Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Træning for Sosu-assistenter blev gjort obligatorisk i Københavns Kommune sidste år. Men tanken møder politisk modstand som en generel ordning for hele kommunen. Foto og klip: Jakob Kyed Jakobsen

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Man bruger sin krop rigtig meget i det her job«

På Plejecenter Bryggergården dyrker de ansatte fælles motion i arbejdstiden, efter Københavns Kommune for tre år satte et pilotprojekt i gang, for at komme gener og nedslidning til livs.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

’Træning på arbejdspladsen’ står der med pink skrift på maven af de sorte T-shirts, som ni medarbejdere på Plejecenter Bryggergården på Vesterbro i København netop har trukket i inden dagens træning.

Træneren, Mike fra firmaet Health Services, som Bryggergården har hyret ind, går i gang med opvarmningen. Medarbejderne bliver gradvist mere røde i hovedet, da opvarmningen går fra gulvøvelser til squats og armbøjninger.

»Og hvad med os, der ikke lige kan klare den der?«, råber en kvinde, da Mike beordrer 15 ’mountain climbers’ fra holdet. De får en lettere øvelse udstukket af træner Mike.

»20 sekunder endnu«, siger Mike.

»20?!« gisper en af de ni motionister fra fitnessmåtten.

Vi er til obligatorisk træning i arbejdstiden. Det blev indført på Bryggergården som led i et pilotprojekt fra Københavns Kommune om en times styrketræning om ugen til plejepersonale. Et projekt, der har fået så positive tilbagemeldinger, at Københavns Kommune i 2017 ruller tiltaget ud på alle kommunens plejehjem.

Få noget igen

På Plejecenter Bryggergården har man nu fire træningshold om ugen, og man har endda valgt at gøre træningen obligatorisk for alle medarbejdere. Også for de kontoransatte og for forstanderen, 58-årige Bo Pedersen.

Han fortæller, at obligatorisk træning i starten blev mødt med en vis skepsis og bekymring.

»Det første vi alle sammen tænkte var, at det her det virker ikke som nogen særlig god ide. Dels fordi, at nu skulle vi pludselig fiske en time ud og bruge på os selv i stedet for på borgerne. Og også fordi, det rejser diskussionen om, hvorfor kommunen skal blande sig i mig og mit? Og hvad bliver det næste?« siger Bo Pedersen.

Derfor lå der ifølge Bo Pedersen lidt af en motiveringsopgave i at få medarbejderne til at forstå, at tiltaget skulle ses som en investering i deres helbred i et job, der er fysisk hårdt.

»Man bruger sin krop rigtig meget i det her job. Og det her er jo faktisk en måde at få noget igen på den konto. Efter noget tid forstod folk, at de på den her måde fik noget den anden vej«, siger Bo Pedersen.

Hvor er vi på vej hen

Sosu-assistent Frederik Møller, 48, har været ansat på Bryggergården siden 2009. Han løber selv maraton, så for ham er træningen bare ekstra, en hyggelig aktivitet med kollegerne.

»At få løn for at træne kan man ikke klage over«, siger Frederik Møller. Ifølge ham var der blandt kollegerne delte meninger om tiltaget, da det blev annonceret, men stemningen blev overordnet positiv, da de først kom i gang. Det viste sig nemlig at være en social aktivitet

Det er forstander Bo Pedersen enig i.

»Jeg kunne aldrig med noget tiltag have opnået at få folk til at kende hinanden så godt«, siger Bo Pedersen.

»Vi pjatter om det, og vi har en god professionel træner«, siger Frederik Møller med henvisning til Mike, der imens instruerer holdet i at lave ’lunges’.

Frederik Møller kan dog ikke lade være med at se noget problematisk i, at kommunen begynder at blande sig i træningsvaner.

»Det er interessant, hvad det her er for en tendens, og hvor vi er på vej hen. Bliver det en dag sådan, at du skal have et vist BMI for at kunne arbejde?«, siger Frederik Møller.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden