Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ALDER: Kvinders middellevealder er det sidste år faldet med 0,2 år, viser tal fra Danmarks Statistik.
Foto: Joachim Adrian

ALDER: Kvinders middellevealder er det sidste år faldet med 0,2 år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinders levetid falder for første gang i over 20 år

82,5 år er middellevealderen for danske kvinder.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For første gang i 21 år er kvinders middellevetid faldet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed har kvinder i år en middellevetid på 82,5 år, hvilket er et fald på 0,2 år i forhold til sidste år. Her blev der registreret en, ifølge Danmarks Statistik, »usædvanlig stor« stigning på 0,74 år for kvinder og 0,54 år for mænd.

Vi lever generelt længere

Middellevetiden har ellers været støt stigende de sidste mange år, og årsagen til faldet i kvindernes middellevetid skal derfor formentlig findes i sidste års store udfald, lyder det fra Knud Juel, der er professor ved Statens Institut for Folkesundhed.

»Hvis vi ser tilbage over de sidste 10-15 år, så ligger stigningen på ca. 0,25 år. Og det gælder også, når vi indberegner sidste års store stigning, og det fald vi ser i år. Faldet i kvindernes levealder kan altså skyldes, at der i løbet af det sidste år har været flere influenzadødsfald«, siger han.

Kroniske sygdomme viser sig ikke fra år til år

Årsagen til de små udsving i middellevealderen kan altså skyldes antallet af influenzaepedimier, men de giver os ikke nødvendigvis indblik i vores generelle sundhed, fortæller Knud Juel.

De helt store levetidstyve skal nemlig findes blandt de sygdomme, der typisk udvikler sig over en lang årrække.

»Langt de fleste dødsfald skyldes kroniske sygdomme, som kræft, hjerte-kar- og lungesygdomme, hvor man ikke kan måle ændringer fra det ene år til det andet. De sygdomme som rygning er årsag til kan eksempelvis være op mod 40 år om at udvikle sig. Der er en indikator som lungekræft meget sigende, fordi dødsfaldene næsten udelukkende skyldes rygning. Så det kræver, at man ser på stigninger og fald over en længere tidsperiode«, fortæller han.

Så når kvindernes middellevealder det seneste år er faldet en smule, er der ingen grund til at være urolig.

Vi lever stadigvæk længere og længere, og hvis dødeligheden fremover forbliver på samme niveau som i år, så kan 68 procent af pigerne og 55 procent af drengene, der fødes, forvente at fejre 80 fødselsdage, og 31 procent af pigerne vil endda kunne invitere på 90-års fødselsdag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden