Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Claus Nørregaard
Foto: Claus Nørregaard
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EM i sundhedsvæsen: Danmark sakker bagud

8 lande har et bedre sundhedsvæsen end vores. I 2008 havde vi det næstbedste.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad har disse 8 lande – Holland, Schweiz, Norge, Finland, Belgien, Luxembourg, Tyskland og Island – tilfælles?

De har et bedre sundhedsvæsen end det danske – med Hollands som det bedste.

Det viser den årlige opgørelse i The 2015 Euro Health Consumer Index, der netop er offentliggjort, som den private svenske analyse- og informationsorganisation Health Consumer Powerhouse (HCP) står bag.

Opgørelsen er foretaget blandt 35 europæiske lande.

Montenegro har det dårligst placerede sundhedsvæsen, tæt forfulgt af Polen, Albanien og Rumænien.

»Danmark er en mindre skuffelse, da det i en årrække lå på 2.-pladsen, men nu er rykket ned på 9.-pladsen i 2015«, hedder det i rapportens konklusion.

LÆS OGSÅ OM 2008-OPGØRELSEN:

Landenes sundhedsvæsen bliver målt på en lang række parametre inden for de 6 overordnede temaer: Patientrettigheder og information, adgang, behandlingsresultater, bredden i sundhedstilbud, forebyggelse og brugen af lægemidler.

Danmark har de senere år mistet flest point på grund af en forringet adgang til sundhedsydelser, på forebyggelsesområdet, og fordi visse behandlingsresultater ikke længere er offentligt tilgængelige.

»Faldet sker, samtidig med at Danmark indfører, hvad der kunne være det mest rigide system i Europa for at få adgang til sundhedsydelser. For danske patienter er der kun to telefonnumre for at komme i kontakt, telefonnummeret på ens egen læge (og lægevagten, når egen læge holder fri, red.) og 112«, står der i rapporten.

LÆS OGSÅ OM 2009-OPGØRLESEN:

I mange lande kan patienter eksempelvis selv henvende sig direkte til speciallæger til specialistundersøgelser, mens den viderehenvisning i Danmark styres af den praktiserende læge. Det trækker ned.

Professor: Danmark taber terræn

»Man kan altid diskutere de enkelte parametre, men det er trods alt en af de mest udviklede metoder, vi har til at måle landenes sundhedsvæsener med. Verdenssundhedsorganisationen WHO gør det ikke bedre«, siger professor i sundhedsøkonomi og mangeårig iagttager af det danske sundhedsvæsen Jes Søgaard og fortsætter:

»Det er en opgørelse, der ikke tager udgangspunkt i, hvad der er bedst for sundhedsvæsenet i sig selv, eller hvad der giver mest sundhed for pengene – men i hvilke lande patienterne er bedst stillet i forhold til rettigheder og adgang eksempelvis. Og der har Danmark tabt terræn«.

LÆS OGSÅ OM 2007-OPGØRELSEN:

Danmark blev ifølge rapporten »katapulteret« ind på en 2.-plads i 2008, da vi introducerede en bred vifte af e-sundheds-løsninger såsom e-mail-konsultation hos egen læge og adgang til egne journaloplysninger via sundhed.dk.

Rapporten fremhæver også »dramatiske fremskridt« i reduktion af død på grund af hjerte-kar-sygdom de senere år samt god adgang til kvalitetsdata på internettet, så borgerne kan se, hvilke hospitaler der har de bedste medicinske resultater.

Forebyggelsen halter

Siden 2013 er landenes sundhedsvæsen også blevet målt på evnen til at forebygge sygdom.

Det er den anden væsentlige grund til Danmarks fald fra en topplacering. Det parameter »hjalp ikke Danmark, som tabte 20 point på denne konto til relativt aggressive konkurrenter«, som der står i rapporten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er jo ingen hemmelighed, at vi halter bagefter på forebyggelsesområder, når vi sammenligner os med mange andre lande. Vi synes, at vi har gjort meget ved tobakken, men det er altså slet ikke så markant, som det ses i andre nord- og vesteuropæiske lande, der tør hæve prisen langt mere, end vi gør. Al dokumentation viser, at prisen får mange til at kvitte tobakken eller ikke begynde«, siger Jes Søgaard, der også er chef for Dokumentation & Kvalitet i Kræftens Bekæmpelse.

Professoren mener ikke, at der bør lægges for meget i disse internationale sammenligninger. De skal bruges til at se sit eget lands placering over tid. Derfor bør Danmarks fald fra 2.-pladsen i 2008 give stof til eftertanke:

»Vi skal hele tiden holde øje med, om vi får udviklet vores sundhedsvæsen i en retning, der sikrer patientrettigheder, åbenhed og med gode behandlingsresultater. Vi skal ikke være bekymrede over årets placering, men vi skulle gerne kravle op ad rangstigen igen«, siger han.

Holland er årets vinder. Det skyldes ifølge opgørelsen blandt andet, at landet ligger i top-3 målt på fire ud af de seks parametre – patientrettigheder og information, behandlingsresultater, bredden af sundhedstilbud samt brugen af lægemidler.

Sundhedsindekset blev offentliggjort første gang i 2005.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden