag alt for ofte bruger antibiotika, og derfor skal vi gerne de kommende år se en udvikling, hvor forbruget af antibiotika stagnerer eller helst falder«.

Problemet med bakterierne opleves hyppigst, når patienter rammes af infektioner under deres indlæggelse. I Danmark er infektionstallet på omkring 60.000 om året, hvoraf flere tilfælde er med resistente bakterier.

»Det helt store problem er, at vi i dag alt for ofte bruger antibiotika, og derfor skal vi gerne de kommende år se en udvikling, hvor forbruget af antibiotika stagnerer eller helst falder. Men der er også udfordringer med hygiejnen på eksempelvis sygehusene, som det er nødvendigt at få gjort noget ved, hvis vi skal kunne sikre patienterne mod resistente bakterier«, siger Sophie Løhde.

Socialdemokraterne: En kortsigtet løsning på et langsigtet problem

De 20 millioner kroner skal ifølge Sundhedsministeriet spredes ud over både sygehuse, praksissektoren og desuden bruges på rådgivning, overvågning og forskning på området.

Og Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, er bekymret for, hvor langt pengene vil række, når de skal spredes så tyndt.

»Det er 20 millioner spredt ud på rigtig mange områder i ét år, så det er en kortigtet økonomisk løsning på et langsigtet problem. Det er det, der vækker min største bekymring, og derfor håber jeg også, at man finder en mere holdbar løsning. Det synes jeg godt, man kunne have signaleret i den her sammenhæng. At man vedkender sig problemets omfang sætter en økonomi op, der matcher det«, siger han.

LÆS OGSÅ:

Heller ikke SF er overbevist om, at 20 millioner er nok til for alvor at få gjort noget ved problemet.

»Jeg er meget enig med WHO i, at det her er en af de elt store trusler for vores sundhed i årene fremover. Det her kan måske gøre en lille forskel, men det afgørende er at vi ser på brugen af vores antibiotika, og den vil regeringen desværre ikke adressere«, lyder det fra sundhedsordfører Jonas Dahl, der blandt andet efterspørger et større fokus på brugen af antibiotika i landbruget.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce