Vegansk. Kost uden kød, æg, mælk og andre produkter fra dyr er blevet populært, men små børn under to år skal ikke spise vegansk, advarer professor.
Foto: THOMAS BORBERG

Vegansk. Kost uden kød, æg, mælk og andre produkter fra dyr er blevet populært, men små børn under to år skal ikke spise vegansk, advarer professor.

Sundhed

Professor: Vegansk kost kan skade småbørns vækst

Det er o.k., at flere lader børn vokse op uden kød, men hvis familien lever vegansk, er det vigtigt, at børnene får nok B 12 vitamin.

Sundhed

Slut med mistænkeliggørelse af vegetar-babyer, lyder overskriften på en pressemeddelelse fra Dansk Vegetarforening (DVF) i forbindelse med en ny pjece med kostråd til gravide, ammende, spædbørn og småbørn.

»Det er glædeligt, at landets sundhedsfaglige personale nu har et professionelt materiale til rådighed, som de dels selv kan benytte, dels kan uddele til forældre og vordende forældre«, siger DVFs formand Jacob Kaae Andersen med henvisning til, at mindst 160.000 voksne danskere siger, at de lever vegetariske eller vegansk, og at tallet er stigende.

»Jeg får flere og flere henvendelser fra forældre, der søger råd om, hvordan de skal ernære deres børn vegetarisk eller vegansk. Det er skønt med det grønne fokus, men der er visse næringsstoffer, man skal være opmærksom på, særligt B12 vitamin. Derfor udarbejdede vi denne pjece«, siger pjecens forfatter Maria Felding, klinisk diætist og cand. scient i klinisk ernæring med speciale i blandt andet vegansk og vegetarisk kost

Ifølge Jacob Kaae Andersen fra DVF er forældre, der giver deres børn vegetarkost, ofte ekstra på dupperne, fordi de er vant til at blive mistænkeliggjort på grund af myter og enkeltsager.

»Der er jævnligt såkaldte eksperter, der udtaler sig i medierne om, at børn skal have kød. Det er udokumenteret, men myten er blevet gentaget igen og igen«, siger han.

S

pørger man Sundhedsstyrelsen, kan vegetarkost sagtens gå an. Men styrelsen siger nej til vegansk kost til børn under to år.

Risiko for hjerneskader

Myndighederne havde derfor gerne set, at pjecen kun drejede sig om vegetarkost, for i tråd med andre europæiske lande og ESPGHAN, De europæiske børnelægers ernæringskomite, fraråder Sundhedsstyrelsen veganerkost, altså kost uden æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, til børn under to år.

»Børn på vegansk kost kan let komme til at mangle B12-vitamin, og det kan være farligt«, siger professor Kim Fleischer Michaelsen, der rådgiver Sundhedsstyrelsen om spædbørns ernæring. Han uddyber:

»Vi er bekymrede, da vi har set børn indlagt med irreversible hjerneskader, fordi de mangler B12 på grund af veganerkost. Hjernen vokser mindre, og deres psykomotoriske udvikling kan blive reduceret«.

Tilfældene er sjældne, men målet er at give alle børn optimale vækst- og udviklingsbetingelser. Desuden er der risiko for, at børnene ikke vokser tilstrækkeligt, fordi de mangler næringsstoffer.

»Pjecen anbefaler, at børn på veganerkost ammes, til de er to år, men det er sandsynligt, at en del af disse børn ikke får tilstrækkeligt med modermælk«, siger Kim Fleischer Michaelsen.

Når det gælder børn på vegetarisk kost, er han bekymret for, om de får jern nok. Hvis de ikke får modermælkserstatning, der altid er jernberiget, jernberigede grødprodukter eller tilskud af jerndråber, er der risiko for, at de får jernmangel, forklarer den lægelige ekspert i børneernæring, som bortset fra disse punkter finder den nye pjece »velskrevet og seriøs«.

Ingen mistænkeliggørelse

Barnets ernæring under graviditeten og de to første leveår er vigtig, fordi den skaber de grundlæggende byggesten for deres videre vækst og udvikling.

Det er svært at gøre på en ren veganerkost, så i Sundhedsstyrelsens håndbog til sundhedspersonale frarådes den, og det tilrådes, at barnets vækst følges nøje, hvis familien insisterer på kostformen.

»Der ligger solid forskning bag anbefalingerne, som skal sikre, at børn i den første sårbare periode af deres liv får præcis den ernæring, de behøver for at vokse optimalt. Vi fastslår også, at vegetarisk kost kan give tilstrækkelig ernæring til børn under to år, så formuleringen om at vegetarbabyer bliver mistænkeliggjort, undrer os lidt«, siger sundhedsplejerske Annette Poulsen, Sundhedsstyrelsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce