udfordret. Flokimmunitet mod f.eks. mæslinger kræver, at mindst 95 pct. er vaccineret, og det tal er svært at nå med mange uvaccinerede flygtningebørn. Familien her er på vej mod Sverige.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen (arkiv)

udfordret. Flokimmunitet mod f.eks. mæslinger kræver, at mindst 95 pct. er vaccineret, og det tal er svært at nå med mange uvaccinerede flygtningebørn. Familien her er på vej mod Sverige.

Sundhed

Uvaccinerede flygtningebørn truer den danske kamp mod mæslinger

Alt for få flygtningebørn bliver vaccineret, lyder konklusionen på en undersøgelse blandt 16.000 flygtningebørn.

Sundhed

Sygdomme som polio, mæslinger og kighoste er i dag så godt som udryddet herhjemme. Takket være det danske vaccinationsprogram er næsten 9 af 10 danske børn i dag vaccineret mod de smitsomme sygdomme, der tidligere har kostet flere børneliv i Danmark.

Men det rekordstore antal flygtningebørn, der lige nu kommer til Danmark, kan risikere at slå hul på vaccinationsprogrammet. For mens danske forældre generelt er gode til at få deres børn vaccineret, står det ikke nær så godt til blandt flygtningeforældre.

Det konkluderer en stor undersøgelse blandt 16.000 herboende flygtningebørn, hvis forældre har fået asyl i Danmark og derfor er flyttet fra asylcentret og ud i en kommune. Fem forskere fra blandt andet Københavns Universitet har undersøgt tilslutningen til tre af de vaccinationer, som børn i Danmark bliver tilbudt, og fundet, at flygtningebørn i væsentlig lavere grad end danske børn modtager de tilbudte vacciner.

Det kan sætte sundhedsmyndighederne tilbage i arbejdet med at få skabt immunitet i Danmark, og det kan få smitsomme sygdomme til igen at sprede sig visse steder i landet, advarer forskerne bag undersøgelsen:

»Det er klart, at hvis ikke alle børn i Danmark bliver vaccineret, så bliver immuniteten dårligere«, siger Marie Nørredam, formand for Dansk Selskab for Indvandrersundhed og lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Hun har sammen med sin kollega på Københavns Universitet, Sanne Pagh Møller, stået for den store undersøgelse.

For hvert 10. danskfødte barn, der bliver vaccineret mod mæslinger, bliver 9 flygtningebørn ifølge undersøgelsen vaccineret. Og selv om den forskel ikke lyder af meget, er mæslinger så ekstremt smitsom en sygdom, at blot en lille brist i vaccinationsprogrammet kan få alvorlige følger, påpeger overlæge på Rigshospitalets børne-unge-klinik Anja Poulsen:

»Mæslinger smitter mere end for eksempel ebola, og derfor kan selv relativt få uvaccinerede lynhurtigt få sygdommen til at sprede sig. Det er absolut ikke ufarligt, for mæslinger kan medføre komplikationer og i værste fald være dødelige«, siger Anja Poulsen.

Mens asylansøgerne bor på asylcentret, bliver de tilbudt de vaccinationer, de mangler. Men når de får asyl og flytter ud i kommunerne, er det deres eget ansvar at følge vaccinationsprogrammet – og det er de altså ikke gode nok til, konkluderer undersøgelsen.

Allerværst ser det ud for vaccinen mod blandt andet sygdommen kighoste. Den er det blot halvt så mange flygtningebørn som danske børn, der modtager, og fordi vaccinen ikke beskytter den enkelte 100 procent mod kighoste, kan flere uvaccinerede hurtigt få smitten til at sprede sig, advarer Anja Poulsen.

Rykkerbreve hjælper

Hos Sundhedsstyrelsen, som overvåger vaccinationsprogrammet, er man opmærksom på, at visse grupper kan være dårligere til at få deres børn vaccineret. Siden 2014 har Statens Serum Institut, der også varetager vaccinationsprogrammet, derfor sendt rykkere ud på dansk og engelsk til de familier, som ikke møder op til børnevaccinationerne. Frem til januar sidste år var der sendt breve ud angående små 50.000 børn, og ifølge instituttets egne tal er andelen af vaccinerede steget, siden ’reminderordningen’ blev indført.

Men de danske sundhedsmyndigheder kan stadig blive bedre til at få fat i for eksempel flygtninge, erkender overlæge i Sundhedsstyrelsens enhed for evidens, uddannelse og beredskab, Bolette Søborg:

»Det er noget, vi gerne vil vide mere om, og derfor håber jeg, at reminderordningen og forskning kan give os mere viden om forskellige grupper. For det er noget, vi ikke er helt skarpe på«, siger Bolette Søborg og påpeger, at Udlændingestyrelsen netop har nedsat en arbejdsgruppe, der sammen med blandt andre Sundhedsstyrelsen skal kigge på den medicinske modtagelse af flygtninge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De seneste år har der været udbrud af mæslinger og røde hunde blandt flygtninge og immigranter i blandt andet Polen, Spanien, Sverige, Holland og de tysktalende lande.

Det fik i november sidste år Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til at advare om, at det store antal flygtninge, der lige nu kommer til Europa, kan få vaccinesygdomme til at bryde ud igen:

»En effektiv reaktion på den udfordring vil kræve en styrkelse af de nationale og regionale sundhedssystemer for at sikre, at alle flygtninge og indvandrere har nem adgang til de sundhedsydelser, de har brug for«, skrev WHO.

Halvdelen er flygtningebørn

I Danmark er antallet af flygtningebørn mere end tredoblet de seneste to år, viste en analyse af Kommunernes Landsforenings (KL) ugebrev Momentum i november sidste år.

Anja Poulsen fra Rigshospitalets børneunge-klinik har læst den store vaccinationsundersøgelse, og selv om det ikke overrasker hende, at flygtninge ikke er gode nok til at få deres børn vaccineret, understreger undersøgelsen ifølge hende, hvor vigtigt det er at holde øje med uvaccinerede grupper.

Allerede i dag er antallet af mæslingevaccinerede nemlig fortsat langtfra højt nok til at opnå såkaldt flokimmunitet, hvilket kræver, at mindst 95 procent af den danske befolkning er vaccineret. Ifølge Statens Serum Institut bliver over 80 procent af hver årgang vaccineret mod sygdommen, men det kan blive udfordret, hvis der kommer en ny gruppe børn til landet, som ikke bliver vaccineret, advarer Anja Poulsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Flygtninge kommer jo hertil uden noget som helst kendskab til det danske sundhedssystem eller det danske sprog. Så hvis de ikke bliver ordentligt informeret om for eksempel vaccinationsprogrammet, ved de ikke, hvor vigtigt det er, at deres børn bliver vaccineret«.

Ifølge tal fra november sidste år udgør børn 44 procent af alle herboende flygtninge.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce