Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard (arkiv)
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

Sundhed. Dansk center fastholder, at der er hold i forskning, der rejser tvivl om bivirkningerne ved HPV-vaccine.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kritiseret HPV-center: »Hvilket ærinde har lægemiddelmyndighederne?«

Vores forskning er god nok, siger ledende overlæge fra det HPV-center, som de europæiske lægemiddelmyndigheder torsdag kritiserede uhørt kraftigt.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske forskere har selektivt udvalgt patienter, så de passer ind deres forhåndsbestemte hypotese om, at vaccinen mod livmoderhalskræft, HPV-vaccinen, medfører sjældne, alvorlige lidelser.

Så markant lød kritikken af Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital torsdag fra den europæiske lægemiddelmyndighed EMA.

Politiken kunne torsdag ikke få en kommentar fra ledende overlæge på Synkopecenteret Jesper Mehlsen, der er på ferie i USA. Men i en mail skriver han nu, at det er en »fejlagtig og således uberettiget kritik«.

Jesper Mehlsen står i spidsen for den afdeling, hvortil flest piger med påståede HPV-bivirkninger er valfartet i håb om hjælp.

Overlægen og kollegerne har både over for de danske myndigheder og massivt i medierne sat den omstridte vaccine i direkte sammenhæng med en lang række alvorlige sygdomme, særlig træthedssyndromet POTS.

Det kan derfor synes overraskende, at diagnoser stillet af specialister efter alle gældende regler bliver underkendt. Her skal man dog tænke på, at underkendelsen kommer fra de indberetninger, der er foretaget af de medicinalfirmaer, som sælger HPV-vacciner

Hans afdeling er den, der på verdensplan har fundet halvdelen af alle de indberettede formodede bivirkninger med POTS. Og det er hans resultater, der i sommer fik Sundhedsstyrelsen til at få den europæiske lægemiddelmyndighed EMA til at gennemgå al tilgængelig dokumentation for at be- eller afkræfte, om HPV-vaccinen kan medføre de lidelser, som flere hundrede piger lider af.

I begyndelsen af november fastslog den europæiske bivirkningskomité, PRAC, at der ingen forbindelse er mellem HPV-vaccinen og de to særlige smerte- og træthedstilstande, POTS og CRPS.

De syge piger og kvinder med disse lidelser er altså ikke blevet syge på grund af vaccinen.

Den konklusion har EMA siden tilsluttet sig. Og torsdag offentliggjorde lægemiddelmyndigheden så den baggrundsrapport, der ligger til grund for konklusionen.

Det er heri, at særligt Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital får kras kritik for flere af metoderne bag deres tre videnskabelige artikler, som centerets forskere har fået offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter, der ser pigernes lidelser i relation til selve HPV-vaccinen.

Tager kraftigt afstand fra beskyldninger

EMA mener, at de danske forskere er for ivrige med at påvise en årsagssammenhæng mellem vaccine og de sjældne lidelser, og dermed groft sagt overser, at der altid – vaccine eller ej – vil være mennesker, der får lidelserne, herunder de meget sportstrænende mennesker, som har fået stort fokus i danske medier.

EMA skriver, at det er velkendt i den videnskabelige litteratur, at POTS kan blive udløst af eliteidræt, ligesom veluddannede har en overrepræsentation af lidelsen.

Når Synkopecenteret derfor vil gøre piger, der dyrker eliteidræt, til en gruppe, der er i særlig risiko for at få POTS, så er der hverken data eller videnskabelig litteratur, der underbygger den hypotese.

SAGEN FORKLARET

»Kort fortalt, så formodes det, at de rapporterede tilfælde af POTS, som Brinth og dennes kollegaer (Synkopecentret, red.) har indberettet, repræsenterer et yderst selektivt udsnit af patienter, tilsyneladende valgt for at passe ind i en på forhåndsbestemt konklusion om vaccinerelaterede skader«, skriver EMA i deres rapport.

Ledende overlæge Jesper Mehlsen fra Synkopecenteret tager kraftigt afstand fra alle beskyldninger. Ifølge overlægen kan der være flere grunde til, at myndighederne sådan har set sig nødsaget til at kritisere forskningen fra hans afdeling, for det »rejser spørgsmålet om, hvilket ærinde EMA er ude i og om EMA ønsker en reel diskussion af baggrunden for de observationer, som Synkopecenteret og andre har gjort i forbindelse med HPV-vaccination«, skriver han.

Dermed antyder Jesper Mehlsen i sin mail til Politiken, uden at sige det direkte, at de europæiske myndigheder, der har godkendt HPV-vaccinen og samtidig skal overvåge vaccinens sikkerhed på det europæiske marked, reelt ikke ønsker en diskussion af, om vaccinen, som mere end 500.000 kvinder i Danmark alene har fået, kan have sjældne, men alvorlige bivirkninger.

Har en betydelig økonomisk interesse

Den ledende overlæge undrer sig også over, at en del af POTS-diagnoserne bliver underkendt, når Synkopecenteret følger de gældende internationale retningslinjer for diagnosticering af netop POTS, som EMA også benytter.

»Det kan derfor synes overraskende, at diagnoser stillet af specialister efter alle gældende regler bliver underkendt. Her skal man dog tænke på, at underkendelsen kommer fra de indberetninger, der er foretaget af de medicinalfirmaer, som sælger HPV-vacciner, og i den forbindelse spørge sig selv, om sådanne indberetninger kan være objektive og korrekte, når de foretages af personer uden specialkendskab, men med en betydelig økonomisk interesse i at underspille forekomsten af mulige bivirkninger«, skriver han i mailen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LISELOTT BLIXT OM RAPPORT

Karsten Juhl Jørgensen er seniorforsker og vicedirektør på Det Nordiske Cochrane Center ved Rigshospitalet, der uafhængigt undersøger medicinsk forskning.

Han mener, at det er vigtigt, at læger som Jesper Mehlsen også fremover tør rejse mistanke om skadevirkninger ved lægemidler og vacciner.

»Det ville være enormt trist, hvis læger ikke turde rejse en debat af frygt for at blive skudt holdninger i skoene, man ikke har, og man risikerer at blive udelukket fra det gode selskab. Meget medicin er gennem tiden trukket tilbage fra markedet netop på grund af skadevirkninger, som dygtige læger har rejst mistanke om, også vacciner. Derfor skal man passe på med at skyde budbringeren og i stedet fokusere på, at vi uvildigt kan få undersøgt, om der er et problem her«, siger Karsten Juhl Jørgensen.

Seniorforskeren henviser til influenzavaccinen Pandemrix, der blev brugt massivt i hele Europa i 2010 i forbindelse med den truende svineinfluenzapandemi.

Myndigheder havde godkendt og anbefalet den privat udviklede vaccine, der siden viste sig i sjældne tilfælde at give alvorlige bivirkninger i form af netop neurologiske, autoimmune reaktioner.

»Finske uafhængige forskere fandt sammenhæng mellem vaccine og søvnsygdommen narkolepsi hos børn og teenagere. Det er en livslang, svært invaliderende sygdom, der siden blev anerkendt som en skadevirkning ved Pandemrix-vaccinen baseret på case-kontrol studier. Sådanne studier findes ikke i den nuværende rapport fra EMA. De er endnu ikke foretaget, men anbefales af deres videnskabelige rådgivende udvalg. Det er derfor ’flot’, at EMA sådan kan afvise sammenhængen«, siger han.

Sundhedsstyrelsen: Kritik er berettiget

Ifølge Karsten Juhl Jørgensen er forskningen fra Synkopecenteret et forsøg på at se sådanne mønstre, der kan undersøge, om der er en sammenhæng mellem syge piger og vaccination:

»De (Synkopecenteret, red.) har aldrig sagt, at de har dokumenteret, at vaccinen giver bivirkningerne. De synes blot, at det bør undersøges nøje. Og det mener jeg også. Kritikken fra EMA forekommer unødvendig hård med tanke på, hvor forsigtigt Synkopecentret har konkluderet på deres resultater«, siger han.

Sundhedsstyrelsen er enig i den faglige kritik af Synkopecenteret, som direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm sagde til Politiken torsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den er berettiget. EMA har jo gennemgået de observationer, som Synkope lavede, og de har konkluderet, at der er nogle videnskabelige bekymringer i forhold til den måde, Synkope kom frem til deres resultater på«, siger han.

SUNDHEDSSTYRELSEN

Det var Synkopecenteret og forskerne på afdelingen, der var hovedkilde i den kritiske TV2-dokumentar 'De vaccinerede piger – syge og svigtede'.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden