Foto: JAN GRARUP (arkiv)
Sundhed

Mytedrab: P-piller giver ikke misdannede børn

Ny dansk forskning afviser at p-piller kan føre til misdannelse af fostre.

Sundhed

Gravide kvinder, der har taget p-piller helt op til graviditeten, eller som ved et uheld er blevet gravide trods deres daglige p-piller, kan godt ånde lettet op.

Deres barn har ikke en større risiko for at få misdannelser.

Det konkluderer en ny dansk forskning fra Statens Serum Institut, der netop er offentliggjort i det velansete vidensskabelige tidsskrift British Medical Journal.

Tidligere mindre undersøgelser har kunnet tyde på, at p-pillebrug tæt på graviditet måske kunne føre til misdannelser af hjertet, urinvejene eller føre til, at tarmene ligger uden for kroppen. Og denne frygt for misdannelse ved brug af p-piller tæt på graviditet har siden spredt sig til mange nervøse gravide kvinder.

Men det store registerstudie har undersøgt alle danske børn født mellem 1. januar 1997 og 31. marts 2011 og indkluderer 880.000 levendefødte børn. Studiet fastslår, at der ingen grund er til bekymringen.

»Selv om vores undersøgelse er et registerstudie og dermed ikke kan konkludere noget endeligt om årsager til, at nogle børn får misdannelser, så kan vores resultater bruges til at berolige kvinder, der er blevet gravide mens eller kort efter, de har brugt p-piller. Der er intet i dette store studie, der tyder på, at brugen af p-piller fører til, at fostret udvikler en alvorlig misdannelse«, siger professor Mads Melbye, sektordirektør på Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Ud af de næsten 900.000 undersøgte børn blev 2,5 procent diagnosticeret med alvorlig medfødte misdannelse inden for deres første år i live. Forskerne kunne ikke finde flere børn med misdannelser i gruppen, der enten var blevet gravide mindre end tre måneder før graviditet eller hvor mor ligefrem tog p-piller under en del af selve graviditeten, når disse to grupper blev sdammenlignet med grupperne af kvinder, der enten aldrig havde taget p-piller eller var stoppet mere end tre måneder før graviditeten.

Derfor ingen sammenhæng, konkluderer forskerne.

»Men grunden til at man overhovedet overvejer, at p-piller kunne have en sådan effekt er, at de hormoner, der er i p-piller, har vist sig at øge koncentrationen af vitamin A i blodet. Store koncentrationer af vitamin A er en velkendt risikofaktor for udvikling af misdannelser. Samtidigt nedsætter hormonerne koncentrationen af folat i blodet og lavt folat kan give anledning til rygmarvsbrok«, siger Mads Melbye.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce