sygdom. Forsikringsselskabet Tryg udfordrer nu den offentlige lægevagt ved at tilbyde videokonsultationer til patienter med akut sygdom. Det er blandt andet problemer med akuttelefonen i Region Hovedstaden 1813, hvor det som her på billedet er sygeplejersker, der tager mod patienternes opkald, som har banet vejen for den nye private lægevagt, vurderer en professor.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

sygdom. Forsikringsselskabet Tryg udfordrer nu den offentlige lægevagt ved at tilbyde videokonsultationer til patienter med akut sygdom. Det er blandt andet problemer med akuttelefonen i Region Hovedstaden 1813, hvor det som her på billedet er sygeplejersker, der tager mod patienternes opkald, som har banet vejen for den nye private lægevagt, vurderer en professor.

Sundhed

Tryg opretter alternativ privat lægevagt

Tryg vil servicere kunder, der ikke er tilfredse med den offentlige lægevagt.

Sundhed

Som det første forsikringsselskab herhjemme lancerer Tryg nu et alternativ til den offentlige lægevagt. Om aftenen, i weekender og på helligdage kan kunder hos Tryg kontakte en privat lægevagt i stedet for at ringe til den almindelige lægevagt ved akut opstået sygdom.

Trygs 'lægehotline' kan købes som tillægsforsikring for 799 kroner årligt af virksomheder, der i forvejen har købt en sundheds- eller diagnoseforsikring gennem selskabet til deres ansatte, og den dækker den forsikrede samt hjemmeboende børn under 15 år.

»Hvis nu, du er alene hjemme med børnene, ikke har nogen bil, eller der er langt til den nærmeste lægevagt, så vil du kunne ringe og få en videosamtale med en læge gennem os. Den nye måde at gå til lægen på vil både spare tid og give tryghed, fordi det kan foregå hjemme i patientens egen stue«, forklarer produktkonsulent i Tryg Line Dalsfort.

Andre selskaber følger med

Konceptet bygger på et tilbud, som privathospitalet Aleris-Hamlet allerede har haft til private kunder i et år, og nu vil Tryg altså brede det ud som et forsikringsprodukt. Tryg er næstefter PFA det største forsikringsselskab herhjemme inden for sundhedsområdet - mere end 260.000 danskere har en sundhedsforsikring hos Tryg. I alt har to millioner danskere en sundhedsforsikring, og de andre store forsikringsselskaber holder lige nu et vågent øje med Trygs nye lægevagt.

»Vi følger det nye tiltag med stor interesse, og hvis de oplever succes med det, og vores kunder begynder at efterspørge det, så er det selvfølgelig også noget, vi vil overveje«, siger koncerndirektør i PFA Jon Johnsen.

Også Danica, Skandia og Codan bekræfter, at de følger tæt med i, hvordan Trygs lægevagt bliver modtaget.

Patienter håber, at lægevagten bliver bedre

Hos Danske Patienter mener formand Lars Engberg, at den offentlige lægevagt kunne lære noget:

»Det er fantastisk, at teknologien nu er sådan, at det kan lade sig gøre at gå til lægen via videokonsultation. Men når det er sagt, så synes jeg, det er ærgerligt, at det er et forsikringsselskab, der kommer med sådan et tilbud til patienterne. Så er det kun dem, der betaler for det, der kan få glæde af det«, siger Lars Engberg og opfordrer regionerne til at lade sig inspirere, så den offentlige lægevagt også kommer i gang med videokonsultationer.

»De fleste kender til problemerne med akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden, og der er også problemer andre steder med for eksempel lange ventetider. Hvis et forsikringsselskab vurderer, at der er et marked for det her, så er det et vink med en vognstang til det offentlige om, at man bør oppe sig«, siger Lars Engberg med henvisning til, at Region Hovedstadens lægevagt gennem længere tid har været udsat for massiv kritik, der blandt andet går på, at akuttelefonen besvares af sygeplejersker, at ventetiden er for lang, og at lægerne ikke nødvendigvis har speciale i almen medicin.

Hos Trygs lægevagt vil det altid være en læge med speciale i almen medicin, der besvarer henvendelserne, oplyser Tryg. Og Aleris-Hamlet fortæller, at deres erfaring er, at 70 procent af de henvendelser om akut sygdom, de har besvaret via videolink, har kunnet løses med det samme med enten rådgivning eller behandling - for eksempel ved at ordinere medicin, som patienten har kunnet hente på det lokale apotek, eller ved at sende patienten videre i systemet til indlæggelse eller undersøgelse på sygehus. Aleris-Hamlet vil dog ikke ud med, hvor mange patienter, tallet bygger på.

Privat tiltag skaber ulighed

Professor i sundhedspolitik ved Københavns Universitet Karsten Vrangbæk ser det som en forventelig udvikling, at Tryg nu udfordrer den offentlige lægevagt.

»Det her er helt sikkert udtryk for en generel skepsis over for, hvordan det offentlige system fungerer. Formentlig har især problemerne med akuttelefonen 1813 i hovedstaden banet vejen for, at Tryg nu vurderer, at der er kunder til et alternativ til den offentlige lægevagt. Det nye påfund er udtryk for en bred trend i befolkningen, hvor mange efterspørger individuelle sundhedstilbud og ikke vil acceptere for eksempel ventetider«.

Karsten Vrangbæk vurderer, at når et forsikringsselskab nu også tilbyder lægevagt, så vil det ændre den lige adgang til sundhed, som det danske system ellers bygger på.

»Den store udbredelse af sundhedsforsikringer blandt folk i beskæftigelse er allerede med til at skævvride sundhedssystemet, så der er forskellige niveauer af service alt efter, hvilket forsikringsselskab du har - og som for eksempel pensionist eller studerende har du slet ingen forsikring og må forlade dig på det offentlige tilbud. Trygs nye lægevagt er endnu et skridt i den retning, hvor adgangen til sundhed ikke længere er lige«, forklarer han.

»Faren er, at flertallet på et tidspunkt ude i fremtiden ikke vil betale til et offentligt sundhedssystem mere, fordi de føler, at de allerede betaler så meget til de private forsikringer. Det vil fuldstændig nedbryde det system, vi kender, hvor alle bidrager til en ordning, som sikrer god behandling uanset alder, social status og sygdomsrisiko. Et system bygget på private tilbud vil give langt mere fragmenterede sundhedsydelser, hvor der ikke længere er noget, der hedder, at alle har lige adgang«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Regionerne er uforstående

I Danske Regioner kan formand for sundhedsudvalget Ulla Astman (S) slet ikke se, at der skulle være behov for et alternativ til den offentlige lægevagt.

»Vi leverer jo nøjagtig den samme service. Og hvis patienten bor langt væk, er der flere og flere steder, hvor lægevagten faktisk kører ud til vedkommende«.

Men der er jo ikke videokonsultation, og man kan heller ikke altid være sikker på at komme til at tale med en læge hos den offentlige lægevagt?

»Jeg vil ikke afvise, at video kan være et rigtig godt tilbud at udvikle, og hvad angår den kritik, der har været af 1813, vil jeg ikke udtale mig. Men personligt kunne jeg aldrig finde på at købe sådan en forsikring. Jeg betaler allerede for lægevagt via skatten«.

I regeringspartiet Venstre mener sundhedsordfører Jane Heitmann (V) også, at den offentlige lægevagt er alt rigeligt til at tilfredsstille danskernes behov ved akut opstået sygdom.

»Det overrasker mig, at der skulle være et marked for en parallel lægevagt. Men jeg synes, det lyder som en god idé med videokonsultationer. Det er oplagt at tænke ind, når vi snart skal diskutere de nære sundhedsydelser.«

Hos Socialdemokraterne er sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) bekymret over udviklingen.

»Vores offentlige sundhedsvæsen skal være så robust og fagligt stærkt, at det dækker borgernes akutte behov i døgnets 24 timer. Hvis et forsikringsselskab kan have held til at lave profit på en privat lægevagt, så gør vi det ikke godt nok i det offentlige. Jeg håber ikke, det bliver nogen succes for Tryg, for det burde slet ikke være nødvendigt«.

Nødvendigt eller ej, så vurderer professor Karsten Vrangbæk, at det er en del af fremtiden, at private initiativer spiller en større og større rolle på sundhedsområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Indtil videre er der stor opbakning i befolkningen til, at vi skal have et offentligt sundhedssystem, og det er også et område, der bliver prioriteret politisk. Men samtidig er der ingen tvivl om, at trenden med flere og flere private sundhedsydelser vil fortsætte - sikkert også i form af private lægevagter«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce