Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Træning for Sosu-assistenter blev gjort obligatorisk i Københavns Kommune sidste år. Men tanken møder politisk modstand som en generel ordning for hele kommunen. Foto og klip: Jakob Kyed Jakobsen

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns Kommune gør sosu’ers træning obligatorisk

Fra 2017 skal alle Sosu-assistenter på plejehjem og i hjemmeplejen i Københavns Kommune dyrke en times obligatorisk styrketræning om ugen. »Kontroversielt og autoritært«, siger ekspert.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En times styrketræning om ugen. Mere skal der ikke til, før det fysiske arbejde på et plejehjem bliver lettere for kroppen at klare. Det er resultatet af et treårigt pilotprojekt fra Københavns Kommune, hvor ansatte på en række plejecentre har dyrket obligatorisk motion i arbejdstiden.

600 medarbejdere på 10 plejecentre i København har deltaget i projektet, og efter tre år melder 47 procent, at arbejdet er blevet mindre hårdt. Det viser en evaluering af projektet fra Arbejdsmiljø København.

Evalueringen viser faktisk så gode resultater over hele linjen, at Københavns Kommune vil gøre motion obligatorisk for alle sosu-assistenter og -hjælpere på kommunens plejehjem og i hjemmeplejen fra 2017.

Arbejdsgiverens ansvar

Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF) ser projektet som en sikring af arbejdsmiljøet for en gruppe, hvor det fysiske ikke har været prioriteret på trods af, at arbejdsopgaverne ofte er fysisk hårde.

»Der er tradition for, at man i en række traditionelle mandefag med hårdt fysisk arbejde har haft fokus på træning i arbejdstiden, for eksempel hos politiet. Her er det en præmis, at man skal være fysisk trænet for ikke at blive nedslidt. Der halter de offentlige kvindefag bagefter«, siger Ninna Thomsen.

Hun ser det som en nødvendighed at få sat fokus på nedslidning, fordi sosu-assistenter traditionelt er en gruppe, der har større sundhedsproblemer end andre erhvervsaktive danskere.

En rapport fra 2013 fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at 52 procent af de kvindelige FOA-medlemmer i social- og sundhedssektoren er overvægtige. Det samme gælder for 55,9 procent mændene. 25,2 procent af kvinderne og 21 procent af mændene er daglige rygere.

»Nu er vi nødt til at tænke arbejdsmiljø på den lange bane for den her gruppe. Det handler først og fremmest om, at der ligger et arbejdsgiveransvar, men også om skatteyderne, for hvis folk forlader arbejdsmarkedet, er det os alle sammen, der skal dække ind«, siger Ninna Thomsen.

Der ligger der dog ifølge borgmesteren en stor formidlingsopgave i at få det gjort klart, at det handler om en investering i helbred.

»Det her skal ikke virke som borgmesterens fikse idé. Vi skal sige klart: Det er ikke individuelt. Det er ikke fordi du er i dårlig form. Det handler om, at arbejdspladsen kan gøre dig syg«, siger Ninna Thomsen.

Ekspert: Kontroversielt

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, kalder tiltaget med obligatorisk træning i arbejdstiden for »kontroversielt« og »autoritært«.

»Det synes jeg er et ret vidtgående krav at stille. Ud over at man nedsætter den service, man skal give til borgerne, flugter det også med samfundets sundhedstyranni, hvor man ikke må ryge, drikke, og hvor man skal spise sundt. Man fratager folk friheden til at leve og have det arbejdsliv, som de har lyst til«, siger Flemming Ibsen.

Flemming Ibsen mener, at det ligger fjernt fra den dansk arbejdsmodel at gøre den type tiltag obligatoriske.

»Tidligere har man dyrket et frivillighedsprincip, hvor man har lavet kampagner, og så har folk selv kunne tage stilling«, siger Flemming Ibsen.

»Hvad bliver det næste, at man kun skal spise mad på arbejdspladsen, som borgmesteren har dikteret indholdet i?«.

FOA bakker op

Hos sosu-assistenternes fagforbund, FOA, kalder faglig sekretær Charlotte von Mehren det dog »glædeligt«, at tiltaget med obligatorisk motion bredes ud til hele Københavns Kommune.

»Det her er jo alt sammen kun for at undgå, at kroppen bliver slidt af at gå på arbejde. Der kommer en arbejdsstyrke, der fysisk er bedre i form. Og så vil de være længere tid på arbejdsmarkedet«, siger Charlotte von Mehren.

Vurderer I, at en times styrketræning om ugen er tilstrækkeligt?

»Det kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt. Men det, vi ved, er, at hvis man helt lader være, så er risikoen for, at mange bliver nedslidt, kæmpestor«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden