Skrot. Elektronikskrot kan glimte flot, men også indeholde sundhedsskadelige stoffer. Derfor egner det sig ikke til genbrugssmykker, pointerer Miljøstyrelsen.
Foto: THOMAS BORBERG

Skrot. Elektronikskrot kan glimte flot, men også indeholde sundhedsskadelige stoffer. Derfor egner det sig ikke til genbrugssmykker, pointerer Miljøstyrelsen.

Sundhed

Børns hjemmelavede gaver kan være fulde af sundhedsskadeligt bly

Miljøstyrelsen: Kreativt genbrug i børneinstitutioner kræver omtanke.

Sundhed

Smykker af kasseret elektronik, frugtskåle af smeltede lp-plader og møbler af gamle trykimprægnerede paller. Genbrugsglæden og kreativiteten i børneinstitutioner og skoler blomstrer - ikke mindst op jul - men nu advarer Miljøstyrelsen om, at der kan være skadelige stoffer i materialerne.

Derfor skal man sørge for, at de genanvendte materialer bruges til det, som de oprindelig var tiltænkt, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Miljøstyrelsen har undersøgt, hvilke materialer, der kan blive brugt i børneinstitutioner og hvad der fremstilles. Samtidig har styrelsen undersøgt 26 brugte produkter og konkluderer, at der i gamle produkter kan findes høje koncentrationer af bly. Bly er farligt for børn, fordi det påvirker hjernen og kan skade børns indlæringsevne.

Bly i mund

Undersøgelsen viser bl.a., at gamle ledninger bliver brugt til smykker. Hvis smykker tages i munden, kan indholdsstofferne frigives. En ledning i undersøgelsen havde et højt indhold af bly, og et smykke af sådan en ledning ville være ulovligt på grund af det høje blyindhold.

Miljøstyrelsen anbefaler, at børneinstitutioner primært bruger produkter i sammenhænge, som de oprindelig var tiltænkt. Man skal altså ikke bruge trykimprægneret træ indendørs, hvor det kan forurene indeklimaet, og man skal heller ikke lave legetøj af gammel indmad fra elektronik. For der er en grund til, at delene har været pakket ind og er utilgængelige.

Genbrug til samme formål

Generelt handler det om at bruge sin sunde fornuft: Er et materiale ikke skabt til at være i længevarende kontakt med hud eller fødevarer, så skal man heller ikke bruge det til det formål i genanvendt form, skriver Miljøstyrelsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce