Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skuffet. Ministeren er ikke tilfreds med, at de praktiserende læger primært udskriver antidepressive lægemidler til børn og unge, når Sundhedsstyrelsen fastslår, at det bør være psykiatere.
Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN

Skuffet. Ministeren er ikke tilfreds med, at de praktiserende læger primært udskriver antidepressive lægemidler til børn og unge, når Sundhedsstyrelsen fastslår, at det bør være psykiatere.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister kritiserer læger: I må ikke udskrive depressionsmedicin til børn

De praktiserende lægers ordination af depressionsmedicin til børn er imod gældende retningslinjer.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

11.774 børn og unge under 20 år fik i 2012 medicin mod depression, svarende til lidt under én procent.

Fra 2005-2012 er antallet på depressionsmedicin steget med steget med 60 procent.

Det viser et multinationalt studie med deltagelse af forskere fra Syddansk Universitet, der er offentliggjort i dag onsdag i tidsskrift European Neuropsychopharmacology.

Professor Lise Aagaard, Klinisk Farmakologi, Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU:

»Vi var alle meget overraskende over, at stigningen i forbruget i Danmark var på mere end 60 procent, idet der jo ikke sket ændringer i behandlingsvejledningen i samme periode«.

Ifølge undersøgelsen er det de praktiserende læger, der står for hovedparten af de udskrevne recepter til børn og unge. Det får sundhedsminister Sophie Løhde (V) til at reagere skarpt:

»Det er desværre ikke første gang, at vi hører, at der er praktiserende læger, som udskriver antidepressiv medicin til børn i modstrid med retningslinjerne på området«, siger Sophie Løhde i en skriftlig kommentar.

Når ministeren reagerer så bastant, skyldes det, at Sundhedsstyrelsen retningslinjer fastslår, at det skal være en børnepsykiater, der vurderer, om et barn eller ungt menneske har brug for antidepressiv medicin.

»Derfor er det også både overraskende og skuffende, at flere praktiserende læger tilsyneladende ser stort på det«, siger Sophjie Løhde.

Ventetiden på psykiatrisk behandling er bragt ned

Ministeren understreger, at det er vigtigt, at børn og unge, der slås med psykiske problemer, kan få hjælp og ikke skal vente unødigt lang tid på at komme i behandling. Sophie Løhde medgiver, at ventetiderne tidligere har været for lange. Derfor glæder hun sig over, at de over flere år er blevet nedbragt.

Siden 2008 og frem til 2014 er ventetiden faldet med hele 41 dage. Fra 71 dages venten til 30 dage i 2014.

»Selvom vi bestemt ikke er i mål endnu, kan vi også se, at flere regioner får udredt mange børn og unge inden for de frister, som de skal ifølge udredningsretten«, siger ministeren.

Sophie Løhde vil nu bede Sundhedsdatastyrelsen om at se nærmere på tallene fra den netop offentliggjorte undersøgelse.

Politiken har været i kontakt med Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organistion. Han sidder i møde til kl. 19.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden