Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Medicin. Praktiserende læger skal ikke sætte børn i medicinsk behandling mod depression, fastslår de selv.
Foto: MARTIN LEHMANN

Medicin. Praktiserende læger skal ikke sætte børn i medicinsk behandling mod depression, fastslår de selv.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Praktiserende læger: Egen læge skal ikke sætte børn i behandling med depressionsmedicin

Praktiserende læger er ikke klædt godt nok på til at vagetage behandlingen af børn og unge med pksykiske problemstillinger, mener lægerne selv.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Praktiserende læger skal ikke opstarte medicinsk depressionsbehandling af børn og unge.

Praktiserende læger bør kun undtagelsesvist og i en afgrænset periode forny recepter på depressionsmedicin til børn og unge, hvis der også er en handleplan fra børnepsykiaterne.

Og så skal nye tal, der viser, at hovedparten af den medicinske behandling af børn og unge med depression sker hos den praktiserende læge, undersøges nærmere.

Det fastslår de praktiserende lægers videnskabelige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), oven på kritikken af, at tusindvis af børn og unge får depressionsmedicin.

»Jeg tror ikke på, at det er os, der er førstegangudskriverne af denne medicin. Vi har ikke bestemt behandlingen, vi har måske ukritisk forlænget behandling, det kan jeg ikke udelukke. Men jeg tror ikke, at det er os, der starter behandling«, siger DSAM-formand Anders Beich.

I går viste en SDU-undersøgelse, at antallet af børn og unge, der får depressionsmedicin er steget med 60 procent fra 2005 til 2012.

Ifølge de seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen steg antallet af børn og unge på depressionsmedicin op gennem 00’eren, og forbruget toppede i 2010, da 13.176 0-19-årige fik medicinen.

Siden da er antallet af unge pillebrugere faldet, så 9.019 børn og unge i 2014 fik recepter på depressionsmedicin.

Flere og flere børn har det skidt

Anders Beich, hvorfor er 9.000 børn og unge i det hele taget i antidepressiv behandling, primært ordineret hos de praktiserende læger?

»Det afspejler det forhold, at flere og flere børn og unge har psykologiske og eller psykiatriske problemstillinger. Det ved vi også fra forskning og WHOs opgørelser. Og en del af dem, vil blive sat i antidepressiv behandling«.

Er medicinsk behandling af børn mellem 5-9 år eller unge mellem 10-14 år den rette løsning, når man har det svært psykisk?

»Det er klart en diskussion værd: Om de får den bedste behandling eller de får den behandling, som er tilgængelig i Danmark. Der mangler jo mange børn- og ungepsykiatere, så vi mangler specialistkundskaben, der skal følge de børn, der sættes i antidepressiv behandling. For det bør og skal jo være undtagelsen, at man sætter børn og unge i antidepressiv behandling. Det er vores faglige opfattelse som praktiserende læger. Og vi skal i hvert fald ikke opstarte medicinsk behandling af børn og unge«.

Gør I det?

»Det ved vi faktisk ikke. Vi kan ikke se i opgørelsen, om det er os, der opstarter eller blot opfølger en behandling, som psykiatere har iværksat. Det bør undersøges nærmere«.

Familielæger er ikke klædt godt nok på

Forskerne bag undersøgelsen kalder det 'bekymrende', at flere og flere børn overlades til almen praksis og behandling af psykisk lidelser. Er du enig?

»Det er vi fuldstændig enige i. Vi har lige haft samme problematik på ADHD-området, hvor vi meget nødigt vil stå for opfølgning af børn- og unge med ADHD, som jo også er i voldsom vækst. Vi står med problemstillinger, som vi ikke er fagligt klædt på til«.

Bør I praktiserende læger overhovedet ordinere antidepressive lægemidler til børn og unge?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej. Vi bør ikke være dem, der starter en ordination. Men der kan være tilfælde eksempelvis ude på landet, hvor er lang til børne- ungepsykiatrien, eller der er en stor underbemanding. Her kan de unge komme tilbage med en behandlingsplan til os, hvor vi så undtagelsesvist kan forny recepterne. I en kortere periode«.

Ifølge undersøgelsen ordinerer praktiserende læger ikke i nævneværdig grad det eneste antidepressiva, fluoxetin, der er godkendt til børn. Hvorfor udskriver I typisk de lægemidler, der har ringe eller ingen dokumenteret effekt til de børn, I udskriver det til?

»Der er kommet ny viden om, hvad der virker på børn og unge, siden SDU-opgørelsen starter. Sundhedsstyrelsen kom med nye retningslinjer i 2013. Derfor vil jeg holde fast i, at vi ikke ved, hvem der opstarter behandling«.

Sundhedsminister Sophie Løhde kalder det skuffende og overraskende, at praktiserende læger tilsyneladende ser stort på Sundhedsstyrtelsen anbefalinger og udskriver antidepressiv medicin til børn og unge i modstrid med retningslinjerne. Hvad er din kommentar til det?

»Ministeren skal huske på, at det er tal fra 2005-12, og at der blev strammet op i 2013. Jeg tror ikke på, at man vil kunne se særligt mange eksempler på, at det er praktiserende læger, der sætter medicinsk behandling i gang til børn og unge«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden