Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MINDFULNESS. Chris Norres sprøde klokke og rolige stemme har fået 25 ledere fra Marsh til at finde ro på kommando. Efter 10 uger rapporterede de fleste om bedre søvn- og livskvalitet.
Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN

MINDFULNESS. Chris Norres sprøde klokke og rolige stemme har fået 25 ledere fra Marsh til at finde ro på kommando. Efter 10 uger rapporterede de fleste om bedre søvn- og livskvalitet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pauser på jobbet giver medarbejderne bedre nattesøvn

Halvdelen led af søvnbesvær. Med mindfulness og søvn-app sover 7 ud af 8 godt om natten.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ding, ding, ding.

Den sprøde messingklokke bimler spinkelt, mens forsikringsmæglere i lyseblå skjorter og pressefolder i bukserne lægger grå liggeunderlag ud på gulvet. Risikorådgivere i nederdel og skjortebluser arrangerer små puder.

De sparker de blanke sko af sig i kantinen. Og lægger sig på hver sin grå måtte med hovedet på en lille Ikea-pude, inden de trækker tæppet op over sig. Mens den sprøde messingklokke bimler.

Vi er i teknikerbyen i Virum, nord for København, i kantinen hos verdens største forsikringsmæglerfirma, Marsh, der globalt har 27.000 ansatte, som rådgiver store virksomheder om risikostyring og design af forsikringer.

I april sidste år gennemførte de 80 danske ansatte hos Marsh en sundhedsscreening hos pensionsselskabet PFA Pension. Her endte firmaet i kategorien ’sund’, men alligevel valgte Marshs ledelse at kigge sig om efter forebyggende projekter rettet mod de ansattes velvære, da flere rapporterede, at de havde problemer med søvn og med at koble af.

Sammen med PFA designede Marsh et 10-ugers søvnforløb med en kombination af en ugentlig sovesession med mindfulness og et elektronisk armbånd fra Jawbone, der på en app i mobilen registrerer søvn.

Forsøget med 25 medarbejdere har kørt i efteråret og hen over julen, hvor virksomheden har sine absolut travleste tid. Alligevel er resultaterne entydigt positive. Ikke bare sover folk bedre, de har også mere energi på jobbet og større tilfredshed, når de er sammen med familien.

Ved begyndelsen af projektet følte 43 procent sig aldrig eller sjælden udhvilede. Hele 35 procent vågnede ufrivilligt om natten. 10 uger senere var kun 16 procent ikke ordentligt udhvilede, og kun 12 procent fik afbrudt deres søvn.

Hertil kom et højere energiniveau på jobbet og i fritiden generelt.

Måleligt hokuspokus

Så direktør Henrik Larsen har besluttet, at de øvrige hos Marsh i Virum skal have samme tilbud.

Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS

»Vi var overraskede over, hvor positiv rapporten var. Det var ikke målsætningen, at folk skulle opleve et løft på deres livskvalitet, men det er da en fin sidegevinst«, siger Henrik Larsen, der også selv har deltaget i søvnseancerne.

Jeg opdager, når tankerne cirkler rundt, så jeg kan stoppe op. Og blive i nuet.

Han var skeptisk over for det med mindfulness. Dog beroligede det ham, at man skulle have et elektronisk armbånd, så resultaterne kunne blive målbare.

»For mig handlede det om at give folk nogle værktøjer til at forbedre balancen mellem arbejde og privatliv. Vi er online hele tiden. Og vi har travlt. Og jeg er da rigtig glad over, at så mange har fået et resultat. Min eneste bekymring har været, om nogen skulle synes, at virksomheden blander sig for meget, når vi skal helt ind i soveværelset. Derfor har alt dette været helt frivilligt«, fortæller Henrik Larsen.

Selvfølgelig vækker det undren hos de besøgende, der ofte er ledere fra Danmarks C20-virksomheder, når chefen pludselig kommer gående med sin sovepude på gangene. Mens medarbejderne ligger og sover på jobbet.

»Men jeg har kun fået positive reaktioner. Alle vil gerne snakke om det, så det giver os faktisk en indgang til en anderledes samtale med vores kunder. Og vi vil da gerne fremstå som en moderne virksomhed, der tør prøve noget«.

Kongebegravelse i kantinen

I kantinen har medarbejderne puttet sig pænt. De fleste mænd ligger fladt på ryggen med arme og hænder strakt ned langs siden. Eller de har flettet hænderne på brystkassen, egyptisk sarkofagstil. Måske som udtryk for, at det kræver sin mand at lade paraderne falde sammen med kollegerne.

Kvinderne er mere private. Nogle ligger på siden og har krummet sig sammen. Andre er gået ind i deres egen verden ved at have armene under tæppet. En har tæppet trukket helt op over hovedet.

»Kom væk fra jeres øjne, væk fra hjernen. Kom ned i ryggen, brystkassen, maven, hoften. Lad den parathed, I bærer rundt på i hverdagen, forlade jeres krop sammen med udåndingen. Slip og find ro ved hver udånding. Du behøver ikke at være noget. Du skal bare være her. Være i ro«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Chris Norre fra firmaet Robust Mental Sundhed taler roligt, fuldtonet og insisterende. Guider opmærksomheden rundt. Fra fodsål til ankel. Fra knæ til hofte. Mens en iPhone spiller dæmpet jazz. Som han siger bagefter:

Ro er ikke noget, man får. Det er noget, man tager.

»God søvn begynder ikke, når du lægger hovedet på puden. Men starter, når du løfter dit hoved fra puden om morgenen. Det er dine beslutninger i løbet af dagen, der afgør kvaliteten af din nattesøvn«.

Fra turbo til nærvær

Da messingklokken igen bimler, er der gået 25 minutter, folk samler sig selv og deres tæpper op, mens lyset bliver tændt. De sætter sig op i en rundkreds. Og nu vil Morten Jeppesen, underdirektør i Marsh, godt dele en oplevelse:

»Jeg havde en rigtig hektisk dag. Jeg skulle nå et fly, havde svært ved at finde p-plads, og der var kø i security. Da jeg endelig kunne sætte mig i mit sæde, brugte jeg 5 minutter på at finde roen. Det var en milepæl, at det var blevet naturligt for mig«.

For Morten Jeppesen er ellers en person med fuld fart på. Han kunne ved hjælp af sit Jawbone-armbånd se på mobilens søvnkurver, at han sjældent sov mere end 5 timer, og ofte med afbrydelser.

»Jeg har brug for de pauser i løbet af dagen. Jeg gør det også nogle gange, når jeg kommer hjem. Bliver siddende i bilen udenfor, indtil jeg er i ro og til stede. Det betyder meget, når jeg skal ind og være sammen med min familie, som kan mærke, at jeg er der – og ikke stadig på job«, fortæller underdirektør Jeppesen, der i begyndelsen havde afvist mindfulness som det, man »på jysk kalder hokuspokus«.

Hjernens flugtforsøg

I rundkredsen sidder også Maria Dige, juridisk rådgiver, som har mindre børn, og som derfor ofte føler sig presset på hjemmefronten.

»Jeg har en udfordring med at få slukket tv, mobil og computer. Og med børn på 5 og 8 år er der altid noget, jeg skal lave. Men jeg er blevet bedre til det med nærvær, så jeg ikke bare siger ’ja, ja’, når børnene siger noget. På jobbet mærker jeg det på den måde, at vi nogle gange har så travlt, at jeg går i gang med en mail om morgenen og så opdager, at den ikke er sendt, når det er ved at være fyraften«.

Maria Dige bruger konkret de små mindfuløvelser, som Chris Norre også har indtalt til hjemmebrug via hovedtelefoner, til at få lidt tid med sig selv og slippe bekymringer. Så der bliver plads til både søvn og et stærkere nærvær i de vågne timer.

»Jeg er blevet mere bevidst om, hvor min bevidsthed er. Jeg opdager, når tankerne cirkler rundt, så jeg kan stoppe op. Og blive i nuet«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og så er det tid til en sidste lille siddende øvelse. Inden de små messingklokker fortæller, at arbejdet kalder.

Eneste fysiske tegn på det liggende broderskabs nye bevidsthed er deres sorte elektroniske armbånd, der viser, at de er ved at vågne op til det faktum, at ro er ikke noget, man får.

Det er noget, man tager.

Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden