sygdom. Hvornår er man så syg, at man kan tillade sig at blive hjemme?
Foto: Martin Lehmann

sygdom. Hvornår er man så syg, at man kan tillade sig at blive hjemme?

Sundhed

Klarlund: Så syg skal du være for at blive hjemme

Fagfolk er ikke enige om, hvor syg man skal være for at blive hjemme. Holdninger og hygiejne kan afgøre sagen.

Sundhed

Hvorfor er der nogle mennesker, der ofte melder sig syge, mens andre går gennem et langt arbejdsliv uden en eneste sygedag? En forklaring er, at der er store individuelle forskelle på, hvor modtagelige vi er over for infektioner. Der er også forskel på, hvilke arbejdsopgaver vi har.

Det er lettere at være halvsløj på arbejdet, hvis man sidder på eget kontor og selv tilrettelægger opgaverne, end hvis man har et fysisk krævende job, hvor andre fastsætter tempoet, eller et udadvendt job med mange kontakter.

Men der er givetvis også individuelle forskelle i vores opfattelse af, hvornår vi er syge.

»De insisterer på at gå i skole, selv om de ikke er raske«, sagde min svigersøn om døtrene. Tærsklen for, hvornår man er så syg, at man skal blive hjemme, fastlægges tidligt. Men tærsklen afgøres også af, hvor glad man er for skolen eller jobbet.

LÆS ARTIKEL

Hvis man har den indstilling, at man så vidt muligt bør passe sit arbejde, risikerer man bemærkninger om ’hverdagens helte, der udsætter andre for smitte’. Men hvor syg er syg nok? Blandt fagfolk er der ikke enighed om, hvor syg man skal være for at blive hjemme. Det er til dels et holdningsspørgsmål.

Det er en myte, at man altid skal være feberfri og føle sig helt rask i et døgn, inden man genoptager sit arbejde

Hvis du er så skidt, at du ikke føler, du kan varetage dit job, skal du naturligvis blive hjemme. Men hvis du er alment okay, kan du godt gå på arbejde, selv om du hoster, blot du holder papir for munden, når du hoster, eller hoster i albuebøjningen. Vær opmærksom på hygiejnen, brug håndsprit hyppigt, og sørg for at vaske hænderne omhyggeligt.

Hvis man har høj feber, skal man ikke gå på job. Men feber i den lave ende er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du skal blive hjemme, hvis almentilstanden i øvrigt er rimelig god. Hvis man er forkølet eller har ondt i halsen, kan man være træt og uoplagt, men ofte kan man godt klare en arbejdsdag.Hvis du har tegn på lungebetændelse med feber og hoster store mængder slim op, skal du naturligvis blive hjemme og kontakte din læge. Hvis du har rigtig influenza med pludselig høj feber, hovedpine og muskelsmerter, skal du blive hjemme.

Man er typisk rigtig medtaget, og influenza er meget smitsom. Hvis man har diarré, opkast og feber, kan man næppe passe sit arbejde, og man smitter i et sådant omfang, at man skal blive hjemme.

Er maven fortsat i uorden efter en maveinfektion og man er uden feber, behøver man ikke at melde sig syg. Men hygiejnen skal være i top.

Det er faktisk noget pjat at blive hjemme for at tage sygdommen i opløbet. Det hjælper hverken fra eller til.

Og det er en myte, at man altid skal være feberfri og føle sig helt rask i et døgn, inden man genoptager sit arbejde. Men hvor syg er syg nok? Hvis du er i tvivl, så mærk efter. Men mærk efter med måde. Det er nemlig helt normalt, at man ikke altid er på toppen.Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden