Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: HJORTH DANIEL
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

HPV-høring: Vi ser altså nye signaler

Vaccinen mod livmoderhalskræft er sikker, fastslog myndighederne. Ja, måske, men lad os nu få den undersøgt ordentligt, lød det fra overlæge til høring på Christiansborg.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Positionerne var velkendte til den stort opsatte høring i Landstingssalen på Christiansborg torsdag eftermiddag.

Folketingets sundhedspolitikere sad bænket på forreste række, mens førende eksperter fra ind- og udland forklarede, hvordan de så på den HPV-vaccine, der beskytter mod livmoderhalskræft. Og dens mulige bivirkninger.

Baggrunden er, at HPV-vaccinen de senere år bliver kædet sammen med hundredvis af syge danske piger og unge kvinder, hvor hovedparten lider af alvorlige, invaliderende lidelser med diffuse symptomer.

Lidelser, der ikke officielt af de danske eller europæiske lægemiddelmyndigheder er kædet sammen med vaccinen. Pigerne og deres familier er overbeviste om, at deres sygdomme skyldes vaccinen. Det afviser myndighederne.

Derfor gjorde både Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og en repræsentant for den europæiske lægemiddelmyndighed EMA meget ud af at fastslå, at vaccinen er sikker og har et enormt potentiale til at redde tusindvis af kvindeliv fra kræftdøden.

Administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm kaldte vaccinen »et stort videnskabeligt gennembrud«. Og advarede mod de konsekvenser, det får, når tilslutningen til HPV-vaccinen på få år er faldet fra 90 procent af en årgang 12-årige til 70 procent.

»Det gør skade, at vi har en generation af 12-årige, der nu ikke får dette effektive og sikre forebyggelsestiltag. Vi er bekymrede, da vi kender den forebyggende effekt af vaccinen«, sagde han.

EMA-repræsentanten Enrica Alteri understregede, at 20.000 kvinder dør årligt i EU af kræftsygdommen, hvor »vaccinen kan forebygge en stor del, hvis ikke alle dødsfald«.

Livmoderhalskræft skyldes forskellige HPV-vira, der overføres seksuelt. Derfor giver HPV-vira udover livmoderhalskræft også kræft i kønsorganerne, munden og anus.

Omkring 100 danske kvinder dør alene af livmoderhalskræft hvert år, halvdelen er under 45 år.

Vaccine giver bivirkninger

Enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Henrik G. Jensen fastslog til høringen, at HPV-vaccinen ligesom alle andre lægemidler kan give bivirkninger. HPV-vaccinens kendte bivirkninger står i produktresumeet.

»Det, der er den store diskussion, er, om der er bivirkninger, der ligger ud over det, som vi allerede kender fra produktresumeet. POTS (et særligt svimmelhedssyndrom, red.) eksempelvis«, sagde han.

Særligt i Danmark har der været stort fokus på, om nogle af de piger med invaliderende diffuse symptomer, har fået deres sygdomme som en direkte konsekvens af HPV-vaccinen. Det mener pigerne og deres forældre selv. En stor del af høringen gik på netop det spor, for det afviser myndighederne.

De europæiske lægemiddelmyndigheder EMA offentliggjorde i november en stor rapport, der har gennemgået al tilgængelig dokumentation. Heri afviser de europæiske myndigheder, at der ikke er sammenhæng mellem HPV-vaccinen og så de to særlige lidelser POTS og smertesyndromet CRPS samt de symptomer, der minder om dem.

»Vi så på de to symptomer og holdt øje med om, der var en sammenhæng med vaccinen. Men det har vi ikke kunnet finde bevis for«, sagde Enrica Alteri, chef for medicinsk evaluering hos den europæiske lægemiddelmyndighed, EMA, til høringen.

»Når vi ser så stor en udbredelse af HPV-vaccinen, vil nogle piger udvikle sygdomme efter, at de har fået vaccinen og vil indberette det som en bivirkning til vaccinen. Men sådanne sygdomme vil også findes naturligt i befolkningen, der ikke er vaccinerede. Derfor kan man ikke sige, at vaccinen er årsagen. Det kan være tilfældigt«, sagde hun og understregede, at det netop var det, som de i deres rapport havde undersøgt.

Ingen sammenhæng

Ifølge de europæiske myndigheder er der »ingen årssagssammenhæng«, hvilket betyder, at pigernes lidelser ikke kan dokumenteres at stamme fra deres vaccinationer.

Den konklusion delte de danske myndigheder, da EMA kom med rapporten i november, og gentog sin støtte til på dagens høring.

»Jo, der er bivirkninger til vaccinen, som til alle andre lægemidler, de står i produktresumeet. Og når vi har vaccineret 500-600.000 (antallet af vaccinerede danske kvinder, svarende næsten til 20 procent af alle kvinder, red.), så ser vi dem alle sammen. Når vi medicinerer så store mængder, så ser vi alle bivirkningerne. Og der er også alvorlige bivirkninger. Spørgsmålet går på de symptomer, der ikke er kædet sammen med vaccinen«, sagde Henrik G Jensen.

Han forsøgte at adskille de sjældne, men kendte alvorlige bivirkninger fra de mange invaliderede piger, der har andre sygdomme end dem, man allerede ved kan stamme fra vaccinen.

Til høringen gjorde de danske myndigheder også meget ud af at forklare, at de diffuse lidelser, som mange af kvinderne lider af, altid har eksisteret – også før introduktionen af HPV-vaccinen.

»Mange af de her symptomer så vi altså også før, vi begyndte at vaccinere mod HPV«, sagde Søren Brostrøm.

Myndighederne understregede gentagne gange, at pigerne er syge og har krav på ordentlig udredning og behandling. Og lovede, at der vil ske en ensartethed i det tilbud, som pigerne mødes med på de fem såkaldte HPV-centre, når Sundhedsstyrelsen til januar kommer med nye udredningsvejledninger.

Vi ser altså signaler

Overlæge Jesper Mehlsen, Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital, er leder af det sted, der hovedsageligt har diagnosticeret de mange syge danske kvinder med POTS og sagt, at det kunne være udløst af HPV-vaccinen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I takt med at flere danske kvinder blev vaccineret fik de mere og mere travlt på hans afdeling. Det vakte mistanken.

»Vi ved ikke, om det er bivirkninger fra vaccinen, men der er et klart signal«, sagde han til høringen med henvisning til de mange med disse særlige diffuse symptomer.

Dermed er han slet ikke så skråsikker, som de danske myndigheder er, men han sagde dermed heller ikke, at pigerne lider som en direkte følge af bivirkninger fra vaccinen.

Overlægen forstår slet ikke, hvordan EMA og de danske myndigheder på nuværende tidspunkt og med den nuværende viden så definitivt kan afvise en mulig sammenhæng.

Han mener, at der ligger et stort forskningsarbejde i at få undersøgt, om de mange syge unge piger, der er dukket op i kølvandet på hele HPV-debatten er syge af selve vaccinen. Eller ej.

Men uanset hvad, understregede han, at det har de ret til og krav på ordentlige undersøgelser og behandling. Noget, der også er uvist, da lægerne reelt ikke ved, hvorfor de er syge.

»Vi ved ikke om, det er bivirkninger, men vi kan se noget, vi ikke har set før. Vi har ikke bevis for, at det er bivirkninger, men vi skal arbejde på at finde ud af, om det er bivirkninger. Det skal forskningen gøre os klogere på, så pigerne og deres pårørende kan få så god en information som muligt«, sagde han og fortsætte:

»Det er fantastisk, at vi kan forebygge os ud af kræft. Men vi skal være helt sikre på, at det, vi gør, har et ordentligt forhold mellem effekt og bivirkning. Vi har set noget, vi aldrig har set før. Det skal da undersøges, og det skal undersøges til bunds. Før kan vi ikke komme videre«.

Måske er det aluminium

Den israelske professor Yehuda Shoenfeld, Tel-Aviv Universitet, er ekspert i autoimmune sygdomme, som måske kan være det, som nogle af kvinderne fejler, hvor kroppens immunforsvar af forskellige grunde i stedet for at angribe bakterier og vira udefra, vender sig mod kroppen selv og går til angreb.

Han mente, at den aluminium, som der findes i alle vacciner, herunder HPV-vaccinen, for at booste vaccinens effekt, kan være en forklaring på, at nogle få bliver meget syge.

»Vaccinen indeholder disse stoffer (aluminium, red.) og i særlige tilfælde, er der en risiko for, at de udvikler autoimmune sygdomme«, sagde han.

Han forklarede, at han har lavet forsøg på mus med HPV-vaccinen Gardasil og andre vacciner og har kunnet se, hvordan musens hjerner bliver påvirket negativt.

Professor: EMA rapport er grov manipulation

Den medicinalkritiske professor Peter Gøtzsche tog hen mod slutningen af høringen ordet og kritiserede i bramfrie vendinger rapporten fra de europæiske lægemiddelmyndigheder, EMA, og særligt dens kritik af forskningen, der er bedrevet hos Jesper Mehlsen på Synkopecenteret:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den fordrejer forskning (EMA's rapport, red). Og den fordrejer forskning fra Synkopecenteret. Det er en så grov manipulation med videnskaben, at jeg ikke ved, hvad vi skal stille op med den. Den skal i hvert fald ikke tillægges særligt meget betydning. Den er så ringe«, sagde Peter Gøtzsche.

Udfaldet kom kort efter, at overlæge Kim Toftager-Larsen, Nordsjællands Hospital Hillerød, der har behandlet livmoderhalskræft et helt liv, netop havde vist frygtelige billeder af HPV-fremkaldte kræftlidelser og forklaret, hvor epokegørende vaccinen er i kampen mod sygdommen:

»Vi har en vaccinen, der ikke er meget, men ekstrem effektiv, hvis vi giver den på det rette tidspunkt i livet. Vi har ingen sikker dokumentation for, at det, vi ser, er vaccinerelaterede bivirkninger. Kommer den, så må vi tale igen«, sagde han.

Målt på lydstyrken af klapsalverne fra de fremmødte, hvor mange enten selv er syge eller har syge børn, så vil debatten om HPV-vaccinen og den mulige bivirkninger helt sikkert fortsætte.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden