Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

HPV-Vaccine. Stop debat om potentielle bivirkning, få nu de piger hjulpet så godt som muligt, lyder meldingen fra Sundhedsstyrelsen. Lægemiddelstyrelsen tager sig af overvågning af bivirkninger, sundhedsvæsenet skal fokusere på en ensartet indsats.
Foto: DANIEL HJORTH

HPV-Vaccine. Stop debat om potentielle bivirkning, få nu de piger hjulpet så godt som muligt, lyder meldingen fra Sundhedsstyrelsen. Lægemiddelstyrelsen tager sig af overvågning af bivirkninger, sundhedsvæsenet skal fokusere på en ensartet indsats.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsstyrelsen: Stop fokus på HPV-vaccinen - lad os nu hjælpe pigerne

Uanset om pigers diffuse symptomer skyldes HPV-vaccinen eller ej, så skal de sikres ensartet hjælp, fastslår Sundhedsstyrelsen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad os nu i sundhedsvæsenet hjælpe de piger og unge kvinder, der mener, at de har fået svære lidelser fra deres HPV-vaccination mod livmoderhalskræft til et bedre liv – på en ensartet måde.

Lad os sikre, at én læge tager det fulde ansvar for, at de syge pigers mangeartede, uklare symptomer bliver ordentligt undersøgt og om muligt afhjulpet, i stedet for kun at fokusere på, om lidelserne skyldes selve vaccinen eller ej.

Det er det centrale budskab i Sundhedsstyrelsens nye anbefaling, der kom torsdag, der skal sikre en ensartet tilgang på regionernes fem HPV-centre.

»Aktuelt har vi ikke viden om, at det er selve vaccinen, der gør pigerne syge. Derfor skal vi få hjulpet dem med de redskaber, vi kender til«, siger overlæge Ane Bonnerup Vind fra Sundhedsstyrelsen og fortsætter:

»Det bekymrer os, hvis patienten eller de pårørende kun fokuserer på, at det er selve vaccinen, der har gjort dem syge. For så er der risiko for, at de ikke benytter de muligheder for hjælp, der findes«.

Sundhedsstyrelsen understreger, at det er »rigtig vigtigt«, at der forskes i den uhomogene patientgruppe præget af træt- og svimmelhed, uforklarlige smerter og andre diffuse symptomer.

»Vi kender lidelserne fra hele befolkningen, også blandt de ikke-vaccinerede samt voksne kvinder og mænd. Der foregår forskning på vævs- og celleniveau. Mens videnskaben bliver klogere på, hvorfor disse lidelser opstår, skal vi hjælpe de syge piger med et ensartet tilbud«, siger hun.

I brevet, som de syge piger fremover modtager efter henvisning fra egen læge, bliver det fastslået, så forventninger afstemmes, at lægerne ikke skal afklare, om lidelserne skyldes vaccinen eller ej:

»Det er sjældent muligt at afgøre, hvorvidt dine symptomer har sammenhæng med den tidligere HPV-vaccination«, står der.

HPV-kritiske forældre: Vi er forundrede og triste

Fokus i de fem centre er dermed fremadrettet på, hvordan sundhedsvæsenet kan hjælpe pigerne; ikke en undersøgelse af, hvorfor de er blevet syge. Det møder kritik:

»Vi er forundrede og meget triste over Sundhedsstyrelsens udmelding. De fravælger jo en dybere undersøgelse af sammenhængen til vaccinen. Det skaber fortsat stor utryghed, fordi pigerne jo føler sig invalideret af HPV-vaccinen«, siger talsperson for HPV-Update Trine Larsen, en specialkreds under Dansk Handikap Forbund, der mener, at de eller deres børn har fået bivirkninger fra vaccinen.

Ifølge Trine Larsen burde de fem centre tage vævs- og blodprøver fra alle de henviste piger, så forskere kan komme til bundt i, hvorvidt pigernes lidelser skyldes vaccinen eller ej. Sundhedsstyrelsen lægger op til en såkaldt bio-psyko-social helhedsvurdering af et tværfagligt hold af læger, så hospitalet får afklaret, om pigerne har en fysisk, psykisk eller såkaldt funktionel sygdom. Også det er HPV-Update kritiske over:

»Vi synes, det er frygteligt, at disse piger kan udstyres med psykiatriske diagnoser. Starter man der, vil de jo aldrig finde ud af, om de egentlige var fysisk syge, og eksempelvis havde en autoimmun sygdom. Den behandler man altså ikke såkaldt mestring af egne symptomer«, siger Trine Larsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kræftens Bekæmpelse: Debatten har handlet om vaccine, ikke hjælp til pigerne

Helt anderledes begejstret er administerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen:

»Nu har vi haft samlet de klogeste folk i Danmark til at finde ud af, hvordan vi hjælper pigerne. Det er rigtig vigtigt. Og baseret på den bedste viden, vi har,«, siger han og fortsætter:

»Jeg har været ked af, at debatten har handlet om, at vaccinen ikke giver bivirkninger, og pigerne derfor ikke har skullet ikke i behandling. Hold nu op. De piger har det dårligt og skal have hjælp. Så i stedet for at fokusere på årsager, er det godt, vi nu får fokuseret på en god, ensartet hjælp, som Sundhedsstyrelsen lægger op til.«

Kræftens Bekæmpelse understreger, at alle redskaber skal bruges til at undersøge, om der er nye bivirkninger, som ikke er set i de videnskabelige forsøg, som vaccinerne blev godkendt på. Tryghed til en »livreddende vaccine er alfa-omega«:

»Alle lægemidler kan give bivirkninger. Og vi skal være kritiske over for lægemidler, vi tilbyder til i øvrigt raske mennesker. Men intet tyder altså på, at niveauet af bivirkninger til HPV-vaccinen ligger over det niveau, som det blev godkendt på i EU, USA og Australien. Derfor taler vi altså om en meget, meget sikker vaccine, der beskytter mod en dødelig kræftsygdom, som ofte ramme unge kvinder«, siger han.«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden