Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
KRÆFT. Pia Jeanne Christensen har været igennem flere kræftforløb, hvor der ikke har været stor opmærksomhed på kost og vægt.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

KRÆFT. Pia Jeanne Christensen har været igennem flere kræftforløb, hvor der ikke har været stor opmærksomhed på kost og vægt.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kræftpatient: »Jeg spiste ikke i en uge«

Pia Jeanne Christensen har haft kræft to gange. Den ene gang blev hun så underernæret, at hun måtte have mad intravenøst.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pia Jeanne Christensen har haft lymfekræft to gange.

Den første gang var i 2003, hvor hun tabte sig femten kilo.

Den anden gang var i 2013, hvor hun blev så underernæret, at hun skulle have føde direkte ind i blodbanerne.

»I begge mine behandlingsforløb var der ikke tilstrækkelig fokus på ernæring. Fokusset lå på den medicinske del, og det fik store konsekvenser for mig«, siger Pia Jeanne Christensen.

Den oplevelse er Pia Jeanne Christensen ikke alene om.

En ny undersøgelse foretaget af YouGov blandt 508 kræftpatienter viser, at hver anden kræftpatient diagnosticeret inden for de seneste tre år tabte sig adskillige kilo under behandlingsforløbet. Og blandt de kræftpatienter, der tabte sig, oplevede hver tredje, at der ikke var nogen sundhedsfaglig indgriben for at modarbejde vægttabet.

Tabte 15 kilo

Sygeplejersken Pia Jeanne Christensens kræfthistorie startede, da hun for tretten år siden fik konstateret lymfekræft. Pia Jeanne Christensen fik stråleskader og svære forbrændinger i halsen under behandlingen, hvilket gjorde, at hun havde svært ved at spise. Det betød, at hun tabte 15 kilo.

»Selv om jeg havde noget at tære på, blev jeg meget fysisk afkræftet, fordi jeg var så underernæret. Men ingen virkede til at være bekymrede, fordi jeg ikke var sygeligt tynd«, siger den 54-årige kvinde fra Rødovre. Pia Jeanne Christensen bad sin læge om en recept på ernæringsdrikke, som hun derefter levede af i to måneder.

LÆS MERE:

I september 2013 blev Pia Jeanne Christensen igen diagnosticeret med lymfekræft, og hun fik atter store problemer med at indtage føde.

»Da jeg begyndte at få kemoterapi, mistede jeg fuldstændigt min appetit. Smagen af mad ændrede sig, og jeg havde stort besvær med at spise«, siger Pia Jeanne Christensen. I stedet forsøgte hun at drikke sig til de vigtige kalorier. Men næringsindholdet var ikke tilstrækkeligt.

En uge uden mad

To en halv måned efter Pia Jeanne Christensen startede kemobehandling, fik hun foretaget en stamcelletransplantation. Et døgn efter fik Pia Jeanne Christensen så mange sår i munden, at hun ikke kunne spise noget.

»Det gjorde simpelthen alt for ondt. Jeg kunne ikke holde det ud. Men der var ingen, som reagerede på det den første uge«, siger hun.

Da syv dage var gået, og Pia Jeanne Christensen stadig ikke have spist, fik hun besøg af en diætist, som vurderede, at Pia Jeanne Christensen var så underernæret, at hun blev nødt til at få parenteral ernæring, hvor kosten bliver ledt direkte ind i blodbanerne. Under dette kræftforløb var Pia Jeanne Christensen blevet vejet regelmæssigt, men fordi hun havde taget vægt på i form af væske, var der ingen, som troede, at hun var underernæret.

LÆS MERE:

»Det var sindssygt hårdt. Hvis jeg havde fået kostvejledning fra starten, så havde jeg bedre kunne hjælpe mig selv,« siger Pia Jeanne Christensen.

Mere end to år efter stamcelleoperationen har kræftpatienten stadig ikke fået sit normale energiniveau tilbage.

»Jeg er ikke fysisk på toppen. Når jeg ser tilbage på forløbet, ville jeg virkeligt have ønsket, at nogen have grebet ind tidligere og understøttet den medicinske behandling med kost og ernæringsvejledning. Så tror jeg, at jeg hurtigere var kommet oven på igen«, siger Pia Jeanne Christensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden