Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
RUNE PEDERSEN
Foto: RUNE PEDERSEN

Kosttilskud. Seks ud af ti danskere spiser kosttilskud. Selvom de færreste har gavn af det, viser ny undersøgelse.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne vælter sig i unødige kosttilskud

Flertallet af danskerne spiser kosttilskud unødigt. Men jern og D-vitamin får mange slet ikke nok af.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Seks ud af ti danskere spiser kosttilskud.

Men langt de fleste har slet ikke grund til at indtage vitaminer og mineraler i pilleform, fordi de er godt nok dækket af deres kost.

Det konkluderer en analyse fra DTU Fødevareinstituttet.

»Det overrasker mig, at så mange føler behov for at spise kosttilskud. Vi lever jo i et samfund, hvor vi har god afgang til sund og billig kost. Langt de fleste har slet ikke brug for at tage kosttilskud«, siger seniorforsker Anja Biltoft-Jensen, DTU Fødevareinstituttet.

For omkring ti år siden lavede DTU Fødevareinstituttet en analyse, der viste nogenlunde resultat.

»Vores undersøgelse viser det paradoksale, at dem, der spiser sundest og får det højeste indtag af vitaminer og mineraler fra kosten også er dem, der oftest spiser kosttilskud. Det skyldes nok, at det er dem, der går mest op i sundhed, ernæring og den slags, og som så vil være på den sikre side med et kosttilskud. Men det er der bare slet ingen grund til«, siger hun.

Forskeren opfordrer til, hvis man alligevel ønsker et kosttilskud, at det vælges med omtanke.

Eksempelvis bør tilskuddet ikke indeholde 100 procent af det såkaldte referenceindtag af eksempelvis A-vitamin og zink, da overdosering ikke er sundt. På den måde undgår man at få mere, end forskere mener, er godt for kroppen.

»Vi skal passe på de her kosttilskud i megadoser med mindre, det er fordi, ens læge mener, at det er nødvendigt. Vores undersøgelse viser, at nogle mennesker rent faktisk har gavn af tilskud, hvis de spiser en ensidig kost. Men samtidig viser undersøgelsen, at kosttilskud for mange kan føre til, at dem, der får nok vitaminer og mineraler fra kosten, får for meget«, siger Anja Biltoft-Jensen og fortsætter:

»Derfor ville det være godt, hvis producenterne nedsætter niveauerne i deres kosttilskud, så det reelt er tale om et tilskud til kosten, frem for at tilskuddet i sig selv dækker et helt dagsbehov«.

Undersøgelsen er lavet på data fra 4000 danskere.

Den viser, at særligt børn og folk over 66 år spiser en daglig vitaminpille.

Særligt unge mangler D-vitamin

Undersøgelsen viser også, at det primært er unge mellem 11 og 17 år, der mangler D-vitamin, og særligt vinder mellem 14 og 50 år mangler jern.

I det hele taget netop danskernes mangel på D-vitamin og jern de store undtagelser ifølge undersøgelsen.

Hvor vi generelt ikke har brug for at spise os til vitaminer og mineraler, særligt ikke hvis man spiser en helt normal og varieret kost, så har mangel på D-vitamin og jern.

D-vitamin får vi primært fra solen i sommermånederne, men det er ikke muligt at få D-vitamin i vinterhalvåret, hvor kroppen bruger af de opbyggede lagre.

Det er også muligt at få D-vitamin fra særligt fed fisk, men stort set alle får for lidt D-vitamin fra kosten, viser den nye undersøgelsen fra DTU.

62 procent af de 11-17-årige og 34 procent af de voksne danskere med 'høj sandsynlighed' indtager for lidt D-vitamin fra kosten. Og selv blandt folk, der indtager et kosttilskud er der en risiko for, at de får for lidt af det omtalte vitamin.

»D-vitamin får vi typisk fra fed fisk som laks, makrel, sild og torskerogn. Men det er svært at spise sig til nok D-vitamin fra kosten. Derfor er den eneste anbefaling i forhold til D-vitamin, at man er nok uden for om sommeren og spiser en sund og kost med fisk regelmæssigt«.

Hvad med et kosttilskud med D-vitamin?

»Jeg synes ikke, at man bør taget et tilskud med mindre, man er i decideret underskud. Det kan lægen afgøre ved at tage en D-vitamin-status«, siger Anja Biltoft-Jensen, DTU Fødevareinstituttet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sundhedsstyrelsen anbefaler, oplyser hun, at visse grupper, så som helt små børn, folk med mørk hud og andre grupper tager tilskud med D-vitamin.

Kvinder mangler jern

Jern er særligt noget kvinder mangler. Undersøgelsen viser, at 79 procent af de 14-17-årige piger og 53 procent af de 18-50-årige kvinder ikke får nok jern fra kosten.

En varieret kost er dog generelt ifølge forskerne den bedste vej til at få nok vitaminer og mineraler.

Opdateret 13:20. Politiken har udskiftet citater fra pressemeddelelse efter at vi har talt med seniorforskeren selv.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden